Eszméletét vesztette a pilóta

A United Airlines amerikai légitársaság gépei San Franciscoban
Vágólapra másolva!
Az első tiszt sikeresen letette a United gépét Omahában, és a szívpanaszokkal küzdő kapitányt is ellátták.
Vágólapra másolva!

A United Boeing 737-800-as gépe Iowa állam fővárosából, Des Moines-ből tartott Colorado fővárosába, Denverbe hétfőn, fedélzetén 154 utassal és hatfős személyzettel. Épp 9750 méter magasan repültek a nebraskai Omahától 167 kilométerre nyugatra, amikor a kapitány elvesztette az eszméletét – írja az Aviation Herald.

Az első tiszt vészhelyzetet rendelt el, és Omaha felé irányította át a gépet, miközben két nővér, akik épp a fedélzeten tartózkodtak, elsősegélyben részesítették a szívproblémái miatt eszméletét vesztő kapitányt. Az első tiszt 25 perccel később sikeresen letette a gépet az omahai repülőtéren. A kapitányt kórházba vitték, és már jobban van.

Az Aviation Herald tudósítását kommentelő szakmabeliek szerint az első tiszt – aki egyébként ezen a járaton nő volt -, nagyon professzionálisan oldotta meg a helyzetet. Mint írják, az ilyen esetekre megvannak az előírások, amelyekre felkészítik az első tiszteket, ám a leszállás közben különösen stresszes lehet, ha épp egy közeli ismerős kerül életveszélyesnek tűnő helyzetbe.

A kommentelők azt is szóvá teszik, hogy vajon mikor mehetett át orvosi alkalmassági vizsgán a pilóta, hogy ez megtörténhetett. A válaszok szerint ez legfeljebb 6-7 hónapja lehetett, az ilyen szívproblémák azonban rendkívül gyorsan kifejlődhetnek akkor is, ha korábban semmi tünet nem volt. Egy biztos: a kapitány egyhamar nem fog megint repülni.