Vágólapra másolva!
Miközben a véres polgárháború miatt teljesen leállt az idegenforgalom a közel-keleti országban, a szíriai kormány, mintha mi sem történt volna, folytatja turisztikai kampányát.
Vágólapra másolva!

Három évvel ezelőtt, 2010-ben még szárnyalt a szíriai turizmus. Az amerikai kereskedelmi embargó ellenére 8,5 millióan látogattak el a közel-keleti országba, 40 százalékkal többen, mint az előző évben. 2011 is úgy indult, hogy meglesz az évi 8,4 milliárd dolláros bevétel az idegenforgalomból.

A turisták érdeklődése nem volt véletlen, Szíria ugyanis bővelkedik látnivalókban. Sokatmondó például, hogy Damaszkuszt a világ legrégebbi, folyamatosan lakott városának tartják. De a főváros még nem is a leglátványosabb hely, hiszen a Magyarországnál kétszer nagyobb területű országban sorjáznak a római és a középkori emlékek: Aleppo, Hama, Homsz, Latakia, Palmüra (Palmyra) vagy Boszra, hogy tényleg csak néhányat említsünk.

Az ókori Palmüra főutcájának kapuja Szíriában Forrás: AFP/Photononstop/Frédéric Soreau

2011 márciusában azonban kitört a véres polgárháború, amely eddig legalább 100 ezer, de egyes becslések szerint akár 500 ezer ember életét követelte. Azóta 2 millióan menekültek el az 22,5 millió lakosú országból, de a határokon belül is 5 millióan voltak kénytelenek elhagyni otthonukat.

Úgy tűnik azonban, hogy a szíriai turisztikai minisztériumnak senki nem szólt erről. Idén augusztus 25-én is olyan kezdeményezéseket jelentett be, amelyek "világszerte tovább építik Szíriát nemzetközi idegenforgalmi célpontként". Amikor az azóta hírhedté vált vegyifegyver-támadásokat elkövették, el-Aszad elnök olyan intézkedéseket adott ki, amelyek ösztönzik a turizmust és a fogyasztóvédelmet - írja a Motherboard.

Kormányellenes tüntetők Palmürában 2011. szeptember 9-én Forrás: AFP/Georges Hinot

A cikk szerzője beszámol arról, hogy a turisták számára fenntartott SyriaTourism.org még a múlt héten is arra buzdította a külföldi látogatókat, hogy menjenek el a legszebb romokhoz, strandokra, éttermekbe és múzeumokba. Az oldal azóta nem elérhető, de a Google cache-ban továbbra is elolvasható híradások szerint az élet nem állt le a polgárháború miatt: az ország turizmusért felelős vezetői sorra tartják találkozóikat. Felszólítják például az idegenforgalomban dolgozókat, hogy hangsúlyozzák a kreativitást, és találjanak piacokat és alternatív termékeket.

Nem lesz könnyű dolguk. A világ összes utazási portálján lebeszélik a látogatókat az odautazásról, az Economist Intelligence Unit elemzése pedig a napokban a világ legkevésbé élhető városának tartotta Damaszkuszt. Magyarország 2012. december 5-én függesztette fel damaszkuszi nagykövetségének tevékenységét, a konzuli szolgálat honlapján pedig nyomatékkal arra kéri a magyar állampolgárokat, hogy ne utazzanak Szíriába, illetve az esetlegesen még ott tartózkodók haladéktalanul hagyják el az országot.