A vizelő tartálytól a kompressziós csomagolásig - női kütyük utazáshoz

Vágólapra másolva!
Valaha a húzható kerekes bőrönd is csak egy újító szándékú ötlet volt, ma pedig már szinte elképzelhetetlen az utazás nélküle. Az utazási segédeszközök mind tömeggyártásra várnak, ezért a megrendelők kreatív, formatervezett és nem utolsó sorban hasznos ötleteket keresnek. Cél a bőrönd összsúlyának csökkentése, ami kényelmesebbé, egyszerűbbé, gyorsabbá és környezetkímélőbbé teszi az utazást. Bőrönd-babakocsi és vizelő tartály, önfogkrémező fogkefe és kompressziós ruhacsomagoló: ebben a szezonban is lesz mit kipróbálni.
Vágólapra másolva!

Hogy melyik ötletből lesz tömegcikk, azt egyértelműen az utazóközönség dönti el. A turisták kegyeiért ma már a legnagyobb sport- és szabadidő márkák is a versenybe szálltak, amit utazók nem bánnak. Szerintük így egyre kevesebb a bóvli. Ha egy ígéretes termék mégsem kerül tömeggyártásra, az a szemfülesebbek egyéni igényeit már az első 100 ezer mintadarab is kielégíti.

Könnyebb: forgó bőrönd markolat

A felső madárfogással húzható bőröndök kiegészítője ez a 360 fokban forgó ergonomikus markolat, amely leveszi a terhet a csuklóról, és inkább a kart terheli. A forgó markolat olyan, mint egy joystick. Két állítható tépőzáras pántjával rögzíthetjük a bőrönd teleszkópos vonójának markolatára. Súlya 112 gramm, ára 10 dollár.

Kényelmesebb: ultrakönnyű ágynemű

Sokan csak kényelmi szempontból ellenzik a kikeményített ágyneműt, míg mások egyszerűen allergiásak rá. Ez a könnyű anyagból készült bélelt ágynemű tulajdonképpen egy lepedő egy párna és takaró összevarrva, amibe mint egy hálózsákba kell belebújni. Rossz higiéniás körülmények között nemcsak kényelmes, de biztonságos is. Súlya 50 deka, ára: 35 dollár.

Ügyesebb: kompressziós csomagoló nejlonzsák

Körülbelül a felére csökkenthető a pulóverek, kardigánok, törölközők és sport felsők térfogata az ázsiai utasok körében igen elterjedt kompressziós nejlonzsákkal. Előnye, hogy újrahasznosított alapanyagból készült, átlátszó, így könnyen megtalálunk mindent, ráadásul légmentesen elcsomagolhatjuk benne a szennyest is. Ára 10 dollár.

Egyszerűbb: italtartó a bőröndön

Az indulás előtti utolsó kávét gyakran a pályaudvarok és tranzitvárók folyosóin rohanás közben tudjuk elfogyasztani. Ez a pohártartó azonban dinamikusan tartja a belehelyezett üveget, vagy poharat, így az még akkor sem borul ki, ha a bőröndöt húzás közben megdöntjük. Egyszerű felszerelni, és marad egy szabad kezünk. Ára 10 dollár.

Egyszerűbb: mindent tudó szerszámos

A kalandturisták, kempingezők fontos zsebkütyüje lehet ez a távirányítóhoz hasonló szerszám. Nagyító tükör, penge, lámpa hőmérő, villogó, sziréna, vízhatlan tároló boksz, néhány szál gyufa, mindez egy szettben. A segédeszköz iránt akkor nőtt meg a kereslet, amikor egy fiatal lány a tavaly Yosemite Nemzeti Parkban elszakadt a barátaitól és napokig bolyongott az erdőben. Amikor 2 nap után megtalálták az mondta, hogy életét egy ilyen multifunkciós zsebszerszámnak köszönheti. Súlya 84 gramm, ára 20 dollár.

Könnyebb: önfogkrémező kefe

Apró dolgok teszik könnyebbé az utazást és ebben az esetben a bőröndünket is. Az önfogkrémezővel pontosan egy tubus fogkrém súlyát spóroljuk meg. Ez az eszköz remekül használható túrázásnál, és kevésbé komfortos körülmények között, illetve minden olyan helyen, ahol mosdópult híján a kupak lecsavarása és az egész fogmosás csak bajlódás. A kefe krémtartálya természetesen az utazás előtt feltöltendő. Súlya 56 gramm, ára 5 dollár.

Egyszerűbb: tömegcikk gyanús légszűrő

Miután az amerikai közegészségügyi hivatal 90 százalékban szennyezetnek találta a repülőgépek szellőzőjén befújt levegőt, a filteres légszűrő felkapott utazási segédeszköz lett. A zuhanyfejhez hasonló műanyag berendezést az ülésünk fölött található légfúvókára lehet rácsavarni. Valamennyi géptípusnál alkalmazható és az utaskísérők sem szólnak érte. A kézi szűrőnek létezik felragasztós felpattintós és felcsavarós változata is. A filterek 40 órán keresztül biztosítják a steril levegőt. Ára: 10 dollár.

Könnyebb: vizespalack-gyűrű

Főleg városlátogatók kedvelik ezt a megoldást, mert nem kell levenni a hátizsákunkat, hogy kivegyük belőle a palackot Egy mozdulattal lekapcsolható a felakasztott ásványvizes üveg. A palack nyakára erősített tartót egy karabinerrel rögzíthetjük zsebre, öv bujtatóra, csatra vagy pántra. Az eszköznek létezik nyakba és vállra akasztós gumigyűrűs változata is. Ára 5 dollár.

Egyszerűbb: bőrönd-babakocsi

A kettő az egyben elvén alapuló ötlet a kisgyerekes anyukák dolgát könnyíti. Bármilyen bőröndre felszerelhető lábtartós fejtámlás "kempingszék" babakocsiként funkcionál, amely a bőrönd kerekeit használja ki. A lényeg, hogy a gurulós bőröndnek elég masszívnak kell lennie ahhoz (különösen a húzókarnak és a kerekeknek) hogy a gyerek súlyát elbírja. A bőrönd-babakocsi mózeskosaras változatban is rendelhető. Ára 44 dollár.

Könnyebb: mini hajvasaló

Szintén a jobb helykihasználás és a könnyebb bőrönd igénye hívta életre a fodrász segédeszközök mini változatait. A mini kefés hajszárító, hajcsavaró és hajvasaló minden bevált és hasznos kellékek. Ugyanúgy működnek, ugyanaz a funkciójuk, épp csak méretük kisebb. A hajvasaló súlya 280 gramm, ára 20 dollár.

Könnyebb: célzó berendezés

Nemcsak kalandtúrások és kényesebb hölgyek használhatják a FED-et (Feminine Urinary Device). Számos országot ismerünk, ahol nem az angol vízöblítéses vécék terjedtek el, vécécsésze helyett csak egy lyukat találunk. A FED tehát egyfelől megkönnyíti a célzást, másfelől kisegíti használóját, ha rossz higiéniás körülményekkel találkozik, harmadrészt pedig tartályának köszönhetően akkor is használható, ha se közel se távol nincs semmilyen illemhely. A FED orvosi szilikonból készült így könnyű tisztán és higiénikusan tartani. Ára: 10 dollár.

Sz.K.