Vágólapra másolva!
Szombaton este tartották a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban, ahol Magyarországot a Compact Disco képviselte.  Fontos nap ez Azerbajdzsán számára, amely nagy álmokat szövöget az ország turizmusának fellendítéséről. Kormányzati források szerint mintegy 100 millió dollárt költött el az ország az Eurovízióra való felkészülés során, a céljuk ugyanis, hogy végre nyugaton is eladják magukat. 
Vágólapra másolva!

"Az Eurovíziónak köszönhetően az egész világ számára előtérbe került Azerbajdzsán. Büszkék vagyunk arra, hogy így kerülhettünk a figyelem központjába" - nyilatkozta Aboulfas Garayev kulturális és turisztikai miniszter a Financial Timesnak. "Az elmúlt fél évben rengeteg fejlesztési munka zajlott, amelyeket mindenképp meg akartunk valósítani. Viszont az Eurovízió miatt jócskán felpörgött a munka" - tette hozzá. A nagy készülődés érthető, hiszen a dalfesztivál döntőjét világszerte mintegy 125 millióan kísérik figyelemmel, ami nem akármilyen lehetőség egy olyan posztszovjet ország számára, amelynek turizmusa meglehetősen gyerekcipőben jár. Érthető, hogy a legjobb, legfényűzőbb arcát akarja megmutatni Azerbajdzsán mind a tévénézők, mind a helyszínre érkező turisták számára, még ha nyilvánvaló is, hogy az országnak van sötét oldala.

Forrás: Andres Putting (EBU)

"Minden negatív vélemény ellenére nagyon jó itt lenni, kiválóan érezzük magunkat, és amit a városból eddig láttunk, az lenyűgöző volt" - mesélte az [origo] kérdésére Bérczes Ádám, a Compact Disco menedzsere. "Meglepett az a kedves fogadtatás, ahogy az emberek hozzánk és az eseményhez álltak. Itt minden erről szól az idén, az egész város eurovíziós mámorban úszik. És igen, a verseny miatt sok turista is érkezett. A kiszolgálás első osztályú, fejedelmi, csak felsőfokban tudok beszélni róla. Egyedül a taxisbrigád teljesítménye hagy kívánnivalót maga után: gyakorlatilag minden hazautunk egy városnézéssel ér fel, mire megtalálják a hotelünket, hiába van GPS is a kocsijukban" - mondja Bérczes Ádám.

Elmondta, azok alapján, amit láttak, Baku egy fejlett nagyvárossá nőtte ki magát. "Rengeteg új, hi-tech épület van itt, elég csak az eseménynek otthont adó Crystall Hallra gondolni. Ugyanakkor sok a régi, klasszikus palota is, amelyeket az 1910-es években húztak fel a helyi olajbárók. Csodálatosak és monumentálisak is egyben, gyakorlatilag számtalan háztömb jelent egy palotát, és 15-20 percig tart, mire körbesétálja az ember". Elmondta, hogy találkoztak magyarokkal is Bakuban, sőt a múlt hét elején Csutora Zsolt magyar nagykövet szervezésének eredményeként egy koncertet is adtak, ahol a helyi kolónia is jelen volt.

Mennyire vonzó úti cél Azerbajdzsán?

Már most is elég nagy számban érkeznek turisták a Kaszpi-tenger partján fekvő országba (2011-ben több mint kétmillióan), a nagy részük ugyanakkor nem nyugatról, hanem a környező országokból jön. Az Euromonitor adatai szerint tavaly a legtöbb beutazó Grúziából és Oroszországból érkezett Azerbajdzsánba, köszönhetően a földrajzi közelségnek, az üzleti kapcsolatoknak és a vízummentességnek. Igaz, legnagyobb mértékben az európai turisták száma nőtt, de az ország turisztikai vezetőinek a tervei szerint ez még csak a kezdet.

Az Eurovízióra való felkészülés jegyében még továbbképző tréningeket is szerveztek a szállodai és éttermi dolgozók számára azért, hogy jó benyomást tegyenek arra a több ezer turistára, aki a dalfesztivál miatt életében először utazott el Azerbajdzsánba. "Azerbajdzsán jelenleg nem túl népszerű úti cél, ahogy a térség többi országa sem. Ennek leginkább az az oka, hogy szinte egyáltalán nem ismerik a magyarok vagy az európaiak úgy általában, mert nincsenek nagyon reklámok se. Azerbajdzsánba általában akkor utaznak az emberek, ha már nagyon sok helyen jártak korábban, és valami különlegeset, valami egzotikusat keresnek. Vagy olyanok érdeklődését kelti még fel Azerbajdzsán, akik jártak már a környező országokban, például Örményországban vagy Grúziában" - mondta az [origo] kérdésére az 1000 Út Utazási Iroda munkatársa. Ők is szerveznek utakat Azerbajdzsánba, így van tapasztalatuk az országról.

