Bazi nagy ciprusi lagzi magyar feleséggel

Ciprusi esküvő
Megkoronázás görögkeleti ortodox szokás szerint
Vágólapra másolva!
Egy magyar lány gondolt egyet nyolc évvel ezelőtt, és elhatározta, hogy Ciprusra költözik. Nagyon megtetszett neki a mediterrán élet,  és még a szerelemre is rátalált Aphrodité szigetén. Szerelemből esküvő lett, mégpedig igazi ciprusi, ahol megkoronázták, menyasszonyi cipője talpára szingli barátnői nevét írta fel, és ahol 650 vendéggel kellett kezet fognia.
Vágólapra másolva!

Ahány ház, annyi szokás és ez igaz a ciprusi esküvőkre is. Magyarországon megszoktuk, hogy 150-200 fős lakodalmak vannak, ez itt, Cipruson elképzelhetetlen lenne. Barátnőm elmesélte, hogy nekik "csak" 650 fős volt, de egy átlagos ciprusi lakodalomra minimum 2000 vendég hivatalos.

Nem ritka a 3000-5000 fős lagzi sem.

Van, hogy egy fél falut meghívnak, és persze a vendégek felét sem ismeri a vőlegény és a menyasszony.

A menyasszony és a vőlegény a Sea Cavesnél Forrás: Béres Noémi

Cipruson sokat adnak a családok a látszatra: aki nem hív meg kellő számú vendéget, azt nem tartják olyan tehetősnek. Nem maradhat ki egyetlen rokon sem, mert annak messzemenő következménye lehet, és még a gyerekük esküvőjére is kihat a jövőben. Van ugyanis egy nagy könyv, amelybe beleírják pontosan, hogy ki mennyit tett a borítékba – a fakelakiba -, és azt megőrzi a család. Így a többi rokon esküvőjén mindig tudják, hogy kinek mennyit kell majd "visszaadni". Nem adhatnak kevesebbet, mert könnyen megszólják őket.

Mennyi pénz van a borítékban?

A borítékokba minimum 50 euró kerül, de ha közelebbi a családtag, akkor akár 100 euró is lehet a nászajándék. Így legalább Cipruson nem kell attól tartani, hogy haszontalan konyhai eszközök garmadát kapja az ifú pár,

itt minden az euróról szól.

Az esküvő "legmegrázóbb része" a borítékok átadása és a gratulációk fogadása volt. "Csak jöttek és jöttek a vendégek, már az 500-dik vendéggel fogtam kezet, és azt hittem, sosem ér véget, mert még 150 hátra volt. Több mint három órán keresztül csak álltunk, és fogadtuk a gratulációkat. Addig nincs vacsora, se tánc, se bulizás, amíg az utolsó vendég meg nem érkezik" – számolt be megpróbáltatásairól a barátnőm.

Gratuláció és a boríték átadása Forrás: Béres Noémi

Persze kárpótolja őket a nászajándékba szánt euró. Ha például 2000 fővel számolunk, és az átlagos boríték 50 eurót tartalmaz, akkor a nagy napon az ifjú pár 100 ezer eurót kap, ami nem is olyan rossz pénz ciprusi és európai viszonylatban sem. Azt se felejtsük el, hogy az egész gratulációt videón is megörökítik, fontos bizonyíték lehet még a jövőre nézve.

Talpra írt barátnők

Annak ellenére, hogy 2015-öt írunk, Cipruson a görögkeleti ortodox esküvői tradíciók még mindig élénken élnek. Bár neki furcsa volt pár szokás, de mivel tiszteli és szereti új ciprusi családját, ezért az ő kedvükért

magyar lányként igazi ciprusi menyasszony vált belőle.

A templomi szertartáson megkoronázták vőlegényével együtt, ami az összetartozás jele a ciprusi hagyományokban. Gonosz szellemeket űztek, szemmel verés ellen védték, és még a menyasszonyi cipője talpára is felkerült szingli barátnőinek a neve. Erre azért van szükség, mert akinek a neve rajta marad a lagzi és a tánc után, az lesz a következő, aki férjhez megy a sorban.

