Rendszeres verekedések a kínai reptereken

zsúfolt repülőtér kínában, pekingi nemzetközi repülőtér, kína
Vágólapra másolva!
Kínában a légi utasok száma az elmúlt évtizedben az egekbe szökött, az infrastruktúra azonban nem tudott lépést tartani a fejlődéssel. A járatok egyre többet késnek, az utasok egyre elégedetlenebbek, sűrűsödnek a tettlegességig fajuló incidensek. Ez mára olyan mértéket öltött, hogy az egyik hongkongi légitársaság az alkalmazottait beíratta rendszeres kungfuedzésre.
Vágólapra másolva!

Ami a járatok késését illeti, a pekingi nemzetközi reptéren a legrosszabb a helyzet. Átlagban 90 perc csúszással érkeznek vagy szállnak fel a gépek - számol be a Gadling.

Kína azt tervezi, hogy a következő évtizedben 230 milliárd dollár értékben 55 repülőteret fog építeni, Pekingben egy másodikat, amely várhatóan a legnagyobb lesz az egész világon. Ez persze nem nagyon vigasztalja azokat az utasokat, akik éppen most verekednek össze, hogy levezessék a késések miatt felgyülemlett feszültséget.

Zsúfolt a pekingi nemzetközi repülőtér Forrás: AFP/Qian Xiaodun

A többnyire kínai, de néhány amerikai és más nemzetiségű utas is immár több mint egy éve rendszeresen bántalmazzák a légitársaságok alkalmazottait. Tavaly a United Airlines Sanghaj-Newark járatának háromnapos, többszörös törlése után az utasok olyan idegállapotba kerültek, hogy megtámadták a repülőgép személyzetét. Miután végül sikerült elérni az úti céljukat, a légitársaságtól fejenként 1000 dolláros utazási utalványt kaptak a késés kompenzálásaként.

Szintén 2012-ben történt, hogy a sanghaji repülőtéren a járat 16 órás késése miatt közel két tucat utas annyira feldühödött, hogy megrohamozta a kifutópályát, kis híján összeütközve egy épp landoló géppel. Az utasok később 160 dollár bánatpénzt kaptak a légitársaságtól.

A helyzet azóta is folyamatosan romlik. Idén május és augusztus között több mint 26 alkalommal tört ki verekedés a kínai repülőtereken. Nem egy reptéri alkalmazottat szállítottak kórházba súlyos sérülésekkel.

A helyzet odáig fajult, hogy a Hong Kong Airlines kötelezővé tette légiutas-kísérőinek, hogy vegyenek kungfu-edzéseket az agresszív utasok megfékezésére - írja a Daily Mail. Ez nemcsak a konkrét beavatkozások alkalmával lehet hasznos, de az alkalmazottak önbizalmának növelésére és az erőnlét fokozására is alkalmas. A társaság egyik kommunikációs vezetője szerint hetente három incidenst okoznak a fegyelmezetlen utasok.

Szerencsére voltak azért békés tüntetések is. Tavaly a várakozásra kényszerülő utasok egy csoportja a késés bejelentése után énekelni kezdett a hangosbemondón, miután a repülőtéri személyzet testületileg elhagyta a terminált.