Last minute apokalipszis: irány Szerbia!

Rtanj-hegy, szerbia
Vágólapra másolva!
Eddig köpött a maják jóslatára, de elbizonytalanodott? Nem épített önellátó túlélőbunkert és sajnálta a pénzt fegyverekre? Most arra gondol, hátha mégis beköszönt a világvége, különösen, ha az oroszok cáfolják? Még nem késett le semmiről, a biztos túlélés egyik helyszíne itt van a szomszédban.
Vágólapra másolva!

Franciaországba készült, de Bugarach nagyon messze van (és az út az idők végezetéig is eltarthat ugyebár), a rugalmatlan és intoleráns francia rendőrök pedig csak két nappal a világvége után oldják fel a környék lezárását? Nem töltötte fel bunkerét konzervekkel, ivóvízzel, elemekkel és társasjátékokkal? Sőt még bunkere sincs? Eddig nem foglalkoztatták a jóslatok, de elbizonytalanodott, amikor meghallotta: Vlagyimir Putyin cáfolta, hogy hamarosan bekövetkezne világvége? Egészséges kelet-európai ösztöne azt súgja, hogy ha az oroszok valamit cáfolnak, akkor annak ellenkezőjét komolyan kell venni? Van megoldás. Ha akad még benzin az autójában - vagy tud még tankolni a benzinkúton - akkor induljon Szerbiába. Belgrádtól nagyjából 250 kilométerre, Bulgária irányában menedéket találhat, ha úgy érzi, szüksége van rá.

A világvége napját átvészelheti a Rtanj hegyen.

A Rtanjnak a majáktól függetlenül is fontos helye volt a helyi mitológiában. Az egyik legenda szerint a hegy lenyelt egy gonosz varázslót, aki majd a végítélet napján szabadul a Rtanj gyomrából. A másik változat nem tartja gonosznak a varázslót, viszont megemlíti, hogy hatalmas kincs felett őrködött (amiért a kincsvadászok manapság is felkeresik a hegyet). Idővel azonban a legendák is korszerűsödtek, és már nem varázslóról, hanem földönkívüliek gyakori látogatásairól számolnak be a helyiek.

Az egyik szerb bulvárlap arról írt, hogy a hegy már "évtizedek óta megmagyarázhatatlan események helyszíne": a tanúk "szokatlan repülőkről", világító gömbökről, szörnyű hangzású idegen nyelveken szóló hangokról számoltak be. Az "UFO-kutatók világkongresszusának" résztvevői szerint "nem lehet kizárni", hogy Szerbia a különféle "vezető államoknak és katonai hatalmaknak" éppen a Rtanj miatt volt érdekes - írta a Telegraf.

Forrás: Wikipedia
A Rtanj a formájával hódít

A Rtanj valóban szokatlan hegy, legalábbis két szempontból. Az egyik a csak itt fellelhető, endemikus növényzet miatt. A környéken lakók évtizedekig augusztusban és szeptemberben szedték a "rtanji tea" alapanyagát, az afrodiziákumnak tartott "férfi füvet". Az illetékes szerb kormányhivatal 2008-ban védetté nyilvánította és megtiltotta a Satureja kitaibelii további gyűjtést, amíg az állomány - az intenzív és gondatlan szedés után - ismét meg nem erősödik. A hegyen más, gyógyhatásúnak tartott növények is vannak: a temérdek soha meg nem valósuló szerb tervek egyike, hogy a rtanji füveknek köszönhetően Szerbia gyógynövény-nagyhatalommá váljon.

A Rtanj másik érdekessége a formája: az 1565 méter magas hegy ugyanis háromoldalú piramisra (tetraéderre?) hasonlít. És ennek a látványnak sokan nem tudtak ellenállni. Az egyik elmélet szerint a Rtanj nem is hegy, hanem egy ősrégi piramis, aminek a korát több mint fél millió évesre teszik, azaz "az emberiségnél is idősebb", tehát földönkívüli eredetű. Mások tudni vélik, hogy ilyen szabályos formájú piramis csak három helyen fordul elő a világban: Szerbián kívül van egy a Déli Sarkon. A harmadikat pedig elnyelte a föld.

Lehet, hogy a Pilis a Föld szívcsakrája, de a köldöke a Rtanj. Ezt Arthur C. Clark állapította meg, miután sokáig tanulmányozta a hegyet (a Clarkra hivatkozók nem szolgáltak pontos forrásmegjelöléssel, így ezt tekintsük bizonytalan eredetű törzsanyagnak). Mások úgy tudják, hogy a NASA is tanulmányozta a Rtanjt, csakhogy a NASA a kutatásait titkolja és tagadja.

Az elkötelezett Rtanj-hívők szerint a hegy különleges energiával sugároz. Ezt különféle speciális - az "emberi szervezet számára kellemes" - sugárzás mérésére alkalmas műszerrel mérték. A kutatók "biztosra veszik", hogy ez a sugárzás "nagyon hasznos". Azt is állítják, hogy a radarok nem észlelik a Rtanj felett szálló repülőket. Egy "kutatóközpont" tavaly hivatalosan is kérte a belgrádi kormánytól, hogy engedélyezze egy rtanji kutatóbázis létrehozását, amelyik a paranormális jelenségeket tanulmányozhatná. A szerb kormány azonban, a jelek szerint, nem fogékony a misztikumra.

A hegyen kápolna romjai vannak. A kápolnát egy német bányamérnök özvegye emeltette (a férje a bányában halt meg), de van, aki azt állítja, hogy valójában az okkultizmusra fogékony Hitler járt inkognitóban a hegyen.

Forrás: AFP/Sasa Djordevic
Kincset rejt, sugároz, és földönkívülieket is fogadhat


A helyiek mindenesetre igyekeznek kihasználni az a lehetőséget, amit a világvége nyújt. A hírek szerint a magánszállásokért akár 500 eurót is elkérnek, a környék szállodáiban pedig minden szabad hely elkelt. Talán nem véletlen, hogy vannak, akik a közeli fürdőváros, Sokobanja szállásadóinak érdekeit vélik felfedezni a Rtanj hegyet váratlanul felkapó hírfolyam mögött. A hírek szerint a hegyen megnyitották a régi szénbányák egyes szakaszait, hogy az apokalipszis-turisták biztonságban érezhessék magukat.

Akad, aki a földönkívüliek érkezését várja. A füvész és csontkovács - aki állítása szerint rendszeresen kap üzenetet tőlük - arra számít, hogy a Rtanj csúcsán ibolya- és piros színű fény ragyog majd, ami a földönkívüliek érkezését jelzi. De ez nem a vég kezdete lesz, hanem az 1345 évig tartó aranykoré.

Bár a Rtanj környékén élők helyzetén kicsit javíthat az apokalipszist megelőző várakozás - és a turisták által elköltött pénz -, Szerbiát a kérdés hidegen hagyja: a megkérdezettek 84 százaléka nem hiszi, hogy eljön a világvége. Ez talán nem is csoda a világ egyik legboldogtalanabb országában: a Gallup egyik felmérésében 148 ország közül Szerbia a 143. helyen végzett.