Illegális kutak miatt kerülhet veszélybe Angkor

Vágólapra másolva!
A Kambodzsa területén található ősi khmer főváros, Angkor Dél-kelet Ázsia leglátogatottabb turistalátványossága veszélybe került az egyre épülő szállodák és parkok vízellátása miatt. A létesítmények fenntartásához használt vizet ugyanis az ősi épületek alatti talajból nyerik.
Vágólapra másolva!

Ötcsillagos szállodák nőnek kis sorra az Angkor környéki telkeken, s az egykori khmer főváros környéke valóságos zöld oázissá változott az elmúlt néhány évben. A ligetek, parkok és a szállodák fenntartásához szükséges vizet azonban a talajból, közvetlenül a romtemplomok alatti földrétegekből emelik ki.

Az Angkor mellett lévő Siem Reap városka egész Dél-kelet Ázsia leglátogatottabb helye. Az utóbbi években rohamosan nőtt az idelátogató turisták száma és ennek megfelelően egyre több új szállodát adnak át a városban. Az ellenőrizetlen építkezések és a szabályozatlan kútfúrások miatt félő, hogy az épületegyüttesek - köztük a világ legnagyobb vallási célú műemléke, Angkor Wat - megsüllyedhetnek, szélsőséges esetben összeomolhatnak, ha a vízkiemelés túlzott méreteket ölt.

Forrás: AFP

A 402 négyzetkilométernyi területen elhelyezkedő város kiterjedt homokágyon fekszik, amit az évszakonként lezúduló és elszivárgó víz tart szilárd állapotban. Ezt a természetes vízutánpótlást egyre növekvő mértékben használják fel a város vízellátására. A városban több ezer illegális kút működik, amelyek napi több millió liter vizet szivattyúznak a felszínre.

Az UNESCO szerint nem lehet pontosan tudni, hogy a szállodák által használt illegális kutak mekkora mennyiségben szivattyúznak vizet a felszínre naponta és azt sem, hogy ebből mennyit fogyasztanak el.

Cikkajánló

Forrás: AFP

Forrás: Wikipedia/Alphahansraj

Forrás: Wikipedia/WeFt

A khmer birodalom
nyomában

A világ tetején -
az érintetlen Ladakh

Fejvadászok nyomában
Borneón



Az ENSZ kulturális szervezete szerint a problémát csak nemrég érzékelték, az épületek megsüllyedése és pusztulása egyelőre csak egy lehetőség, de komolyan veszik a problémát - mondta a Guardiannek Philippe Delanghe, az Unesco kulturális részlegének vezetője.

A víz egyébként is drága kincsnek számít a kambodzsai városban, főként a száraz évszakban, amikor ráadásul a legnagyobb számú turista érkezik a környékre. A látogatók száma 2007-ben, a válság kirobbanása előtt elérte a 2 milliót, 2010-re pedig 1,6 millió turista érkezését várják. Az Angkortól néhány kilométerre lévő Siem Reap lakosainak száma alig egy évtized alatt kétszeresére nőtt és eléri a 200 ezret.

Forrás: AFP

A helyi állami tulajdonú vízmű vállalat kapacitásai 9 millió liter víz felszínre hozatalát teszik lehetővé naponta, miközben becslések szerint a város jelenleg 50 millió tonna vizet használ fel. A hatóságok szerint közel ezer kút és 6 ezer illegális szivattyú működik a városban. A kutak és szivattyúk felderítése gyakorlatilag lehetetlen a rendőrség számára.

A kambodzsai kormány már megbízást adott egy japán vállalatnak, hogy új vízforrásokat keressen a környéken és terveket készítsen Siem Reap alternatív vízellátására. Ebben segíthet a városhoz közeli Tonlé Sap tó, amely a régió legnagyobb tava. A tó mintegy 20 kilométerre fekszik a várostól, s a vízvezeték kiépítésének költségei egyelőre riasztják a hatóságokat. A beruházás ennek ellenére elkerülhetetlennek tűnik, ugyanis e nélkül rövid időn belül lehetetlenné válik a város ivóvízellátása.