A hordóba zárt ördögtől Kaliforniáig, avagy Villány nyári titkai

Vágólapra másolva!
Egy barátságos és hivalkodástól mentes fesztivál zajlott a hét végén Villány közelében, ahova már csak a borok miatt is mindig érdemes elmenni. Mit keres egy darabka Kalifornia a környéken és milyen meglepetéseket rejteget a palkonyai pincesor? Riport a Szársomlyó lejtőinek kulturális és gasztronómiai titkairól.
Vágólapra másolva!

"Végre egy fesztivál, ahol nincs bungee jumping" - mondta a koncert elején Kiss Tibor, a Quimby zenekar énekese a hétvégén zajlott Ördögkatlan fesztivál nyitóbuliján. S nemcsak az ország legkisebb nagyfesztiválja, hanem a programoknak helyt adó három Villány környéki kis falu, Nagyharsány, Kisharsány és Palkonya is kifejezetten szerethető és barátságos település. Nincs nagy kirakodóvásár, hatalmas tömeg, idegesítő neonfényes árusok és zaj. Ehelyett csend van és nyugalom, gyönyörű táj és a környék fantasztikus borai. Az elmúlt hétvégén mi is úgy döntöttünk, hogy megnézzük az először két évvel ezelőtt megrendezett fesztivált és a programokat összekötjük néhány környékbeli pince meglátogatásával.

A túra kiindulópontjának a fesztivál központját, Nagyharsányt választottuk. Szállásról már jó előre gondoskodnunk kellett, ugyanis a faluban meglehetősen kevés a fizetős vendéglátóhely, a fesztivál idejére viszont sokan kiadják házukat, vagy sátorozási lehetőséget biztosítanak a vendégeknek. Van hivatalos sátorozó hely is, de mi inkább a nyugalmasabb családi elhelyezést választottuk. Az árak a Balatonhoz szokott utazónak már-már hihetetlenül alacsonyak, egy éjszakai sátorozás 1000 forintba kerül személyenként, s kérésre a házigazdánk reggelit és vacsorát is készített nekünk.

Bár Nagyharsány is a villányi borvidékhez és a villányi borúthoz tartozik, és a falu látképét uraló Szársomlyó lejtőin is mindenfelé szőlőtőkéket látni, a borokért inkább a szomszédos falvakat kerestük fel. A 442 méter magas kopár Szársomlyó egyébként 1944 óta védett terület, több ritka állat- és növényfaj él itt. A hegyen őshonos például a tarajos sikló, a zöld gyík és itt található meg egyedül Magyarországon előforduló, a régi kétforintosok hátoldalán látható magyar kikerics, amely az első védett növény volt az országban. A hegyre önálló túra keretében nem lehet felmenni, viszont minden nap 10 órától vezetett kirándulások indulnak a nagyharsányi szoborparkból, a felnőtteknek 700, a gyerekeknek 350 forintos áron. A szoborparkba egyébként ettől függetlenül és érdemes ellátogatni, hiszen innen kitűnő kilátás nyílik a környező borvidékre, a fesztivál idején pedig koncerteket is rendeznek itt.

Forrás: MTI

A falu fölé magasodó impozáns hegy nyugati lejtőjén szemet bántó seb éktelenkedik egy mai napig üzemelő külszíni fejtés és kőbánya formájában. Nagyharsány egyébként egy, a második mohácsi csata néven emlegetett ütközetről is híres: Lotharingiai Károly itt győzte le a törököket 1687. augusztus 12-én.

Művészi hordók a Vylyannál

Az esti koncertek előtt első borkóstoló túránk a szomszédos Kisharsányba vezetett. A falu máig megőrizte a vidék jellegzetes pincesoros építési formáját, már ezért megéri egy rövid sétát tenni itt. A falu határában található a Vylyan Pincészet, első célpontunk. Maga a pincészet és a hasonló nevű terasz is fantasztikus elhelyezkedésű, gyönyörű panoráma tárul elénk innen és az országos kéktúra útvonala is itt halad át. A teraszon egyébként egy érdekes állandó kiállítás is megtekinthető, művészi hordók néven. A tárlat az első, 2008-as Ördögkatlan fesztiválon debütált, azóta folyamatosan bővül. Az alkotások alapanyaga minden esetben a borok érleléséhez használt 225 literes barrique hordó.

