Portugália olcsóbb Budapestnél

Algarve, Dél-Portugália
Vágólapra másolva!
A brit turisták számára készül felmérésben a nyaralás költségeit vizsgálták.
Vágólapra másolva!

Portugália déli tartománya, Algarve lett a legolcsóbb azon a listán, amelyet a brit Post Office készített a turisták számára.

A felmérésben nyolc olyan termék árát vizsgálták,

amelyet egy tipikus brit turista vásárolni szokott utazása alatt: egy háromfogásos vacsora két személyre borral, egy csésze kávé, egy üveg helyi sör, egy doboz Coca-Cola, egy üveg bor, egy üveg ásványvíz, naptej és egy doboz cigaretta.

A vizsgált 44 célpontból 23-ban csökkentek az árak a brit turisták számára az egy évvel korábbi felméréshez képest. Ez többnyire az angol font erősödésének tudható volt be, de 13 helyszínen az árak is estek.

Prága már drágább

Algarvéban 29,32 fontba (12 100 forint) került a nyolc tételből álló kosár, így öt év óta először a dél-portugál tartomány lett a legolcsóbb a brit turisták számra (itt írtunk róla beszámolót). Mindössze 17 pennyvel drágább a bulgáriai Napos-part, amely a második helyen végzett. Az egy évvel korábban legolcsóbb Prága most 14 százalékkal drágább a magasabb éttermi áraknak köszönhetően, így a hetedik helyre esett vissza.

Algarve látványos sziklái Forrás: Flickr/Oliver Clarke

Budapesten az árak változatlanok maradtak

az egy évvel korábbihoz képest, mivel azonban a forint gyenge, így a brit turisták számára négy százalékkal olcsóbb vált. A nyolc árucikkból álló fogyasztói kosár a magyar fővárosban 39,40 fontba (16 300 forint) került, amivel a hatodik helyen végzett.

A legolcsóbb utazási célpontok
(zárójelben a fogyasztó kosár ára angol fontban)

1. Algarve, Portugália (29,32)
2. Napos-part, Bulgária (29,49)
3. Fokváros, Dél-Afrika (34,55)
4. Costa del Sol, Spanyolország (35,61)
5. Marmaris, Törökország (38,83)
6. Budapest, Magyarország (39,40)
7. Prága, Csehország (40,19)
8. Bali, Indonézia (40,35)
9. Pafosz, Ciprus (41,58)
10. Korfu, Görögország (43,42)

Mennyire megbízható?

A brit olcsósági lista kritikusai szerit a turisták számára létrehozott fogyasztói kosár egyrészt nem teljes körű, például a szállásárak is hiányoznak belőle, másrészt igen esetleges, hogy hol szerzik be adott terméket. Az árszínvonalak összehasonlítására egy jóval megbízhatóbb lista például a svájci UBS-é, amelyről itt olvashat.