Kényszerleszállás szülési fájdalom miatt

Delta Airlines
A Delta Airlines Jet lands at Atlanta's Hartsfield International Airport, the world's busiest airport, 13 September 2001. The Hartsfield opened two days after the 11 September coordinated terrorist attacks on New York and Washington, DC, prompting a shut-down of the US civil aviation system. AFP PHOTO/Steve SCHAEFER
Vágólapra másolva!
Félő volt, hogy a nő az Amszterdamból Atlantába tartó repülőn szüli meg a gyermekét.
Vágólapra másolva!

A Delta légitársaság Amszterdamból Atlantába tartó járata épp az angliai Blackpool felett repült, amikor az egyik utasnak szülési fájdalmai jelentkeztek. A méhösszehúzódások olyan gyakoriakká váltak, hogy félő volt, a nő a repülőgépen szüli meg gyermekét.

Forrás: AFP/Steve Schaefer

A pilóták a kényszerleszállás mellett döntöttek, és az írországi Shannon repülőterén tették le a Boeing 767-300 típusú gépet, amelyen 230 utas tartózkodott. A nőt orvosok várták, és azonnal kórházba vitték.

Lehet-e terhesen repülni?

A legtöbb légitársaság orvosi beleegyező nyilatkozatot kér azoktól a várandós nőktől, akiknél a szülés várható időpontja egy hónapon belül van. A Delta nem kér ilyen nyilatkozatot, de arra biztatja a kismamákat, hogy konzultáljanak orvosukkal a repülés előtt.

A Daily Mail idézi a Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumát, amely szerint a terhesség alatti repülés nem jelen jelentős kockázatot, még a terhesség előrehaladott stádiumában sem. A kollégium szerint nincs bizonyíték arra, hogy a repülés beindítja a szülési fájdalmakat, vagy a magzatvíz elfolyását okozza.