Újabb egzotikus célpontot fontolgat a Wizz Air Budapestről

Akaba jordánia
Naplemente a jordániai Akabában
Vágólapra másolva!
Jordániába indíthat járatot a Wizz Air – értesült a Turizmus Online. A légitársaság egyelőre kitérő választ adott kérdésünkre.
Vágólapra másolva!

Kilencven százalék az esélye annak, hogy a Wizz Air jövő év tavaszán járatot indít a jordániai Akabába – hangzott el a Jordániai Idegenforgalmi Hivatal fogadásán, amelyről a Turizmus Online tudósított. Megkérdeztük a légitársaságot, amely általában kitérő választ szokott adni az ilyen kérdésekre, és most is ezt tette:

Vizsgálják a lehetőségeket Forrás: Flickr/Paul Lucas

A járatindítás mindenesetre illeszkedne a Wizz Air jelenlegi stratégiájába. A diszkont légitársaság az Európán belüli, rövidebb útvonalak fejlesztése mellett több távolabbi, egzotikusnak számító célpontra is indított járatokat. Az elmúlt három év során például Tel-Aviv, Dubaj, Kutaiszi, Hurghada és Tenerife is bekerült az útvonalhálózatba.

A Ryanair olcsón repül a környékre

Az akabai járatindítás azért lenne érdekes, mert a nagy vetélytárs, a Ryanair épp most novembertől indít heti két járatot Budapestről az izraeli Ovdába. A repülőtér 60 kilométerre található a Vörös-tenger partján lévő üdülővárostól, Eilattól, innen pedig akár át is lehet menni a pár kilométerre lévő Akabába (ennek mikéntjéről bővebben itt olvashat angolul).

Kérdés, hogy a Wizz Air milyen áron kínálná a jegyeit Akabába. A szintén a Vörös-tenger partján, de pár száz kilométerrel messzebb fekvő, egyiptomi Hurghadába például 27 990 forint alatt nem találtunk tőle jegyet egy irányba a következő hónapokra, és ez az ár csak egy kis kézpoggyászt tartalmaz. A Ryanair ugyanakkor hihetetlenül olcsón kínálja a jegyeit Ovdába:

több dátumra is találtunk 4599 forintért egy irányba,

és ebben egy nagy kézipoggyász, plusz egy nagyon kicsi táska is benne van. Úgy tűnik, ennek ellenére a járatok nem eléggé kihasználtak, mert áprilistól a Ryanair menetrendjében már nincs benne az izraeli célpont.

Izgalmas úti cél

Akaba egyébként Jordánia egyetlen tengeri kikötővárosa. A Vörös-tenger északi, a Jordán Királyságnak pedig a déli részén terül el. Az Akabai-öböl 25 km-es jordániai szakaszán egyre több strand és szálloda épül, a közelben búvárkodni is lehet. Akabából a világörökségnek nyilvánított Petra romvárosát is meg lehet látogatni, amely mintegy 130 kilométerre északra található.

Naplemente a jordániai Akabában Forrás: Flickr/cat_collector

Régebben egyébként Jordánia igen népszerű volt a magyar turisták körében. A Jordániai Idegenforgalmi Hivatal fogadásán például elhangzott, hogy 2000 és 2005 között 150 ezer honfitársunk kereste fel Jordániát. Az akkori felfutás nem volt véletlen,

a jordániai állam jelentős összegekkel támogatta a magyar turisták beutaztatását.

Tavaly viszont csak 4500 magyar turista érkezett Jordániába – idézte a Turizmus Online Abed Al Razzaq Issam Arabiyatot, a Jordán Turisztikai Hivatal ügyvezetőjét, aki szerint a Wizz Air járatának beindítása újabb lökést adhat az utazási kedvnek.