Újabb látványosság csábítja a turistákat Londonban

Vágólapra másolva!
Már bárki kipróbálhatja Nagy-Britannia első városi drótkötélpályáját, amely Londonban, a Temze folyó fölött szállítja ezentúl az utasokat. A hamarosan kezdődő olimpiára megépített közlekedési eszközt London polgármestere, Boris Johnson avatta fel, és az első útja után azt mondta: olyan érzései voltak menet közben, mint annak idején az orosz űrhajósnak, Jurij Gagarinnak.
Vágólapra másolva!

A drótkötélpálya 34 kabinból áll, és óránként mintegy 2500 ember szelheti át vele a Temzét irányonként, méghozzá közel 90 méteres magasságban. A Greenwich és Royal Docks közötti út így mindössze 5 percig fog tartani.

A drótkötélpálya kiépítése összesen 60 millió fontba került, és az összeg több mint felét a dubaji tulajdonú Emirates adta. Cserébe 10 évig az ő nevüket viseli majd a látványosság és a londoni metrótérképre is felkerült az Emirates felirat. További 8 millió fontot az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozott, és a Guardian beszámolója szerint ennek kapcsán a polgármester azzal viccelődött, hogy jobb helyre került ez az összeg, mintha azt az EU Görögország megsegítésére fordította volna.

Forrás: AFP/BEN STANSALL

Az elöljárók reményei szerint a drótkötélpályára tényleges tömegközlekedési eszközként fognak tekinteni a londoni lakosok, és ki fogják használni az adottságait. Ugyanakkor abban is bíznak, hogy nem csak a helyieknek, hanem a turistáknak is tetszeni fog a látványosság, mivel elmondásuk szerint a kabinokból nem akármilyen panoráma nyílik Londonra. "Elképesztően szép a kilátás fentről" - lelkendezett a londoni polgármester.

Bár néhány héttel ezelőtt még arról írt az angol sajtó, hogy talán nem is fog elkészülni időre, vagyis a londoni olimpia kezdetéig a drótkötélpálya, de végül is a biztonsági tesztek végrehajtása után a közlekedési tárca zöld utat adott. Ez azt jelenti, hogy az olimpia alatt a szurkolók használhatják majd a drótkötélpálya két olimpiai létesítmény, a Temze déli partján található 02 Aréna és a kelet-londoni ExCel kiállító központ között.