Római szálláskalauz kempingtől a luxusvilláig

Vágólapra másolva!
Dolce vita, avagy még édesebb az élet Rómában, ha sikerül jó vagy olcsó szállást találnunk a városban. Akik hajlandóak plusz 20-30 euróval többet fizetni, hogy formatervezett kényelemben élvezzék a forró nyári éjszakákat, azok dúskálhatnak az ajánlatokban. Ha pedig fillérekből szeretnénk megoldani az idei nyaralást, akkor sem hagy cserben az olasz főváros. A kempingtől a mediterrán villákig, római szálláshelyek minden árkategóriában.
Vágólapra másolva!

Nem is kérdés, hogy Olaszország a világ egyik legkeresettebb turistacélpontja. Az Olasz Turisztikai Hivatal jelentés szerint évente közel 43 millió turista érkezik a világ minden tájáról, akik mintegy 170 ezer vendégéjszakát töltenek el országszerte. Rómában csaknem 2000 szálláshely található minden kategóriában.

A városban államilag szabályozzák a szállodai árakat, amit a legkisebb panziókban is elvileg feltüntetnek a szobákban, vagy az ajtónk kilincsére akasztanak az alkalmazottak. Ez egyfajta árgarancia nekünk turistáknak is, hiszen ha tudjuk, hogy milyen kategóriában gondolkodunk, nagy árkülönbségekkel nem találkozhatunk.

Forrás: [origo]

A legfelkapottabb "szállodanegyed" a Spanyol lépcső és a Piazza di Spagna környékén található, de nem a nagy szállodaláncok, hanem az exkluzív mini, és a mostanában népszerű, különleges hangulatú, intim, úgynevezett boutique hotelek miatt. A város centrumától nyugatra, a Via del Corso, a Vatikán környékén és a Trastevere negyedében szintén rengeteg a szálláshely. A világ legnagyobb szállodaláncait a Via Veneto-n, az Aventine és a Villa Borghese környékén találjuk. A hátizsákosok és a kevésbé tehetősek a Termini pályaudvar közvetlen szomszédságában keresgélnek. Rómában népszerűek a hostelek, az apartmanok, és a villák is, de meglepő módon sokan keresik a kempingeket is.

Római hostelek és kempingek 11 eurótól

20 percre a városközponttól a Hostel Tiber Village Camping&Hostel sokkal többet nyújt egy egyszerű hostelnél. Itt medence és kisbolt is a vendégek rendelkezésére áll. A kemping ebben az esetben nem feltétlen sátorban töltött éjszakákat jelenti, hiszen vannak mobil házak, étterem és bár, mosási lehetőség és az egész kemping területén működik a wifi. Sátorozóknak 11 euró egy éjszaka, de ha vészhelyzetben lennénk 5 euróért sátrat is kaphatunk. A mobilházak alapáron 30 euróban kerülnek egy éjszakára.

Forrás: [origo]

Tipikus olcsó római szálláshely a Yellow Hostel a Termini pályaudvartól 5 perc sétára a Via Palestro, 44 szám alatt. Ingyen csomagmegőrzés, laptop bérlés, 2 eurós reggeli, kulcskártyás rendszer, törölköző, bár és tetőterasz várja a turistákat. Mindez 24 és 35 euró közötti áron.

Ugyanebben az utcában (Via Palestro 88) a Stargate Hostelbe is átnézhetünk, ha nem lenne szabad hely a Yellow-ban. Körülbelül ugyanezekkel az árakkal találkozhatunk.

A Hostel Colors is jó választás. Via Boezio,31 szám alatt, nemcsak kollégiumi hangulatban, de privát szobákban is eltölthetünk néhány éjszakát. A szálláshely takaros, tipikus mediterrán hangulatú, tetőteraszos, a szobák pedig légkondicionáltak és egyedi kialakításúak. Találunk főzőkonyhát teljes felszereléssel, így azok is megtalálják a maguk örömét, akik szívesen piacoznak és kipróbálnának valami helyi receptet.

Három csillagos középkategória 60-80 eurótól

Ebben a kategóriában is bőven találunk megfelelő szállást. A híres Via Appia Antica közelében a Via Campo Romano 75 szám alatt található Arcadia Hotelben edző teremmel és internetkapcsolattal is szolgálnak. A háromcsillagos sztenderdnek tökéletes megfelelő szállóban ár/érték arányban egész jó áron, 50 euróért foglalhatunk.