Megkoronázás görögkeleti ortodox szokás szerint Forrás: Béres Noémi

Mint a világ többi részén, itt is nagyon fontos, hogy a menyasszony jól nézzen ki a nagy napon. A női rokonok barátnőmnek is megtalálták a megfelelő kozmetikust és fodrászt, és egy héten át szépíteni és csinosítani kellett magát az arra kijelölt helyen. A ciprusi esküvők aranyszabálya, hogy

egy női vendég két esküvőn ugyanabban a ruhában nem mutatkozhat,

mert különben megszólják, és könnyen lenézik. Sokan - a ciprusi rokonok közül - Görögországból rendelik a ruhájukat, és itt is fontos, hogy kinek milyen csinos és drága az ünneplője. A templomot, éttermet, papot már hónapokkal előtte le kell foglalni, mert sok esküvőt tartanak a szigeten. Nemcsak a helyiek, derengeteg külföldi is jár ide házasodni.

Az esküvő helyszíne Forrás: Béres Noémi

Az újházi tyúkhúsleveses, vegye tálas, pörköltes, töltött káposztás esküvői vacsoráról sajnos le kellett mondania a barátnőmnek, ehelyett a finom ciprusi meze és sült húsok voltak terítéken. Volt fekete és zöld olívabogyó, tahini- és taramosaláta, humusz, tzatziki, burgonyasaláta, szuvla - grillezett hús és a legnépszerűbb ciprusi étel, legyen szó esküvőről, karácsonyról vagy húsvétról - és kleftiko is. Mindezt megspékelték még gyümölcsökből és zöldségekből kifaragott szobrokkal. Mindez a menyasszonynak és a magyar rokonoknak is elnyerte a tetszését.

Étkezés érkezési sorrenben

Egy dolog viszont nem igazán tetszett barátnőmnek a ciprusi esküvői vacsorával kapcsolatban. Elmesélte, hogy a vendégek futószalagszerűen esznek-isznak. Nem egyszerre ül neki mindenki, hanem érkezési sorrendben járulnak a svédasztalos vacsorához. Voltak náluk olyan vendégek, akik több esküvőre voltak aznap hivatalosak, így

átadták a borítékot, és állva fogyasztották el a vacsorát, még le sem ültek.

Miután már mindenki jól lakott, és az ifjú pár megkapta a borítékokat, akkor végre ők is leülhettek és megkóstolhatták az ünnepi menüt. A násznép ekkorra már jóllakott.

Klasszikus meze menü az esküvői vacsora Forrás: Béres Noémi

A ciprusiak nem mulatnak hajnalig, az ő esküvőjük is csak éjjel egyit tartott. Mint nálunk Magyarországon, főleg faluhelyen, itt is zenekar húzza a talpalávalót, és mivel barátnőm imádja a görög-ciprusi zenét, ezért nem volt nehéz erre mulatni sem neki, sem a magyar rokonságnak. Számára az est fénypontja akkor volt, amikor a ciprusi rokonság elkezdett ropni a "Most kezdődik a táncra". Modern zenét nem igazán hallani egy ciprusi esküvőn, inkább a populáris népzene dívik.

Barátnőm és a magyar rokonság nagyon jól érezte magát, és különleges élményben volt részük, ahol megtapasztalhatták milyen is egy görögkeleti esküvő, és

hogyan mulatnak a ciprusiak az ősi mediterrán dallamokra.

Elmondása szerint őt befogadta a ciprusi családja, és mindent megtettek azért, hogy életének egyik legfontosabb napján jól érezze magát. Az esküvő 2013-ban volt, és azóta már egy kisfia is született a ciprusi-magyar párnak, akik boldogan élnek itt a Földközi-tenger partján.

Az ifjú pár Forrás: Béres Noémi