A fürdőkádban érte a lavina

Ausztria, havazás, hó, tél, út, fenyőfa, fenyő, hótorlasz, hókotró
Hóeke tisztítja az utat a dél-karintiai Laasban 2014. február 1-jén. A térségben az elmúlt két napban közel egy méteres hó hullott.
Vágólapra másolva!
Legalább 75 éve nem esett ennyi idő alatt akkora hó Ausztria déli részén, mint a hétvégén. Az utakat sok helyen lezárták, a sípályák leálltak vagy korlátozottan üzemelnek a lavinaveszély miatt. A hókáosznak már halálos áldozatai is vannak.
Vágólapra másolva!

Az erős havazás még csütörtökön kezdődött az Alpokban, szombatra Ausztria déli részén, Karintiában és Kelet-Tirolban 150 centiméteres hó zúdult a helyiek és a síelni vágyók nyakába. Az időjárási előrejelzések szerint az extrém időjárás folytatódik Ausztriában, és hétfőig még ugyanennyi hó várható, sok helyen erős széllel kísérve.

Hómaró tisztítja az utat a dél-karintiai Laasban 2014. február 1-jén Forrás: MTI/EPA/Gert Eggenberger

A nagy havazás miatt rendkívüli lavinaveszélyre figyelmeztettek a hatóságok, amelyek arra kérnek mindenkit, hogy maradjanak a házakban. Az ORF híre szerint a karintiai Irschen településen lavina tört be az egyik házba a fürdőszoba ablakán keresztül. Az éppen a kádban tartózkodó 71 éves nyugdíjast fejsérülésekkel kellett kórházba szállítani. Außervillgratenben egy utcát temetett be a lavina, még a polgármester házának ajtaját is benyomta. A hókáosznak eddig legalább négy halálos áldozata van.

Az utakat folyamatosan takarítják, de továbbra is sok a lezárt szakasz. A magyarok kedvelt síterepének számító Nassfeldre az utat szombaton megnyitották, így a hegyen rekedt vendégek haza indulhattak, az oda érkezők pedig elfoglalták szállásaikat – írja a sielok.hu. A portál szerint vasárnap, ha korlátozottan is, de a síterep is kinyit, az újra erősödő havazás miatt azonban újra lezárhatják az utat. Az osztrák hadsereg is besegít a hó elleni küzdelemben, de még speciális lánctalpasokkal sem könnyű az előrejutás. A Kelet-Tirolba utazók számára információs vonalat hoztak létre (+ 43 50 212 212).

A kritikus időjárási helyzet miatt az Ausztriába induló és az ott tartózkodó magyarokat figyelmeztette szombaton a Külügyminisztérium is. A tárca hangsúlyozta, hogy Karintiában és Tirolban a legmagasabb szintű, míg a többi tartományban is jelentős lavinaveszélyre figyelmeztetnek a hatóságok. A Külügyminisztérium azt javasolja, hogy aki Ausztriába indul vagy ott tartózkodik, folyamatosan kövesse figyelemmel a híreket, és tájékozódjon az időjárási és közlekedési honlapokról.

Vastag hótakaró borítja a tájat a dél-karintiai Kötschachban 2014. február 1-jén Forrás: MTI/EPA/Gert Eggenberger