A menekültek hamarosan sok részeg münchenit láthatnak

- Visitors celebrate with first beer mugs the opening of the traditional Bavarian Oktoberfest festival at the Theresienwiese in Munich, southern Germany, on September 20, 2014. Germany's world-famous Oktoberfest kicks off with millions of revellers set to
Visitors celebrate with first beer mugs the opening of the traditional Bavarian Oktoberfest festival at the Theresienwiese in Munich, southern Germany, on September 20, 2014. Germany's world-famous Oktoberfest kicks off with millions of revellers set to soak up the frothy atmosphere in a 16-day extravaganza of lederhosen, oompah music and, of course, beer. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE ALTERNATIVE CROP
Vágólapra másolva!
A bajor belügyminiszter aggódik a közelgő Oktoberfest miatt, de mindenképpen megtartják a világ legnagyobb sörünnepét.
Vágólapra másolva!

Szombaton kezdődik a Münchenben a világ legnagyobb sörfesztiválja, amelyen a várakozások szerint 7,5 millió liter sört fog legurítani az odalátogató hatmillió vendég. A két hétig tartó Oktoberfest immár 182 éves múltra tekint vissza, ám az idei ünnepre máris rányomta a bélyegét a menekültválság.

Mit szólnak majd a menekültek?

A bajor belügyminiszter amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy az újonnan érkezők valószínűleg találkozni fognak a fesztiválozókkal.

– mondta Joachim Herrmann. „Ez egy kicsit furcsa lehet számukra, ha szabad ezt mondanom, de ez a valóság" – tette hozzá a politikus.

Az Oktoberfest ez évi hivatalos emblémájával díszített korsói Forrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe

Korábban Horst Seehofer bajor tartományi kormányfőt többen azért bírálták a közösségi oldalakon, mert szerintük részben azért kérte a határellenőrzés visszaállítását Angela Merkel kancellártól, hogy az Oktoberfestet zavartalanul megrendezhessék – írja a Reuters. Németország vasárnap valóban bevezette a határellenőrzést, ám kedden a müncheni rendőrség és városi tisztviselők sajtótájékoztatóján ezt nem akarták összefüggésbe hozni az Oktoberfesttel.

Közel lesznek az ünneplőkhöz

Ettől függetlenül tény, hogy a szombati 13 ezerrel szemben hétfőn már csak 765 menekült érkezett a müncheni központi pályaudvarra.

A múlt héten összesen 60 ezren érkeztek oda,

a menekültek sátortábora pedig mindössze két kilométerre van a Theresienwiesétől, ahol a sörfesztivált tartják. Ezeket a sátrakat azonban csak az első nappali tartózkodásra használják, senki nem alszik ott.

Befogadásra váró menekültek München főpályaudvarán Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

A rendezők a menekültválság ellenére kizárták, hogy a fesztivált ne rendezzék meg. Erre még a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadás után sem került sor, noha akkor komolyan felvetődött, hogy lefújják a rendezvényt.

Miért szeptemberben tartják az Oktoberfestet?

Az ünnep eredete 1810. október 12-ére nyúlik vissza, amikor a müncheni polgárok megünnepelték I. Lajos király és Terézia hercegnő házasságát. Az első fesztiválokat még valóban októberben rendezték, de az időjárás akkortájt már annyira szürke, esős volt, sőt néha már havazott is, hogy néhány müncheni kocsmáros elhatározta, inkább szeptemberben kezd. 1872-től kezdődően az első októberi hétvégén már véget is ér az esemény.

I. Lajos király egyébként még kicsit másképp képzelte el az ünnepséget, sokkal inkább az ókori olimpiák mintájára. Kezdetben például még lovasversenyt is rendeztek. Hagyományos elemek még most is vannak, a fesztivál házigazdái és a sörfőzdék látványos külsőségek között vonulnak be, az első vasárnap pedig 9 ezer ember vesz részt több országból a 7 kilométer hosszú folklórparádén.