Szerbiában nyomul a Wizz Air

wizz air illusztráció
Debrecen, 2012. június 18. Egy stewardess repülőgépmakettet tart a kezében a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren, ahová megérkezett a Wizz Air első menetrend szerinti járata London-Lutonból. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Belgrád versenytársat kaphat, de nem akar más szerb városba költözni a fapados légitársaság.
Vágólapra másolva!

A szerb kormány megerősítette azt az értesülést, hogy a Wizz Air járatokat indíthat a délkelet-szerbiai Niš városából. A helyi hatóságok az Ex-Yu Aviation News szerint már hetek óta tárgyalnak, de a siker érdekében nem kívántak részleteket nyilvánosságra hozni.

A hír azért érdekes, mert a Wizz Air már jelen van Belgrádban, és többen azt gondolják, hogy a társaság a szerb fővárostól 250 kilométerre lévő városba telepítené járatait az olcsóbb reptéri díjak reményében. Ezt azonban a Wizz Air szóvivője a blognak cáfolta: „Tárgyalunk Nišsel és más repterekkel is az országban, mert szeretnénk növekedni Szerbiában, de ez nem azt jelenti, hogy Belgrád nélkül növekedünk – nem érdekel minket a költözés".

Egy stewardess repülőgépmakettet tart a kezében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Wizz Air az Origónak a következőt mondta a hírrel kapcsolatban: „Folyamatosan kapcsolatban állunk több repülőtérrel is a jövőbeli lehetséges növekedés kapcsán. Ezt azokkal fogjuk megvalósítani, akik alacsony költségeket kínálnak. Természetesen, amennyiben előrelépés történik, arról a megfelelő időben tájékoztatást adunk majd."

A niši repüőtéren tavaly október óta nincs kereskedelmi járat. Dragan Bugarinović vezérigazgató szerint Franciaország, Németország és Skandinávia lenne a legnyereségesebb útvonal onnan. Ha sikerül a szerződést aláírni, a járatok jövő márciustól indulhatnak újra.

Belgrád díjat emelt

Idén júliusban a rendőrség letartóztatta a belgrádi repülőtér vezetőjét, mert a gyanú szerint 2010-ben visszaélt hatalmával amikor az akkor érvényes reptéri díjaknál alacsonyabb tarifával kötött üzletet a Wizz Airrel. Ezzel állítólag 1,7 millió euró kárt okozott a repülőtérnek.

Ezt megelőzően a belgrádi repülőtér 40 százalékkal növelte a Wizz Airnek felszámított reptéri díjat, amire válaszul a diszkont légitársaság csökkentette belgrádi járatainak számát.