Kiderült, melyik a legnépszerűbb ital a duty free boltokban

Duty Free shop repülőtér Changi Szingapúr bolt wines and spirits shopping alcohol DFS SQUARE FORMAT People shop at a Duty Free shop selling wines and spirits at the Changi Airport Terminal 1 arrival area on 10 February
People shop at a Duty Free shop selling wines and spirits at the Changi Airport Terminal 1 arrival area on 10 February, 2015. Can be used for stories on airport, tourism, Changi, transport, airline industry, travelling, travellers, aviation, Duty Free, wines and spirits, shopping and Singapore.
Vágólapra másolva!
Közép-Európa kilóg a világtrendből: máshol a whisky, nálunk a vodka az abszolút sztár.
Vágólapra másolva!

Tavaly 9 milliárd dollárt költöttek el alkoholos italokra a világ repterein működő vámmentes boltokban, ami az összforgalom 14 százaléka volt. Összehasonlításképpen: ez több mint duplája az oktatásra fordított magyarországi kiadásoknak.

And the winner is...

Ezen belül is a skót whisky volt a messze legkedveltebb ital a vásárlók körében, hiszen az összes költés 40 százalékát erre fordították. A skót whisky népszerűségére jellemző, hogy piacfigyeléssel foglalkozó IWSR által vizsgált

13 régió közül négy kivételével mindenhol ez a kategória vezetett.

A kivételek között szerepelt Mexikó, ahol a tequila volt a legnépszerűbb, a Karib-térség, ahol a rum, illetve a Magyarországot is tartalmazó Közép-Európa/Balkán, valamint Kelet-Európa/Baltikum, amelyekben a vodka volt a nyerő.

A szingapúri Changi repülőtéren is a whisky a favorit Forrás: SPH EDITORIAL USE ONLY/Mark Cheong

Az összes whisky közül a Johnnie Walker volt magasan a legkelendőbb márka 24 százalékkal. A második helyezett egy nem skót márka lett, a Jack Daniel's 9,6 százalékkal, ami azért is figyelemre méltó eredmény, mert

az amerikai whiskyk összességében nincsenek a legnépszerűbb italkategóriák között.

A legnépszerűbb whiskymárkák a duty free boltokban
(piaci részesedés százalékban, 2014-ben)

Johnnie Walker 24,4
Jack Daniel's 9,6
Chivas Regal 9,4
Ballantine's 6,3
The Famous Grouse 4,2

A közép-európai/balkáni térségként meghatározott régióban egyébként a vodka a lekedveltebb alkohol. Olyannyira, hogy ennek az italfajtának 51,2 százalékos részesedése van a teljes vásárlásból.

Egy vodka az ezüstérmes

Globális szinten a whiskyt a borok követik az eladási rangsorban, majd a konyak, a vodka és a likőrök következnek (utóbbiba tartozik például a Jägermeister vagy a Baileys). Az eladások közel fele európai reptereken történt, és több mint harmada Ázsiában. Az italmárkák közül pedig a whiskyk között már említett Johnnie Walker az első, a második jócskán lemaradva az Absolut Vodka, a harmadik pedig a Jack Daniels's.

A legnépszerűbb italmárkák a duty free boltokban
(eladott ezer láda, 2014-ben)

Johnnie Walker 2256,3
Absolut Vodka 918,4
Jack Daniel's 899,7
Chivas Regal 887,4
Bacardi 676,8
Baileys 614,8
Ballantine's 588,2
Smirnoff 582,4
Hennessy 545,2
The Famous Grouse 391,8

Szavazzon!

Ön melyik italmárkát veszi a reptéri boltban?