Óránként 15 euróért aludhatunk a repülőtéren

münchen, repülőtér, hálókabin, napcabs
Vágólapra másolva!
Az utóbbi években egyre több repülőtér rukkol elő új szolgáltatással: pár órára kivehető hálószobák és hálókabinok állnak a pihenni vágyók rendelkezésére. Már ha hajlandók megfizetni az árát. 
Vágólapra másolva!

Mit tehetünk, ha holtfáradtan landolunk valamelyik repülőtéren, ahonnan csak néhány órás vagy akár fél napos várakozás után indulhatunk tovább a célállomásunkra? Sok reptéren piszok, bűz és nyűgös utastársak fogadnak minket, másutt viszonylag kényelmes székek és tiszta mosdók. Létezik egy honlap, amely az utazók tapasztalatai alapján értékeli a világ különböző repülőtereit, érdemes itt tájékozódnunk indulás előtt.

A várakozás ideje alatt a legtöbben nem akarják elhagyni a repteret, hogy bejelentkezzenek egy szokványos hotelbe, viszont sokaknak nagyon megerőltető a várakozás a zajos terminálok kényelmetlen székein. Ezért hoztak létre például a philadelphiai reptéren úgynevezett minute suiteseket, akár negyed órára is igénybe vehető szobákat, melyeknek hangszigetelt és biztonsági zárral ellátott ajtói mögött nyugodtan relaxálhatunk.

Hálókabin Forrás: Flickr/Nicksherman

Óránként 25 euróért szunyókálhatunk

A suite, vagyis lakosztály meglehetősen szűkös, a kihúzható kanapé és a kis képernyőjű televízió mellett, amelyet internetezésre is használhatunk, csupán egy asztalka fér el forgószékkel, meg néhány ruhafogas. Csapot hiába keresünk, mint ahogy vécé sincsen, viszont tény, hogy a repülőtéri mosdók a közelben találhatók. Az ágynemű egy gyapjútakaróból és eldobható papírpárnahuzatból áll, lepedő nincs, a puszta műbőrön kell aludnunk. Mindeme kényelemben óránként 25 euróért (kb.7750 Ft) részesülhetünk.

Ennek ellenére a kezdeményezés sikeres, "az emberek szívesen veszik igénybe a szolgáltatásunkat”, mondja a philadelphiai reptéri hotel vezetője. Egyelőre három amerikai repülőtéren van hasonló pihenési lehetőség, de hamarosan újabbak is nyílnak.

Klausztrofóbiásoknak marad a zajos váróterem

Már Európában is léteznek pár órás reptéri hálószobák, például Amszterdamban és Londonban, a Heathrow és a Gatwick repülőtéren. Itt úgynevezett yotelek várják az aludni vágyókat, amelyekben a szobákhoz zuhanyzó és vécé is tartozik. A müncheni reptér kínálata ennél jóval spártaibb, hálókabinokat bérelhetünk, melyek még a philadelphiai szobáknál is kisebbek, mindössze 2,5-ször 1,65 méteresek.

München, repülőtér, hálókabin, napcabs Forrás: Flickr/Nicksherman

A kabinok mozgathatók, igény szerint a reptér bármely pontján felállíthatók. Az érdeklődés nagy, a projekt menedzsere, Jörg Pohl úgy véli, hogy a jövőben egész Németországra kiterjedő hálózatot építenek majd ki. Ha minden jól megy, a jövő évtől már a frankfurti reptéren várakozók is ledőlhetnek néhány órára a mobil hálókabinokban, melyeknek ára Münchenben jelenleg óránként 15 euró (4650 Ft).

Minute Suites (szobák pár órára):Atlanta, Philadelphia és Dallas-Fort Worth repülőterén; egy óra 25 euróba (7750 Ft) kerül, minden további 15 perc hat euró (1860 Ft). Egy egész éjszakát 90 euróért (27 900 Ft) pihenhetünk itt.

Napcab (hálókabin): München, Terminal 2; 15 euró (4650 Ft) óránként reggel 6-tól este 10-ig, este tíztől reggel 6-ig pedig 30 euró (9300 Ft).

Yotel London-Gatwick, London-Heathrow (Terminal 4), Amszterdam-Schiphol 11,50 euró (3565 Ft) egy óra, de minimum négy órára igénybe kell vennünk a szállást.