Halálos kór terjed Ugandában

Vágólapra másolva!
Ismét terjed a Marburg-vírus Ugandában, a vérzéses lázzal járó fertőzés az elmúlt hetekben kilenc halálos áldozatot követelt. A turistákat arra intik, kerüljék a barlangokat, mert a kórt a denevérek terjeszthetik. 
Vágólapra másolva!

A genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerda esti hivatalos közleménye szerint Kabale körzetéből - ahol a járvány felütötte a fejét -, a fővárosból, Kampalából, valamint három további körzetből összesen 18 megbetegedést jelentettek. Az ugandai víruskutató intézet szerint a laboratóriumi tesztek alapján valamennyi esetben bebizonyosodott, hogy a fertőzést a Marburg-vírus okozta. Az illetékes hatóságok október közepén értesítették a WHO-t a járványról.

Az Ebolával rokon vírus nem először jelentkezett az afrikai országban. A Marburg vérzéses lázzal járó fertőzés, amely az elmúlt években több halálos áldozatot szedett. A betegek szervezete több helyen vérzik, vakcina és megfelelő kezelési mód még nincs ellene. A WHO ennek ellenére különböző gyógyszereket, illetve egészségügyi felszereléseket küldött Ugandába, ahová az első szállítmány a múlt hét végén érkezett meg.

Kerülni kell a barlangokat

A gyanú szerint a vírust elsősorban denevérek terjesztik. Erre utal, hogy a múltban több olyan ugandai, illetve külföldi turista betegedett meg, akik a denevérek lakhelyéül szolgáló barlangokban jártak. A genfi szervezet ezért már nem egyszer arra hívta fel az ugandaiak és a turisták figyelmét, hogy kerüljék a barlangokat a kelet-afrikai országban.

Uganda azért is kedvelt célpontja a turistáknak, mert egyike azon három országnak, ahol gorillák élnek. Egy ruandai gorillatúráról az [origo] utazás rovata nemrégiben közölt helyszíni riportot, amely itt olvasható. Szintén a gorillákkal foglalkozott az [origo] tudomány rovatának cikke, amely szerint a kőolaj-kitermelés veszélyezteti Afrika legelső nemzeti parkját és a gorillák egyik utolsó menedékét, ez itt olvasható.