Kinek éri meg sílécet kölcsönözni?

Sífelszerelés, síkölcsönzés, síszezon, utazás
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek egyértelmű tendenciája volt Nyugat-Európában, hogy egyre kevesebben vásárolnak saját sífelszerelést, és inkább a bérlés mellett döntenek. Egy átlagos francia vagy osztrák síelő jóval több napot tud szenvedélyének hódolni, mint egy magyar, mégis náluk terjed gyorsabban a bérlés. A gyártók az új lécek közül egyre többet küldenek egyenesen a kölcsönzőkbe, a szolgáltatás az elmúlt években sokat javult.
Vágólapra másolva!

A tendenciához természetesen nem kis részben járult hozzá az internet terjedése, hiszen ma már minden valamirevaló síközpontban előre lehet felszerelést foglalni. A síelőnek nagy könnyebbség, hogy indulás előtt nem kell a léc karbantartásával szerencsétlenkednie, s persze az sem utolsó szempont, hogy nem kell például síboxot szerelni a kocsira a felszerelés szállításához.

Forrás: Thule
Ha kölcsönzünk, nincs szükség síboxra - csak hóláncra

Persze a bérlés procedúrája elvehet fél órát a síelésből a pályához érve, de összességében mégis sokan vélik úgy, hogy jóval kényelmesebb a kölcsönlécen csúszás, mint a saját felszerelés hurcolása és folyamatos ápolása. Higiéniai okok miatt vannak, akik a saját bakancsból nem engednek, csak a lécet és a botot bérlik, de a síkölcsönzők tapasztalatai alapján a legtöbbször a teljes felszerelésre mutatkozik igény.

Ha az átlag magyar síelőből indulunk ki, aki egy évben egyszer elmegy egy hétre a lejtőkre, ezen kívül 2-3 egy napos csusszanás fér bele neki, épp a bérlés és a vétel közti határesetet látjuk. Jó nagy átlagot véve egy jó minőségű komplett felszerelést nagyjából 80 ezer forintért már megkaphatunk, ennyi pénzből pedig nagyjából 3 hétre tudunk hasonló minőségben bérelni. Átlagos használat mellett durván 2 év bérlés kerül annyiba, mint egy új felszerelés, ennek elteltével persze van még értéke a lécünknek, de rá is kell költeni több ezer forintot az élezésre, hibajavításra. Csak annyit lehet tehát egyértelműen megállapítani, hogy minél többet tud valaki síelni, annál inkább megéri a saját léc, kezdőknek azonban egyértelműen a bérlés javasolható.

Öt budapesti síkölcsönzőben néztünk körül, s úgy tűnik, a szezon nagy részében mindenhol azonnal tudnak megfelelő hosszúságú léccel szolgálni. Az alkalmazottak elmondása szerint a februári iskolai sítáborok idején a legnagyobb az érdeklődés, olyankor előfordul, hogy a kínálat igencsak leszűkül. Két helyen azt válaszolták kérdésünkre, hogy van lehetőség lécfoglalásra, s akkor biztosak lehetünk abban, hogy a megadott időben elhozhatjuk a felszerelést. A többi cégnél azt mondták, nem kell foglalás, valahogyan mindig megoldják, és szereznek elegendő lécet.

Forrás: AFP/Alexander Vikulov
Mindenki talál magának megfelelőt

Ma már általános tendencia, hogy a bérlés és a leadás napja nem számít bele a bérlési időszakba. Tehát ha egy hosszú hétvégét tervezünk, akkor csütörtökön felvehetjük a felszerelést, hétfőn leadhatjuk, de csak 3 napra kell díjat fizetni. Ezt egyértelműen a verseny kényszerítette ki: ha minden napra fizettetnének, akkor a pályák mellett található kölcsönzők felé fordulnának a síelők. A bérléshez általában 10 ezer forint körüli kaució letétele szükséges, és egy igazolvány, melyről rendszerint másolatot készítenek.

Ami az árakat illeti, meglehetősen nagy a szórás az egyes kölcsönzők ajánlatai között. A két leggyakoribb bérlési időtartamot vizsgálva az látszik, hogy 3 napra 5-8 ezer forint a jellemző ár a teljes felszerelésre (léc kötéssel, bakancs, bot), egy hétre pedig 12-20 ezer forint között mozognak az ajánlatok. Az olcsóbb és a drágább kölcsönző által ajánlott lécek között nem véltünk felfedezni nagyobb minőségi különbséget, a lécek átlagéletkora a bérlő cégek szerint 2-3 év körül van.

Több kölcsönző elkülönít egy vagy akár több magasabb kategóriát, ezeket leggyakrabban VIP léceknek hívják. Áruk általában 40-50 százalékkal magasabb. A gyereklécek 30-50 százalékkal olcsóbban bérelhetők a felnőttekénél, egy snowboard-felszerelést pedig általában 10-20 százalékkal kerül kevesebbe kikölcsönözni, mint egy felnőtteknek való síszettet.

Forrás: AFP/Giraudou Laurent
A választék mindenhol nagy

Aki úgy dönt, hogy nem futkos itthon a léc után, és inkább a pálya melletti bérlés felé hajlik, ott kissé magasabb díjakat találhat. A külföldi bérlésnél érdemes előre foglalni a neten, ami kis kedvezményt is jelent általában. A magyar árakhoz képest az osztrák és az olasz pályák mellett akár 50 százalékkal is drágább lehet a bérlés, de újabbaknak is tűnnek a lécek.

Az itthoni terepeknél inkább csak az egynapos verziónál van különbség. Mátraszentimrén például egyetlen napra 4500 forintot kérnek el, de aki tovább marad, már csak 3000 forintot fizet naponta.

Az egyre inkább terjedő sisak egyelőre sehol nincs benne a komplett felszerelésben, de egy hétre már 2-3 ezer forinttól bérelhető.