Wakeboard-túra a hajótemetőben

10 waekeboardos hajmeresztő mutatványa a Red Bull WakExplorers keretében
Vágólapra másolva!
Hajóroncsok között egyensúlyoztak és meredek sziklafalak ölében csúsztak, olyan vízeken, ahova korábban wakebordos még nem tette deszkáját. Egy héten át kilenc sportoló túrázott hazánk természetes vízein, hogy megtalálják a legideálisabb íveket és megugorják a legjobb trükköket.
Vágólapra másolva!

Forrás:Red Bull WakExplorers
Horváth Kinga a hajótemetőnél ugrott egy hatalmasat

"Izgatottan vágtam neki a túráknak, nem tudtuk, hogy hol és mit lehet majd kihozni a helyszínekből. A valóság aztán még izgalmasabb lett, mindenhol kaptam komoly adrenalin fröccsöket, amiket nagyon élveztem. Csúsztam már sok extrém helyszínen, és eszközök után, pl. szökőkútban, vadvízen árral szemben, szárnyashajó, sárkányhajó és kajaknégyes után, de ezek a helyszínek, amiken most csúsztunk nagyon egyediek, és gyönyörűek voltak. Ráadásul még gyalogosan is nehezen megközelíthetők, nemhogy wakeboarddal."- mesélt Horváth Kinga, Európa-bajnok és tizenháromszoros magyar bajnok a rendhagyó túráról.

Kinga és Szóláth Szebasztián, kétszeres junior világbajnok wakeboardosok ugyanis ezúttal egy igen hajmeresztő mutatványba fogtak a Red Bull WakExplorers keretében. Július elején barátaikkal, Bakró Bazsival, Bodnár Bencével, Hegedűs Ákossal, Kis Benedekkel, Szerb Mátyással, Tokay Mátéval és Vaskó Norbival egyhetes túrára indultak, hogy felfedezzék és bevegyék kishazánk néhány rejtett gyöngyszemét, természetesen wakeboardjaikkal.

Necces volt a nádasba érkezni
A túra helyszínei a riderek számára titkosak voltak. A kialakított wakeboard pályáktól eltérően ezúttal azonban hajóroncsok között, bányaművelés után visszamaradt meredek sziklafalak ölében, és az ország legszebb természeti csodájánál tesztelhették tudásukat.

"Egy átlagos pályán vannak mesterséges elemek, és olyan helyen van, ahol a természet megengedi, hogy űzhessük ezt a sportot. Ezzel szemben itt a természet olyan részeit használtuk ki, ami nem feltétlen kedvez a wakeboardnak. A Megyeri Tengerszem lábánál lévő tóra épített ún. uprail elemről necces volt a nádasba érkezni. Főleg, hogy egyik alkalommal el is rontottam és háttal érkeztem, de szerencsére nem a nádasban landoltam"- mondta a túra után Szóláth Szebasztián kétszeres junior világbajnok.

Forrás:Red Bull WakExplorers

Itt rögtönözni kell és kreatívnak lenni
A kilenc sportoló egy héten át próbálhatta ki Magyarország legmeghökkentőbb, eddig wakeboardozásra még sosem használt természetes vizeit, hogy megtalálják a megfelelő íveket és a felállított elemeken bemutassák legjobb trükkjeiket. Az extrém helyzetek, az ismeretlen vízek, a váratlan fordulatok egy percre sem engedték figyelmüket elkalandozni. Ügyesen kellett lavírozniuk a sziklákkal és más szokatlan elemekkel tarkított pályákon, de több akadály is útjukat állta, amelyeken a legjobb ugrásaikat vethették be.

"Sok érdekes és nem megszokott helyen csúsztam már, de ezek a spotok nagyon különlegesnek számítanak! Komoly feeling volt, élveztem!" - foglalta össze Tokay Máté, amatőr slide világbajnok. Kis Benedek amatőr obstaclesonly világbajnok szerint a terepek egyenetlensége és a természetes környezeti adottságok jelentették a legnagyobb kihívást: "Sokszor megvan rá az esély, hogy nem a vízre esel, ami kellemetlen tud lenni. Ezekre a helyszínekre nem igazán lehet felkészülni. Rögtönözni kell és kreatívnak kell lenni".

Bodnár Bence szerint nemcsak a bemelegítés fontos, de az is, hogy előre gondolja át az ember, mit szeretne megugrani. Volt olyan nehezített pálya, amit jobbnak látott kihagyni: "Mivel figyeltünk a biztonságra, így igazából minden trükköt, amit szerettem volna, kipróbáltam. Egyedül a Tengerszemnél lévő zöld vizet nem vállaltam".

Hajótemető, halálos sziklák és óriási sziklafalak
A wakeboardosok első helyszíne az egyik Duna parti településnél található hajótemető volt. A település történelme egészen az őskorig nyúlik vissza, a régióban nagy kolóniának számított erődeivel és őrtornyaival. Innen, a Kazincbarcikától 15 kilométerre fekvő rudabányai bányatóhoz vezetett a csapat útja, amely hazánk legkülönlegesebb tava, és amely sötétedés után, a borzongástkeltő látványával nyűgözi le az arra járót. A kb. 300 méter hosszú, és 80 méteres átlagszélességű tó víze dermesztően hideg még nyáron is, a partja hirtelen mélyül, és számos vízfelszín alatt rejtőző, halálosnak mondott sziklákkal van tele, a fürdőzés itt egész évben tilos. Legnagyobb mélysége megközelíti a 60 métert, s ezzel hazánk jelenlegi legmélyebb állóvizének számít.

Utolsó állomásként a Megyer-hegyen lévő Tengerszemet vették célba a sportolók, amelyet ugyan emberkéz formált, de ma már csak a természet és az egykori bánya harmonikus egysége látható itt. Amikor az idő során a hajdani bányaudvart csapadékvíz töltötte fel, egy lélegzetelállítóan szép tó keletkezett a helyén. A tó legmélyebb pontja 6,5 méter, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. 2011-ben a Megyer-hegyi Tengerszem elnyerte az ország legszebb természeti csodájának járó címet.