Vágólapra másolva!
Az utóbbi években aggasztó gyakorisággal szerepeltek címlapon a világsajtóban az úgynevezett víznyelő lyukakról szóló hírek. A váratlanul megnyíló óriás gödrök autókat, házakat, embereket nyeltek el.
Vágólapra másolva!

A szakértők leggyakrabban Florida térségében tapasztalták ezt a természeti jelenséget, ahol szinte az egész állam karsztos (mészköves) talajra épült, de a világ más tájain is szép számban találhatók olyan karsztos területek (Mexikó, Olaszország, Kína), ahol a legváratlanabb pillanatban óriási károkat okozó, mindent elnyelő óriás lyukak keletkeznek − olvasható az Amusing Planet portálon.

Víznyelőnek nevezzük azokat a karsztos nyílásokat, amelyeken a felszínen időszakosan vagy állandóan folyó víz a kőzet belsejébe kerül. A víz szép lassan kimossa a leggyakrabban meszes, ritkábban agyagos kőzetet, miközben a talaj felszíne érintetlen marad. Amikor a felszíni réteg már nem bírja el a saját súlyát, egyszer csak beszakad, és a helyén tátongó üreg támad. A földfelszín összeomlása drámai helyzeteket és súlyos katasztrófákat idézhet elő.

Íme, néhány megdöbbentő kép a közelmúltban elhíresült víznyelőkről.

Víznyelő, Kína, Peking, 2011. 04. 26. Forrás: AFP

Víznyelő, Guatemalaváros, 2011. 07. 19. Forrás: AFP/Johan Ordonez

Víznyelő, Kína, 2013. 04. 18. Forrás: AFP/Bei Chen

Víznyelő, USA, Chicago, 2013. 04. 18. Forrás: AFP/Scott Olson

Víznyelő, Németország, Schmalkalden, 2010. 11. 05. Forrás: AFP/Stefan Thomas

Víznyelő, Kína, Nancsing, 2012. 11. 29. Forrás: AFP/Jia lei

Víznyelő, USA, Florida, 2013. 08. 12. Forrás: AFP/Gerardo Mora