Egy görög sziget, ahogyan még biztosan nem látta

Kefalónia panoráma
Kattintson a képre az interaktív panoráma megnyitásához!
Vágólapra másolva!
Ide-oda ugrálhat virtuálisan Kefalónián, és gyönyörködhet a panorámában.
Vágólapra másolva!

Prech Márton filmkészítéssel foglalkozik, és imád családjával utazni. Számukra egy nyaralás csak részben szól pihenésről. Ha már eljutnak egy csodás helyre, ahol mindössze pár napot töltenek,

igyekeznek a terület minél több pontjára eljutni, minél érdekesebb felvételeket készíteni.

Nem volt ez másként idén júniusban sem, amikor a görög szigetet, Kefalóniát választották úticélul.

Forrás: Prech Márton

Egy készülő 3D természetfilmhez forgattak újabb anyagot, ám ezúttal más érdekesség is készült. Bizonyára sokan láttak már 360 fokos panorámaképet, melyet az egérrel mozgatva körbenézhetünk egy adott pontból.

Akár egy kompakt fényképezőgép és egy állvány segítségével is készíthetők ilyen felvételek.

Ám sokkal izgalmasabb a látvány, ha nem szemmagasságból, hanem kb. 100 méteres magasságból készülnek a képek.

Pöröghet és nagyíthat

Igen, légi panorámafotóról van szó, és nem is egyről: egy komplett virtuális túrát tekinthet most meg az olvasó, fotókkal, térképpel, közben Kövi Szabolcs kellemes zenéjével. Az egyes helyeken az alsó nyilakkal vagy az egérrel lehet forogni, illetve a + és – jelekkel, valamint szintén az egérrel lehet ránagyítani a részletekre. Az egyes helyek között a panorámaképen látható nyilakra, vagy a bal alsó ikonra kattintva lehet ugrálni.

Kattintson a képre az interaktív panoráma megnyitásához! Forrás: Relaxvideo.hu

Ilyen magasságra legegyszerűbben multikopterrel juttatható el egy könnyű kamera és tartható GPS segítségével egy adott pozícióban, amíg a fotók elkészülnek. A mindössze 850g-os kopterrel és egy 80g-os Gopro kamerával 2-3 perc alatt fotózható körbe egy adott helyszín.

Az utómunka nehezebb

A munka időigényes része tehát nem ez, sokkal inkább az utómunka. Legfontosabb a képek precíz összeillesztése. Mivel igen könnyű a repülő szerkezet, erős szélben nem használható, hiszen 3 perc alatt akár több métert is mozdulna eredeti helyéhez képest, ami már gondot jelent.

Forrás: Prech Márton

Miután minden helyszínről elkészül a 60 megapixeles gömbfotó, jöhet ezek virtuális túrává programozása. A Krpano fejlesztői ehhez minden szükséges eszközt megadnak, hogy a panorámaképek HTML5 vagy FLASH formátumban a böngészőben visszanézhetők legyenek.

Lehetőség van földi fotók beillesztésére, térkép ki/bekapcsolására,

melyen nemcsak az adott helyszínek nevei szerepelnek, de egy radar segítségével az éppen aktuális nézési irány és látószög is. Flash használata esetén akár több hangsáv is szólhat egyszerre, mint ahogyan jelen esetben pl. a strandon csak a tenger felé fordulva halljuk a hullámzást, vagy a hegytetőn a madarak hangját.

Forrás: Prech Márton

Virtuális valóság

És ez még nem minden: giroszkóppal rendelkező táblagép/ipad használata esetén hozzá sem kell érnünk a képernyőhöz, hiszen a készüléket forgatva is körülnézhetünk. Giroszkópos mobiltelefont használva pedig a vezérlősávon megjelenik egy új gomb, mellyel a telefont virtuális valóság sisakba helyezve, minden zavaró környezeti tényezőt kizárva,

még inkább a helyszínen érezhetjük magunkat, hisz a fejmozgásunkkal tudjuk az irányt változtatni.

Márton tehát nem unatkozik, mivel évek óta készít 3D filmeket, terve hogy hamarosan 360 fokos 3D természetfilmekkel is elvarázsolja a téma kedvelőit.

Forrás: Prech Márton