Hogyan lehet napi négyezer forintból bejárni a világot?

Patrick Martin Schroeder világjáró
Vágólapra másolva!
Nyolc éve utazik, 125 országban járt már, most elolvashatja a tippjeit.
Vágólapra másolva!

Patrick Martin Schroeder egy német bringás. Nyolc éve, azaz 19 évesen kezdett el utazni. Azóta Észak- és Dél-Amerika, valamint Európa összes országában járt már, de Ázsiában és Afrikában is jó pár helyen volt már (itt követheti útját). Eddig összesen 125 országban fordult meg, de mindet meg akarja látogatni.

A nyolc év során a játékprogramozással foglalkozó utazó összesen 45 ezer dollárt költött el,

ami körülbelül napi 15 dollárnak, azaz 4100 forintnak felel meg.

Kezdetben egyévnyi utazásra elegendő megtakarításaiból élt, később örökölt egy házat, amit kiad. Schroeder a Redditen adott tippeket az olcsó utazáshoz.

A drága országokban könnyebb kevesebbet költeni

Paradox módon a magasabb árszínvonalú országokban Schroeder kevesebbet költött, mert ott rá volt kényszerítve az olcsó vagy ingyenes szállásokra. „Ázsiában örömmel fizetek a szállásért, mert itt olcsóbb, de a végén összeadva persze többet fizetek” – írta az utazó.

A couchsurfing a barátod

Az Egyesült Államokban és Kanadában egy fillért sem költött szállásra Schroeder, aki az ingyenes Couchsurfing.org és a Warmshowers.org szolgáltatásait ajánlja erre a célra.

Repülésre egy kevéssé ismert keresőmotor

Az ITA Software Matrix Airfare Search nevű keresőmotorjával könnyű megtalálni a lehető legolcsóbb járatot, ha repülésről van szó. A rugalmasság szintén segít: érdemes egy hónapra keresni és a legolcsóbbat kiválasztani.

Nem kell sok pénzt megtakarítani a kezdéshez

Schroeder elismeri, hogy szerencsés volt a ház megöröklésével, hiszen most annak kiadásából származik a fő jövedelme. De ha ez nem lett volna, akkor is folytatta volna felfedezőútját.

Az utazás kevesebb mint 6000 dollárjába (1,7 millió forint) kerül egy évben,

amit becslése szerint három hónap alatt meg tudna takarítani. „Tegyél félre hetente 20 dollárt. Ha egy évig csinálod, van 1000 dollárod, ami elég 2-3 hónapra” – adott tanácsot a kezdő utazóknak.

Eldugott célpontok

Ha valaki kevésbé felkapott helyekre látogat, nagyobb az esélye, hogy nem üzleti lehetőséget látnak benne a helyiek, és sokkal személyesebb kapcsolatot lehet velük kialakítani.

– írta Schroeder, aki fel is sorolt néhány ilyen helyszínt: az Andaman-szigetek, Zimbabwe, Mozambik, Dzsibuti, Guyana, Suriname és Francia Guyana.

Egészségbiztosítás az egész világra

A napi 15 dolláros költségvetésbe a német utazó nem számolta be az egészségbiztosítást. Ő 300 eurót (93 300 forint) fizetett egy évre, amivel bárhol el tud menni orvoshoz szükség esetén.

Egy hónapra elég készpénz

Ha valaki letér a bejáratott turistacsapásokról, valószínűleg nem tudja a bankkártyáját használni. Schroeder mindig egy hónapra elég készpénzt visz magával. „Bár sok pénzt vinni kockázatos lehet, a világ sokkal biztonságosabb, mint a legtöbb ember gondolja" – írta az utazó.

Világjárás bringával

Az utazás legdrágább része gyakran a közlekedés. Schroeder csak akkor repül, ha nagyon szükséges, amúgy biciklizik. Már a hatodik bringáját koptatja, az utolsó hármat már szponzorok fizették.

Elhagyni a komfortzónát

Amikor az ember úton van, könnyűvé válik a megszokott luxusok nélkül élni. Az utazás megkezdése az igazi kihívás, amikor szakítani kell a napi rutinnal. „Számomra a legnehezebb dolog, amit fel kellett adnom, a PC-m és a gyors internet volt” – mondta a Business Insidernek, hozzátéve, hogy a nyugati szupermarketek és a hűtőgép is szokott neki hiányozni.

Időről időre visszatér Németországba, de ezeket a látogatásokat igyekszik rövidre korlátozni.

„Amikor az olyan luxusokat, mint a konyha, a meleg víz vagy a gyors internet, már kezdem normálisnak tekinteni, akkor indulok tovább” – adott bepillantást életébe.

Az olcsó, bringás utazásnak Magyarországon is vannak hívei. A Földet nászútjukon körbebicikliző házaspárral itt olvashat interjút, itt pedig egy székelyudvarhelyi bringás mesél élményeiről és filozófiájáról.

Szavazzon!

Önnek szimpatikus ez az utazási forma?