Vadászgépek kísértek egy francia repülőt New Yorkba

Vágólapra másolva!
Névtelen fenyegetés miatt amerikai vadászgépek kísérték az Air France Párizs-New York járatát a John F. Kennedy nemzetközi repülőtérre. A Szövetségi Nyomozó Iroda, azaz az FBI szerint a nap folyamán más utasszállítókkal kapcsolatban is érkezett be hasonló hamis üzenet.
Vágólapra másolva!

Az Air France 22-es járata a biztonságosan leszállt. Az Airbus A-330-as utasszállítón

a New York-i repülőtéren elvégzett vizsgálat fegyvert vagy veszélyes anyagot nem talált.

Vegyifegyver veszélyről beszéltek

A járattal kapcsolatos névtelen telefonhívást a marylandi rendőrség kapta, lenyomozhatatlan vonalon. A fenyegető személy azt állította, hogy a Charles de Gaulle nemzetközi reptérről felszállt utasszállító fedélzetén "vegyifegyver-veszély" van.

A hívást nem tekintették hitelesnek, a két F-15-öst elővigyázatosságból emeleték a magasba.

Több fenyegetés is volt

Hasonló fenyegetés érkezett a szaúdi légitársaság és az American Airlines egy-egy, ugyancsak ugyanoda érkező járatára is. Az utasszállítók átvizsgálását követően ezek a hívások is alaptalannak bizonyultak.

Az Air France járata biztonságosan leszállt (képünk illusztráció, a fotón egy Airbus 380-as látható) Forrás: Wikimedia Commons

Az ABC tévétársaság úgy értesült, hogy a névtelen telefonáló azt állította:

négy Amerikába tartó utasszállító repülőgép fedélzetén van vegyi fegyver,

de ezek közül csak az Air France járatát nevezte meg konkrétan.

Átvizsgálták a gépeket

A CNN az FBI-ra hivatkozva jelentette, hogy Atlantában átvizsgálták a Virgin Atlantic egy Manchasterből érkezett járatát és egy Madridból indult gépet is. A hírtelevízió szerint Southwestern Airlines egy belföldi járatának pilótája Buffalóban azt kérte, hogy gépét kutassák át bombakereső kutyával. Az utasstálítókon nem találtak veszélyes anyagot vagy szerkezetet.

A The Boston Herald internetes kiadásában arról írt, hogy hétfőn hamis fenyegetés hangzott el a Delta Párizsból Bostonba tartó gépével kapcsolatban is.