Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

"Kétszáz nézőnél már földhöz verem a fenekemet" - kertmozik a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Az idősebb generáció tagjai még emlékezhetnek a délutántól kezdődő kígyózó sorokra a balatoni kertmozik pénztárainál. Sokan kempingszékeken böjtölték ki a nyitásig hátralévő időt, hogy jegyhez jussanak egy Piedone-filmre, a Hairre, vagy az István a királyra. A balatoni kertmozik néhány évvel ezelőtt majdnem végleg bezártak, manapság azonban úgy tűnik, ismét népszerűbb ez a szórakozási forma, noha évek óta változatlan számú kertmozi működik a tó környékén.
Vágólapra másolva!

Ha kétszázan beülnek egy filmre, már a földhöz verhetem a fenekemet - mondta az [origo]-nak Pálffy Géza, aki három kertmozit üzemeltet a Balaton északi partján. Ennyi néző azért meglehetősen ritkán gyűlik össze egy filmre, még akkor sem, ha egyébként például a révfülöpi kertmozi befogadóképessége 280 fő - tette hozzá.

A Balaton környékén évek óta változatlan számban üzemelnek a kertmozik: a déli parton összesen három településen, Balatonlellén, Zamárdiban és Balatonszemesen működik kertmozi, az északi parton pedig Csopakon, Balatonalmádiban, Balatonakarattyán, Fövenyesen, Akaliban, Révfülöpön és Vonyarcvashegyen.

A megkérdezett üzemeltetők elmondták, hogy az elmúlt években nagyjából stagnált a nézők száma a balatoni kertmozikban. Garamvölgyi Sándor, a balatonszemesi kertmozi üzemeltetője szerint az elmúlt évben a rossz időjárás miatt erős volt a visszaesés, de a 2009-es év páldául jónak volt mondható. Szemesen az idei év is rosszul indult, június 24-én volt az első előadás, de a rossz idő miatt a tó partján sem nagyon lehetett vendéget látni, nemhogy a moziban. Az utóbbi napok jó időjárása miatt viszont visszatértek a nézők a szemesi kertmoziba.

A hierarchia legalján

Hogy milyen filmeket mutathatnak be a balatoni kertmozik, az részben az üzemeltetők döntésétől függ, de a legtöbb filmet egy meglévő kópiaállományból kell kiválasztani. Az üzemeltetők nem közvetlenül a filmtulajdonosoktól vásárolják, kölcsönzik a filmeket, hanem úgynevezett filmelosztókkal állnak kapcsolatban, akik az összekötő kapcsot jelentik a nagy forgalmazók és az üzemeltetők között. A szerény nyereséget a nagyfilmek hozzák, de a merítésbe belekerül olyan film is, ami veszteséggel megy.

A sikerfilmeket először természetesen a nagy multimozik mutathatják be és a piramis legalján lévő kertmozik csak jóval később juthatnak hozzájuk. Garamvölgyi Sándor elmondta, hogy egy nagyobb filmet általában egy napra kölcsönöznek ki. A kölcsönzési díj forgalmazónként változik, általában van egy minimális összeg, amit mindenképpen ki kell fizetni és ezen felül a bevétel bizonyos részét, nem ritkán 45-50 százalékát kell visszaadni a forgalmazóknak - mondta Pálffy Géza.

Főleg magyar vendégek

A révfülöpi, az akali és a fövenyesi kertmozikat üzemeletető Pálffy Géza szerint az idei év eddig jól alakul. Ha előadásonként 50-60 néző összegyűlik, akkor már a 700-750 forintos jegyárak mellett szolidan nyereséges lehet a film, de természetesen az időjárás mindig döntő - mondta. Garamvölgyi Sándor szerint is az időjárás a legfontosabb: szurkolunk, hogy előadás előtt közvetlenül ne essen az eső, mert akkor el sem indulnak az emberek otthonról - mondja. A balatoni kertmozikban a vendégek többsége magyar ajkú, köszönhetően annak, hogy egyre több filmet szinkronizálnak - tette hozzá.

Révfülöpön egyébként pénteken és szombaton a Másnaposok 2. című filmet láthatják a nézők, vasárnap pedig a "Halálos iramban: ötödik sebesség" című filmet mutatják be. Balatonszemesen pénteken 21 órakor a "Sorsügynökség" című filmet vetítik, szombaton a "Rio" című rajzfilm, vasárnap pedig az "Ismeretlen férfi" című film lesz műsoron.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről