Vágólapra másolva!
A természeti szépségekben szinte verhetetlen kanadai Vancouverben és annak környékén sosem látott turistaprogrammal készültek az idei őszi szezonra. A lazacok nászát bemutató búvárruhás merülés káprázatos és drámai képekkel szórakoztatja a természet közeli élményekre éhes kalandorokat. Lazacsokadalom és pusztulás 12 kilométer hosszú Adams folyón.
Vágólapra másolva!

Utoljára az aranyláz tartotta ilyen izgalomban a Fraser folyó környékét és a nyugati parti, akkor még kisvárost. Vancouver tulajdonképpen abban az időben (1860-as évektől kezdődően) duzzadt nagyvárossá, majd 100 évvel később az 50-es évek nagy emigrációs hullámának köszönhetően vált megapolisszá. A soknemzetiségű város azóta is népszerű turistacélpont, de nem csak multikulturális öröksége, hanem a páratlan természeti szépsége miatt is.

Vancouver fekvése igen egyedi, és tulajdonképpen ez jelenti számára az igazi sikert. Míg a töredezett partszakaszai szigetekkel és félszigetekkel ajándékozta meg a várost, a Parti-hegység közelsége egészen rendkívüli panorámát biztosít. Ugyancsak kellemes meglepetés a turisták számára a város éghajlata. A Kuro-Sio áramlat meleget hoz a partokhoz, ezért a levegő télen is enyhe, a hőmérséklet alig csökken 0-5 fok alá. Nyaranta a magasabb csúcsokon viszont megmarad a hó, így a vakáció idején egyszerre lehet telelni és síelni, illetve nyaralni és fürdeni.

A lombhullató ősbabérosok, a haragos zöld mamutfenyők páratlan őszi látványa, a vad és madárlesek eddig is a legnépszerűbb a nyugati parti programok között szerepeltek. Az idei év legérdekesebb programja azonban az ilyenkor szokásos lazacívás, melyet ezúttal búvárruhában, testközelből nézhetnek a turisták. Az ívás szokás szerint az Adams folyón történik és házigazdaként a Roderick Haig Brown Provincial Parkba várják a mintegy 100 ezer érdeklődőt.

A szervezők elsősorban azoknak a természetbarátoknak ajánlják a "lazacmerülést", akik elsőként szeretnének részesei lenni egy olyan természeti jelenségnek, amit korábban maximum 3D-s természetfilmekben láthattak.

Forrás: flickr.com/RegNatarajan

A halak mintegy 12 kilométert úsznak az árral szemben és a Shuswap-tavi tölcsértorkolatnál sereglenek össze a végső aktushoz. Csaknem 9 millió lazac járja itt az éves táncát, igaz vannak olyan évek is, amikor alig néhány ezer példány mutatkozik. A biológusok szerint a lazacok azért kedvelik a nyugat-kanadai folyókat, mert a víz PH értéke kedvező és táplálékban is igen gazdag.

A kikelt ikrák az Adams folyóból a közeli tóba vándorolnak és az első két évüket az édesvízben töltik, csak életük második nyarán indulnak útnak az tengerek felé. A Thomson majd a Fraser folyón és a Georgian szoroson keresztül az Atlanti-óceánig mintegy 400 kilométert tesznek meg. A sósvízi kalandok után, újabb két év elteltével visszatérnek az Adams folyóba, és az ívás után elpusztulnak.

Forrás: flickr.com/alinnigan

Az Adams folyó mélységét tekintve igen változatos, van ahol alig 10 cm, míg másutt 5-6 méteres is lehet. A víz tisztasága azonban mindenütt egyformán kiváló, ezért jól lehet szemlélődni a felszín alatt is. A kékhátú lazacok (Oncorhynchus nerka) két és fél, háromkilós bíborvörös példányai remekül láthatók. A hím erős állkapoccsal zöldes fejjel és fogakkal is rendelkezik, a nőstény ettől sokkal barátságosabb külsejű.

A merülés közben, vagy a folyóparton ácsorogva az egyetlen veszélyt a medvék jelenthetik. Az ívás után elhulló lazactetemek ugyanis könnyű zsákmánynak bizonyulnak, igaz a bőség zavarában nem nagyon foglalkoznak az emberrel. Érdemes azonban ébernek maradni. A víz felszínét és a homokos partok szinte beborítják a tetemek, de már merülés közben is sok elhullott halat látni a fenéken.

Vancouver és környéke a horgászturisták álma

Igaz torontói indulással az Ontario tavon is szerveznek nyílt vízi horgászprogramokat, a sporthorgászok szerint itt Vancouver közelében, Big Springben található a világ egyik legjobb lazacos területe. Azoknak, akik különleges horgászélményre vágynak távol a nagyvárosok zajától, kiváló választás lehet például a Big Spring Fishing Resort horgásztelep, ahová Vancouverből hidroplánnal juthatnak el pecások. Az út hossza körülbelül 2 óra. A szálláshelyként szolgáló folyóparti, összkomfortos faházak takarosak, de nem túl olcsók. Egy négynapos pecás kalandozás teljes ellátással 2000 dollár, vagyis csaknem 400 ezer forint.

Forrás: bigspringresort.com

Luxushorgászok beszámoló szerint itt még horgászcsónakok takarítását, sőt a horgász eszközök beállítását és a csalikészlet feltöltését is személyzet végzi. A horgászoknak csak bele kell ülniük a biztonsági üvegből készült négy-öt méter hosszú csónakokba és a teljes horgászfelszerelés mellett még egy visszhangos mélységmérő és egy mini hűtőláda is jár a horgászkalandokhoz.

Sz.K.