Legnépszerűbb hazai városaink

Vágólapra másolva!
Bel-és külföldi turisták körében legnépszerűbb városaink listája az elmúlt években bővülni látszik. Még mindig Budapest a legkedveltebb, de legalább már más is eszébe jut a külföldieknek a fővároson kívül. Hajdúszoboszló, Siófok és Bük továbbra is népszerű, de Zalakaros, illetve Sárvár erősen feljövőben van. Íme, Magyarország legkedveltebb városai, ahova idén is érdemes lesz ellátogatni.
Vágólapra másolva!

Hévíz: a legnagyobb termál tó

A világ legnagyobb és Európa legmélyebb élő (biológiailag aktív) termáltavának sikere töretlen. Közel 2000 éves múltja egyben Magyarország hírnevét is öregbíti. Mivel a 80-as években befejeződött a bauxitbányászat, ma már semmi sem veszélyezteti a tavat tápláló forrást. A tó bőséges vízhozama állandó frissességet biztosít a fürdőzőknek. A Hévízi-tó különlegessége, hogy a benne található mikroszilikát kristályok segítségével a bőr pórusain keresztül szívódnak fel a gyógyító ásványi sók.

Forrás: MTI

Az egyik legszebb jelenség téltől kora tavaszig tapasztalható, amikor kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén. Ez gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatóriumot alakít ki. Tavaly több mint 900 ezer éjszakát töltöttek a turisták a tónál.

Zalakaros: egy pohár bor és egy tál dödölle

A helyiek szerint Zalakaros sikere nem csupán a gyógyvíznek, hanem a göcseji dombság szépségének, a jófajta helyi bornak, az omlós zalai túrós rétesnek, a Kis-Balaton panorámájának, a dödöllének és a rengeteg bicikliútnak köszönhető.

Sokan nem tudják, de Karoson gyógy- és termálvíz is a felszínre tör.A zalakarosi termálvíz a felső pannon rétegből származó, saját kutak által felszínre hozott 53 fokos víz, mely nátrium-kloridos, hidrokarbonátos.

Forrás: MTI

A több mint 2000 méter mélyből feltörő, 96 fokos gyógyvíz pedig az összetétele miatt igazi kuriózum. A jód, a bróm, a kén és a fluor együttes jelenléte igen ritkán előforduló jelenség, Európában mondhatni egyedülálló. Tavaly közel 400 ezren gondolták úgy, hogy Zalakaroson nyaralnak, ezzel a város a hetedik helyen áll a legnépszerűbb hazai városok listáján.

Hajdúszoboszló a családosok kedvence

Hajdúszoboszlón az 1800-as években még betyárok garázdálkodtak, és perzekutorok járőröztek, ma pedig egész szállodasorok és különböző szolgáltatók hada igyekszik kielégíteni a nyaralók igényeit. Az alföldi városban 1925-ben leltek termálvízre. Jelenleg 40 féle kezelést kínálnak a gyógyfürdő részlegben, de a komplexum igazi népszerűségét az Aquapark és a strand hozta meg. Sokan csak a szegényember tengerpartjának gúnyolják a strand területén található homokos pálmafás tengerpart utánzatot és a többi létesítményt, ettől függetlenül a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly csaknem 500 ezer éjszakát töltöttek magyar vendégek Hajdúszoboszlón, és közel ugyanennyi külföldi aludt meg a városban.

Forrás: MTI

A város legújabb attrakciója a napokban megnyitott Aqua-Palace élményfürdő, amely 15 ezer négyzetméteren, 1600 négyzetméternyi vízfelülettel, egyszerre 1000 fő befogadására alkalmas. Az új élményfürdő egyediségét a kisgyermekes családok számára kialakított, Magyarországon egyedülálló 2 pályás vízi szörf, illetve a különböző korokat és helyszíneket megidéző egyedi élménymedencék jelentik.

Sárváron nem állt meg az idő: világszínvonalú fürdőszolgáltatások, nem csak beutaltaknak

Az 1968-ban megnyílt és 2002-ben felújított sárvári gyógyfürdőben jelenleg 54 féle kezelésből válogathatunk. A hagyományos gyógyászati részlegekben víz alatti sugármasszázst, gyógytornát, súlyfürdőt, orvosi gyógymasszázst, szénsavas kádfürdőt, oxigénterápiát, illetve galván-és váltófürdőt kérhetünk. A kezelések menete annyiban azért változott, hogy ma már a TB-támogatással igénybe vehető kúrákra nem kell hónapokat várni, mert a fürdő azonnal tudja fogadni a beutaltakat. Akik nem rendelkeznek előzetes orvosi beutalóval, azoknak egy vizsgálat után a fürdő reumatológusai írják fel a kezeléseket.

Forrás: [origo]

A fürdő néhány éve ünnepelte 40 éves fennállását, ennek ellenére a szolgáltatások nagyon is korszerűek és színvonalasak. Külön jó hír a turistáknak, hogy a fürdő este 10-ig várja a vendégeket. Egy hosszúhétvégére péntek koradélutáni indulással, este még fürdőzhetünk egyet. A parkoló ingyenes, a belépővel minden medencét használhatjuk. A város rendezett, nyugodt hangulatú, kifejezetten szépek a közterek, a környéken pedig rengeteg a túraútvonal. A városban tavaly közel 400 ezer volt a vendégéjszakák száma.

Bük: a levegőnél csak a víz jobb

A nyugati országrész másik kedvelt üdülővárosa, Bükfürdő már a nyolcvanas évek elején igen keresett nyaralóhely volt. Akkoriban még csak SZOT üdülők és dollárboltok voltak a környéken, illetve egyetlen nívós szálloda a nyugati turisták számára. Aki gyerekkorában itt nyaralt, ma rá sem ismerne Bükre.

A város népszerűségét a szálláshelyek száma jól mutatja: a 3 ezres lélekszámú településen 13 ezer magán szálláshely található, a nagy szállodákban pedig további 71 ezer szoba várja a vendégeket. Három-négycsillagos kategóriában legalább 4-5 hotelt találunk, némelyikből közvetlen, üveg folyósón keresztül sétálhatunk át a gyógyfürdőbe.

Forrás: [origo]

A jelenlegi 9 ezer négyzetméteres fedett fürdőrész néha még a főszezonban is kicsinek bizonyul, ezért pihenőterasszal és rekreációs részleggel bővítik a komplexumot. Télen is üzemelő kempingjébe évéről évre visszajárnak külföldi lakókocsisok, és a fürdőjeggyel kombinált üdülőcsomagokat keresik.

Az üdülőváros további előnye a különleges klíma. A szabadlevegőn töltött idő jótékony hatása itt megsokszorozódik. Bük ugyanis az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál található, klímája tehát friss, szubalpin jellegű.

Siófok és Füred: a Balaton királya és királynője

A reneszánszát élő Balaton a válság hatására megélénkülő belföldi turizmussal igazi sikereket könyvelhetett el a tavalyi nyáron. A legtöbben Siófokon és Balatonfüreden nyaraltak, de a vendégéjszakák számát erősen befolyásolta az egész nyáron át folyamatos koncertprogramokat kínáló siófoki Coca-Cola Beach, és a nagy hagyományokkal rendelkező Füredi Anna Bál.

Forrás: [origo]

A statisztikai hivatal jelentéséből kiderül, hogy a fürdővárosok növekvő népszerűsége kismértékben, de átrendezte az idei ranglistát, és a korábbi sereghajók, mint Győr, Eger, Szeged, Pécs már kiestek a top 10-es listából. A nem fürdővárosok közül Sopron (8. helyzett) és Debrecen (10. helyezett) tartja magát.