A Vylyan a villányi borvidék egyik meghatározó borászata, 2008-ban az év pincészetének választották. Részt vehetünk vezetett pincelátogatáson, de előre egyeztetett időpontban borkóstolóra is van lehetőség. A négy tételből álló kóstoló 1500, a hét tételből álló pedig 2500 forintba kerül. Természetesen időpont nélkül is van lehetőség borozgatni a pincészetnél. Mi a magyar fajtákból összeállított 2007-es Ördögöt és a borvidékre leginkább jellemző 2009-es portuguisert kóstoltunk meg. Bátran ajánljuk mindenkinek.

A legjobban menedzselt borvidék

A villányi borvidék ma Magyarország talán legjobban kitalált és menedzselt és leginkább egységes bortermő területe. A turisták száma annyira megnőtt az elmúlt években, hogy ma már a növekvő számú szálláslehetőség ellenére sem egyszerű Villányban és környékén szobát találni.

A vidék népszerűsége több okra vezethető vissza - mondta az [origo] kérdésére Kántor Endre, a Borravaló.hu szakírója. Egyfelől a villányi borászok viszonylag korán, már a rendszerváltás idején léptek és a korábbi, főként sváb eredetű családi borászhagyományokat felelevenítve kezdtek borászkodni, másfelől pedig a helyi termelők hamar alkalmazkodtak a világtrendhez és elsősorban a 90-es évek elején, közepén divatos - a villányi borvidéktől némiképp idegen - nehéz, testes vörösborokat kezdték el készíteni.

A villányi borvidék ismertségéhez nagymértékben hozzájárult, hogy 1994-ben megalakult a Villány-Siklósi Borút, amely az első ilyen jellegű szerveződés Magyarországon. A borút a villányi borvidék adottságaira alapozva, német, osztrák és francia példák alapján, nyolc település, szőlő- és bortermelő magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek összefogásával indult, ma pedig már a környék 18 települését karolja át.

A koncepció lényege, hogy nemcsak a villányi látogatás ne csak a borkóstolásról szóljon, hanem komplex élményt és színvonalas szolgáltatásokat kínáljon a turistáknak a kiváló panzióktól és szállodáktól kezdve, a kulturális rendezvényeken át, a borversenyekig, fesztiválokig.

Kántor Endre szerint épp ez a villányi borvidék egyik hallatlan nagy előnye, hogy viszonylag kis területre koncentrálódnak a látni és ízlelnivalók. Itt akár gyalogosan, akár biciklivel is könnyűszerrel eljuthatunk az egymástól néhány kilométernyi távolságra eső helyszínekre, míg ugyanez mondjuk a Tokaji borvidéken - jóval nagyobb kiterjedése miatt - már nehezebben kivitelezhető.



Egy szelet Amerika Villány határában

Másnap délelőtt a szomszédos Villány felé vettük az irányt. A fesztivál ideje alatt a falvak között közlekedő ingyenes buszjárattal jutottunk el a magyar borászat talán legismertebb és legsikeresebb fellegvárába. Bár a városba vezető út mentén több impozáns borászat is kínálja magát, mi már jó előre kiválasztottuk úti célunkat. Egy sok évvel ezelőtti felejthetetlen borhétvége emléke miatt Wunderlich Lojzi bácsi csodapincészetét szerettük volna megnézni. Tudtuk, hogy az akkori présház, kakaspörkölt és a mester által személyesen celebrált borkóstoló helyett most valami egészen másfajta élményben lesz részünk, de a látottakra mi sem voltunk felkészülve.