Az elegánsabb és kifinomultabb enteriőrt kedvelőknek ajánljuk a Hotel Caravaggio-t a Fórum Romanum közelében. A Via Palermo-n található szállodától szinte karnyújtásnyira van egy tucat fontos látnivaló, a Colosseum, a Trevi-kút és a Pantheon. Az igényes kialakítás és drága stílbútorok ellenére a szobaárak 50 eurótól indulnak.

Hasonló belső kialakítással működik a háromcsillagos Hotel Octavia. ( Via Gaetano Giovanni Bottari 38.) Az épület azonban jóval fiatalabb, mint amit Róma belvárosában megszokhattunk. A hotel Octavia leginkább egy modern társas-, vagy apartmanházra hasonlít, nagy kerttel, de összességében igen tetszetős, és megnyerő. Itt 70 eurótól indulnak az árak. Vacsora plusz 15 euró.

Forrás: [origo]

Alig 50 lépésre a Trevi-kúttól, Róma egyik legszebb környékén is foglalhatunk szobát. A Bed and Breakfast Trevi egy stílusos XVII. századi épületben működik 12 hangszigetelt szobával és két étteremmel. Mindegyik szobában plazma tévé és rusztikus fa mennyezet várja a vendégeket. A szállóban szívesen látják a meleg párokat is. A Trevi B&B-nak, mint belvárosi szálláshelyeknek egyik előnye, hogy nem kell külön esti programban gondolkodnunk, hiszen elég, ha csak kilépünk az utcára, sétálunk, vagy egy üveg bor mellett elbámészkodunk valamelyik kávézó teraszán. A szobaárak 120 eurótól indulnak.

1-2-3 és 4 ágyas szobák között válogathatunk a B&B kategória egyik kiváló egységében az Il Covo-ban. A szálloda olasz főváros egyik legcsendesebb negyedében a Rione Monti-ban található, amire még az olasz taxisok is elismerően bólintanak, amikor turisták oda kérik a fuvart. Itt 50 eurótól indulnak a szobák. A Colosseumtól 5 perces sétával könnyedén elérhetjük a szállást, de a Trevi-kúttól is csak 10 perces az út a 117-es kisbusszal.

Akik szeretnek odafigyelni a részletekre, és nem vetik meg a drága kiegészítőket, azoknak ajánljuk a Hotel B&B-t, szintén a csendes Rione Monti negyedben. Ebben a szállodában ízléses szobákat, minőségi anyagból készített dekorációkat, és carrarai márványból készült fürdőszoba berendezéseket találunk. Itt is, mint Rómában sok helyen a felújítási munkáknál meghagyták az épület eredeti fa mennyezetét.

Drága, de igényes szálláshelyek

Rómában a minőséget komolyan veszik. A legegyszerűbb pizzériák számára is evidens, hogy a kategóriájuknak megfelelően maradéktalanul kielégítsék a vendégek igényeit. Mint sok nyugati országban a szolgáltatók számára itt is az a legnagyobb elismerés, ha visszajáróként üdvözölhetnek, hiszen ezzel stabil vendégkört alakítanak ki a vállalkozások.

Forrás: [origo]

Nem sok panasz érkezhet a Portrait Suite (Via Bocca di Leone, 23) vendégeitől sem. Ez a fiatal és modern szálloda nem tartozik a legnagyobb hotelláncok közé, mégis igen forgalmas. A hajópadlós teraszok, a kültéri kandallók, és elegáns hálók hangulata össze sem hasonlítható a nagy szállodaláncok kissé steril egyen szobáival. A árak 150 eurótól indulnak.

Az egyhetes baráti nyaralásra, kisebb bulikra is alkalmas római villák 500-700 eurós átlagárról indulnak és 1200 euróig meg sem állnak, természetesen éjszakánként. Ezekhez a villákhoz általában 5000 négyzetméteres park, úszómedence, lovaglási illetve golfozási lehetőség is tartozik. A Villa Appia és Villa di Fiorano szolgáltatásai minden igényt kielégítenek.

Sz.K.