Forrás: AFP/Mladen Antonov

Hozzátette, a gyér érdeklődésnek az is lehet az oka, hogy egy azerbajdzsáni nyaralás elég sokba kerül, csak a repülőjegy 100 ezer forint körül van. Ezért ha már választani lehet, akkor sokan inkább Tunéziába vagy Egyiptomba mennek, mert az olcsóbb. A szállodák és az élet is elég drága Azerbajdzsánban, kicsit magasabbak az árak, mint itthon.

Meghozza-e az áttörést az Eurovízió?

Azerbajdzsán az elmúlt néhány évben nagyon belevágott az infrastrukturális fejlesztésbe, és a kormány kiemelt fontosságúvá tette a turizmus támogatását. Ennek érdekében az azeri turisztikai minisztérium kidolgozott egy új programot is, amelynek többek közt az a célja, hogy népszerűsítse az új előírásokat, és felhívja a figyelmet a szakképzett turisztikai szakemberek képzésének fontosságára. Emellett 2011-et a turizmus évének hirdették meg, és a kormány úgy számol, hogy hosszú távon fontos bevételi területe lesz a turizmus. Számokban kifejezve azt várják, hogy a következő tíz évben 9,5 százalékkal nő majd a turisztikai ágazatok részesedése a GDP-ből évente. A turizmusban foglalkoztatottak száma pedig előrejelzéseik szerint 2021-re eléri majd a 375 ezer főt.

Forrás: AFP

Az elmúlt egy évben nyolc ötcsillagos hotel épült fel Bakuban, köztük a Four Seasons és a dubaji bázisú Jumeirah hotellánc is képviselteti magát. Utóbbi éppen hogy elkészült az Eurovízióra, de nem véletlenül siettek vele: 176 szobájukból 150 megtelt a dalfesztivál idejére. A luxusszállodákra már csak azért is szükség van, mert a statisztikák szerint folyamatosan nő az Azerbajdzsánba érkező üzleti turisták száma, akiket ki kell szolgálni. "Évente 40-50 új hotel épül az országban, ami nem kis teljesítmény, és ez a tendencia folytatódni fog" - mondta még korábban Garayev. Az Euromonitor ugyanakkor rámutatott arra, hogy a közepes és olcsó kategóriás szállásokból elég kevés van az országban. Ráadásul a fejlesztések nagy része a fővárosban, Bakuban összpontosul, így az ország többi részén jóval nehezebb megfelelő szállást találni. Bár az 1000 Út Utazási Iroda munkatársa szerint azért nem lehetetlen a feladat, csak keresni kell.

"Persze, érdemes elmenni Azerbajdzsánba, mert nagyon érdekes a kultúrájuk, finom a konyha, ott a Kaszpi-tenger, de gyönyörű hegyvidékek is vannak, ízletes borok, tehát egy igazán sokszínű ország. És valóban igaz, hogy Baku jóval fejlettebb, mint az ország többi része. Az Eurovízió miatt nem indult el akkora áradat, legalábbis Magyarországról biztos nem. Voltak azért néhányan, akik kimentek a versenyre, de alapvetően ők sem Azerbajdzsán miatt."

A Financial Times adatai szerint tavaly 2 milliárd dollár alatti bevételt produkált a turizmus Azerbajdzsánban, de ezt a számot öt éven belül szeretnék megduplázni. Hamarosan egy új síparadicsomot fognak átadni az ország északi részén, ahol napi 5 ezer látogatóval számolnak. Illetve ígéreteik szerint nemsokára egy online felületen keresztül is lehet majd igényelni a vízumot Azerbajdzsánba, jelenleg ugyanis ezt csak személyesen lehet elintézni a helyi konzulátusoknál.

Forrás: AFP

Az Eurovíziós Dalfesztivál látszólag tökéletes alkalmat nyújt Azerbajdzsánnak a promócióra, ráadásul éppen akkor zajlik, amikor már látszódnak a fejlesztések első nyomai. Az viszont nagy kérdés, hogy ténylegesen mennyire sikerül meggyőzni a turistákat világszerte arról, hogy érdemes ide tervezni a nyaralásukat. De Azerbajdzsán lendületét és optimizmusát jelzi, hogy Grúziával közösen készülnek benyújtani pályázatukat a 2020-as futball Európa-bajnokság megrendezésére is.