Forrás: MTI

A hazai kínálathoz szokott ember csak ámul a kaliforniai stílusú elegáns belső kialakításon, a szolgáltatások színvonalán, a borok minőségéről már nem is beszélve. Az ismert hazai pincészetek közül elsőként a Wunderlich alakított ki ilyen modern látogatói központot, amely már önmagában is kuriózum, de méretei és funkciói alapján Európában is egyedülálló. A közel 2 milliárd forintból kialakított kaliforniai stílusú látványpincéhez étterem és egy bortrezor is tartozik. A bortrezorban közel 80 ezer palack tárolására van lehetőség. Itt bárki elhelyezheti kedvenc palackjait, aki belép a Wunderlich Bortrezor Kör tagjai közé. A tagság nem olcsó és a vásárolt bor mennyiségéhez köthetően három különböző kategóriára bonthatók a tagok. A vásárolt mennyiség alapján a borkedvelők kreditpontokat gyűjthetnek, amelyeket trezor tagság alapítására használhatnak fel. A tagság különböző kedvezményekkel jár.

Forrás: MTI

A bortrezorban különféle rendezvénytermek is megtalálhatók: van itt 10 fős sommelier-terem, 100 fő befogadására képes központi kóstolóterem, vagy még ennél is nagyobb, 200 fős lovagterem. Természetesen a Wunderlich-borok helyszíni élvezetéhez nem feltétlenül szükséges százezrekért trezor-tagságot vásárolhatunk, egyszerű turistaként is felkereshetjük a pincészetet. Előre egyeztetett időpontban megtekinthetők a pincészet létesítményei, és végi követhetjük az érett szőlő útját egészen addig, míg finom bor nem válik belőle. Látogatásunkkor az összehasonlítás kedvéért szintén egy 2009-es portuguisert, egy hasonló évjáratú rozét és olaszrizlinget kóstoltunk.

Oportói a legszebb faluból

Bortúránk harmadik állomása a véletlennek köszönhető. A Szársomlyó túloldalán lévő festői fekvésű Palkonyára ugyanis a fesztivál egy gyerekprogramja miatt érkeztünk, de míg a gyerekek a bábelőadást élvezték, a felnőttek az utca túloldalán lévő pincesort fedezték fel. A pincesor a község legnevezetesebb műemlék együttese, 53 présházból áll, az épületek fele helyileg védett műemlék. A présházak némelyikében kóstolásra és vásárlásra is van lehetőség, sőt a fesztivál idején megnőtt forgalmat kihasználva néhány pince elé padokat is kihelyeztek a tulajdonosok.

Forrás: Wikipedia

Palkonyára szerencsére nemcsak az ördögkatlan idején érkeznek vendégek, a falu ugyanis 2007-ben Európa Kulturális Falva volt és ennek, valamint a villányi borútnak köszönhetően év közben is van vendégjárás. A faluban két vendégház is működik, az egyik, a gyönyörűen felújított Borvirág nevű épp itt a pincesoron található. A borkóstolás mellett érdemes egy rövid sétát tenni a faluban, ugyanis itt látható a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája, a Batthyány család által 1816-ban építtetett piros kupolás templom. A faluban és környéken nemcsak a borbarátok találhatják meg a kikapcsolódást, számos túra és bicikliútvonal, lovaglási lehetőség és több horgásztó várja a vendégeket.

Ami pedig a borokat illeti, Palkonyán Maul Miklós présházában kóstoltunk egy helyi cuvée-t és szigorúan oportóinak nevezett portuguisert. Utóbbiból literenként 400 forintos egységáron lehet elvitelre is vásárolni.

A Villányi borvidékre fesztiváltól függetlenül leginkább 2-3 napra érdemes elutazni, hogy minél több pincészetet és minél több bort ismerhessen meg a borbarát. Ha viszont csak egyetlen nap áll rendelkezésünkre és csupán egyetlen helyet kell választanunk, nem hibázunk nagyot, ha a fent említett pincészetek bármelyikét választjuk.