A Bánki-tónál megállt az idő, de mi élveztük

Bánki-tó, stég
Vágólapra másolva!
A dugók és a pörgés helyett a Bánki-tó lényegesen stresszmentesebb alternatíva egy balatoni hekkezős hétvégéhez képest, főleg akkor, ha gyereket, kutyát vagy horgászbotot is viszünk. Megnéztük a szállásokat, a tavat és étkezési lehetőségeket, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy mit lehet itt csinálni, ha már a tópart minden négyzetméterét ismerjük. Programot találunk bőséggel, a kemping sörözőjében pedig mindent, ami a civilizációból hiányozhat: van csocsó, kivetítő és wifi is.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Kocsival alig egy, busszal kb. másfél óra az út az elvarázsolt, Budapesttől 65 km-re található Nógrád megyei faluba, igaz, a legtöbb járatról át kell szállni a Rétság nevű településen Bánk felé. A csatlakozásra azonban szinte sosem kell negyed óránál többet várni.
A panorámát a Börzsöny és a Cserhát vonulatai biztosítják, a tavat erdő övezi. Amikor Bánkon járunk, sokszor úgy érezük, hogy megállt az idő, a modern wellnesshotel mellett pedig az igazi kempingezős-szalonnasütős életérzést is pillanatok alatt felidézhetjük. A hely az eldugottabb nyaralóhelyeket keresőknek is ideális választás, és egyelőre úgy tűnik, az árakkal sem szálltak el a vendéglátósok.

Hivatalosan csak a strandon lehet fürdeni
A 7 hektáros területű Bánki-tó a helyiek szerint tengerszem, vizét egy patak felduzzasztott vize és fenékforrások táplálják. Mélysége átlagosan 4 méter, de van, ahol eléri a 6 métert is. A víz hőmérsékletét a Balatonéhoz hasonlítják. A tó vízminősége a nyolcvanas években romlani kezdett, majd 1991-re fürdésre alkalmatlanná vált. A bánki önkormányzat 2001-2002-ben állami támogatással rehabilitálta a tavat, iszapkotrást és partrendezést végeztek, valamint bővítették a tó területét. Bár az önkormányzati rendelet értelmében fürödni kizárólag a sekély strandon lehet, a körben kiépített, romantikus horgászstégek is tele vannak fürdőzőkkel, akik innen ugrálnak a vízbe.

A kempingben 1200 forinttól találunk szállást
Bánkon tényleg mindenki megtalálja a vérmérsékletének és a pénztárcájának megfelelő szálláshelyet, a komfortos wellnesshoteltől a klasszikus kempingezésig. A Tó Wellness Hotelben 16-17 ezer forintért már meg lehet szállni egy éjszakára, ha valamilyen kedvezményes csomagban foglalunk (az ár egy felnőttre vonatkozik). A vendégházakban már 3000 forintért találunk szállást egy főre, ha családdal megyünk, a Nádas Kempingben például 10 ezer forintért bérelhetünk 4 személyes faházat egy napra. A sátrazóktól fejenként 1200 forintot kérnek el egy éjszakára, a gyerekek után 600 forintot kell fizteni. A kempingben közös vizesblokk és konyha van, de lehet grillezni, bográcsozni, a sörözőben pedig minden a rendelkezésünkre áll, ami a civilizációból esetleg hiányozhat: van csocsó, kivetítő és wifi is.

Klasszikus falusi találkahely
A legtöbb bánki nyaraló számára tulajdonképpen a Harcsa Kocsma és Tavifészek Fogadó jelenti a bázist. A földszinten házias ételeket és tipikus strandételeket kínáló büfé található, a felső szinten pedig maga a kocsma és a tóra néző terasz kapott helyet. A Harcsa a honlapja szerint "a legklasszikusabb értelemben biztosítja mindazt, amit egy falusi találkahelytől elvárnak", és természetesen megtalálhatók az "oldott társalgást, baráti eszmecseréket elősegítő italok igen gazdag választéka". Hétvégén néha hosszú sorok alakulnak ki a büfében, de Bánk nem az a hely, ahol néhány tíz percnyi várakozás sokat számít. Ebédelni és vacsorázni a közeli pizzériában vagy a hotel éttermében is lehet, ezenkívül több kisebb fogadó és panzió kínál menüt.

Festői helyen csónakázhatunk és bringázhatunk
Aki Bánkra látogat, unatkozni biztosan nem fog. A Bánki Nyár programsorozat keretében koncertek, színházi előadások, stand up comedy-k és filmvetítések helyszíne a Tószínpad. A Jazzfesztivál és a lovas nap mellett a Bánki-tó fesztivál a legnépszerűbb - ez utóbbi idején a környék kivételesen nem a nyugalom szigete.

A Bánki-tó ráadásul tényleg nemcsak a fürdésről szól, az egyre bővülő szolgáltatásoknak köszönhetően még rossz időben is lehet elég programot találni. Az egyik legnépszerűbb időtöltés a csónakázás, amiért óránként 800 forintot kérnek el.
Aki azonban teheti, mindenképpen hozza magával a bringáját is, és tekerjen el a környék festői falvaiba (Kétbodony, Kisecset). A biciklitúráról akkor sem kell lemondani, ha busszal érkezünk, a wellnesshotelben ugyanis lehetőség van kerékpár-kölcsönzésre is.

A tó partján található egy kalandpark is, ahol három különböző nehézségű drótkötélpályát lehet kipróbálni a magasban kialakított pályavonalakon. Akit azonban ez a program mégsem mozgat, az használhatja a tollaslabda-, a tenisz - vagy a streetballpályát. Horgászni a halőrtől megváltott napijegy ellenében lehet, arról pedig, hogy mit lehet kifogni, itt lehet részletesen tájékozódni.

A tónál töltött esték még nyáron is hűvösek
Ha pedig már tényleg mindent kipróbáltunk, amit a tó és közvetlen környéke adhat, érdemes felfedezni a Bánk környéki településeket is. A túrák célpontja lehet a drégelypalánki vagy a szandai várrom, a szécsényi vadászkastély, a felsőpetényi Almássy-kúria vagy a horpácsi Mikszáth-kúria, Katalinpusztán pedig lovagolni is lehet.

Bánk ideális hely akkor is, ha csak fél napunk van, hogy kikapcsolódjunk, de akár heteket is el lehet itt tölteni, ha nincs nagy igényünk a pörgésre. Saját tapasztalatunk azonban, hogy a tónál még a meleg nyári napokon is hűvösek, párásak az esték, ezért mindenképp vigyünk magunkkal meleg ruhákat.