Jégfogságba került egy turistahajó az Antarktisznál

Vágólapra másolva!
Száz turistával, tudósokkal és újságírókkal a fedélzetén elakadt az Antarktisz környéki jégmezőkön egy orosz jégtörőhajó. A hajó mindössze 8 kilométerre van a már hajózható vizektől. Az utasok nincsenek veszélyben, legtöbben helikopteres kirándulásokra használják fel a szabadidőt. A legnagyobb sérülés a Nap okozta leégés volt.
Vágólapra másolva!

A Hlebnyikov-kapitány nevű orosz jégtörő a német Kuzin of the Fareastern hajóstársaság alkalmazásában hajózott a Weddell-tengeren a Snow Hill-sziget közelében, amikor a baleset történt. Az orosz Vesti 24 tévécsatorna szerint sem a hajó, sem az utasok nincsenek veszélyben.

A finn gyártású hajó alacsony sebességgel próbált átjutni a jégmezőn, de túlságosan enyhe volt ahhoz, hogy a jégtorlaszokat könnyen áttörhette volna a jármű. Egy argentin forrás szerint a jég 3-6 napig tarthatja fogságban a hajót és utasait. A hajó folyamatosan próbál kitörni a jégből, de a megfelelő irányú és erősségű széljárás kell ahhoz, hogy ezt biztonsággal meg tudja tenni.

Forrás: AFP

Orosz hírügynökségek szerint a BBC egyik forgatócsoportja is a fedélzeten van, amely az Antarktiszról készít filmet. A kapitány jelentése szerint a fedélzeten normális a helyzet és az utasok a helyzetnek inkább örülnek, mintsem bosszankodnának miatta. A fedélzeten lévő két helikopterrel az eredeti programon felül különböző kirándulásokon vehetnek részt. Az út eredeti célja a császárpingvinek megfigyelése volt. Néhány utas kisebb égési sérülést szenvedett az erős napsugárzástól, de ennél komolyabb panasz nem érkezett a személyzethez.


Videó a bajba jutott hajó egy korábbi útjáról

Az argentin parti őrség tájékoztatása szerint az év ezen szakaszában ebben a térségben kifejezetten sok a mozgó jégmező és a hajó is egy ilyen táblába ragadt bele. Ez nem azt jelenti, hogy a hajó teljesen szárazra került, motorjai is működnek.

Egy orosz utazási iroda a kéthetes utazást 14 és 23 ezer dollár közötti áron kínálta személyenként - írja az ABC news.