Tönkre tehetik a nyaralást az európai sztrájkok

Vágólapra másolva!
Több dél-európai országban is általános sztrájkokat hirdettek júniusra, s bár ezekben az országokban nem ritkák az egyes ágazatokat érintő munkabeszüntetések, az általános sztrájk meglehetősen ritka. Egy általános leállás könnyen tönkreteheti a nyaralást is, ezért nem árt előre tájékozódni. 
Vágólapra másolva!

Az olaszországi általános sztrájk lehetőségét Guglielmo Epifani, a legnagyobb olasz szakszervezet, a CGIL vezetője jelentette be, miután az olasz kormány kedden közölrte: egy kétéves 24 milliárd eurós megszorító csomagot léptet életbe, amelynek része a helyi önkormányzatoknak juttatandó támogatások csökkentése, illetve az állami fizetések befagyasztása is.

A CGIL tagjai között több olyan szakszervezeti szövetség is van, amelyek tagjai a kereskedelemben, turizmusban és a szolgáltatási szektorban, vagy éppen bankokban, biztosítási cégeknél dolgoznak.

A tervezett általános sztrájk időpontja még nem tudott, de annyi biztosnak látszik, hogy a sztrájk idején Olaszországba készülő turisták sok kellemetlenséggel találkozhatnak majd. Nagy valószínűséggel a városi tömegközlekedési eszközök, a vonatok és a hajóstársaságok egy része is leáll majd, de arra is készülni kell, hogy a bankok és a pénzváltóhelyek sem lesznek nyitva a munkabeszüntetések idejére.

Az általános sztrájk előtt is lesz még olyan olaszországi munkabeszüntetés, ami érintheti a turistákat. Elsőként június 7-én lesz egy sztrájk az olaszországi repülőtereken, amit a csomagkezeléssel foglalkozók tartanak. A munkabeszüntetés négy órás lesz, de emiatt előfordulhat, hogy késve indulnak a járatok, vagy érkezés után a megszokottnál hosszabb ideig kell várni a csomagokra. Egy nappal később, június 8-án a Tirrenia hajótársaság dolgozói tartanak 24 órás sztrájkot.

Az utóbbi hetekben Görögországban is sorozatos sztrájkok kísérték a válságot és a görögországi GSEE szakszervezet - a magánszektorban dolgozók tömörülése - most általános sztrájkra szólították fel tagjait. A munkabeszüntetésről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy valamikor júniusban lesz, az egyik esélyes dátum június 5-ike. A szervezők igyekeznek úgy időzíteni a sztrájkot, hogy az egybe essen a nyugdíjtörvény parlamenti vitájával és egyidejűleg több európai társszervezetet is arra buzdítanak, hogy tiltakozzanak a megszorító intézkedések ellen. Ez lesz egyébként az ötödik nagyobb munkabeszüntetés Görögországban idén. A sztrájkban várhatóan mintegy 2,5 millió munkavállaló vesz majd részt. A következő hetekben szintén nagyobb munkabeszüntetésekre lehet számítani Spanyolországban és Portugáliában is.

Utazás előtt érdemes tájékozódni akár a kiválasztott légitársaságnál, vagy az adott ország nagykövetségénél, hogy mely régióban milyen szolgáltatások nem működnek a nyaralásunk ideje alatt. Hasznos lehet még a kiszemelt nyaralóhely hivatalos turisztikai honlapját felkeresni indulás előtt. A görög hivatalos oldalt itt , Olaszország turisztikai hivatalának honlapját itt , Spanyolországét pedig itt találja. Ezen az oldalon pedig a legtöbb európai országban a közeljövőben várható sztrájkokat és munkabeszüntetéseket is megtalálhatja.