Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Idegen fajok inváziója a Balatonban

Algaminták és tenyészetek a klimatizált helyiségben a tihanyi Limnológiai Kutatóintézetben, limnológiai intézet, mta, kutatás, nyílt nap, árvaszúnyog, kísérlet
Vágólapra másolva!
Kutatások, tudományos kísérletek és idegen állatfajok: első kézből szerezhet információt a Balaton ökológiai állapotáról, aki részt vesz a Balatoni Limnológiai Intézet Nyílt Napján július 6-án, Tihanyban.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg mindenkiben felmerült már a kérdés, hogy pontosan mit is tartalmaz a Balaton vize, és milyen élőlények tartózkodnak rajtunk kívül a vízben. A Balatoni Limnológiai Intézet Nyílt Napján nemcsak ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, hanem sok minden megtudhatunk a tó lakóiról az idegesítő árvaszúnyogoktól a vízinövényekig.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Forrás: MTI/Nagy Lajos

A tó ökológiai állapotával és a víz összetételével kapcsolatban is naprakészek leszünk, ha részt veszünk a különböző programokon és a laboratóriumi bemutatókon. A Balaton partján kialakított bemutatóhelyeken közelebbről is megismerhetjük a parti öv élővilágát és a különféle vizsgálatokhoz használt műszereket.

Aki tényleg szeretné tudni, milyen szabad szemmel nem látható lények népesítik a tavat, a laboratóriumban megnézheti a mikroszkopikus állati és növényi szervezeteket. Az intézet munkatársai betekintést engednek a kutatásokba, az elektron- és fénymikroszkópos bemutatók mellett élettani kísérleteknek is tanúi lehetünk.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Forrás: MTI/Nagy Lajos

A tihanyi Limnológiai Kutatóintézet Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter kezdeményezésére épült. Az MTA 1927. szeptember ötödikén felavatott intézménye túlnyomó részt alapkutatásokat végez, valamint számos olyan tudományos igényű kutatást, amely segít ökológiailag megalapozni a Balaton védelmét.

A Nyílt Nap reggel 9-kor kezdődik és délután 4 óráig tart. Az intézet a hajóállomás mellett található (Klebelsberg Kunó u. 3).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről