Egyre jobb sípályák Szlovákiában

Vágólapra másolva!
A legkedvesebb szlovák úti céljaink közül még mindig a Magas-Tátra viszi a prímet, ahol idén végre kipróbálhatjuk alegújabb téli diliket, mint amilyen a síróka, vagy a hóbicikli. Gyorsjelentés az északi szomszédoktól, hogy mire számíthatunk az idei sí szezonban.
Vágólapra másolva!

A KSH statisztikái szerint, a magyar lakosság külföldi utazásai során tavaly főként a szomszédos országokat részesítette előnyben, így elsősorban Ausztriába és Szlovákiába utaztunk a legszívesebben.

A legkedvesebb úti céljaink között még mindig a Magas-Tátra, Gömör, Dél-Szlovákia és Kassa városa vezet, de egyre többen keresik Pozsonyt és környékét, a Vág-völgyét, az Alacsony-Tátrát és Közép-Szlovákiát, illetve a messzi Árvát és a Pieniny-ket is.

Magas-Tátra

A Magas-Tátrában jelenleg óriás beruházások folynak. A munkálatok még az idén befejeződnek, és a tervek szerint december 6-án, már új sí központot avatnak. Ez az új, 4,9 km-es sípálya remek kikapcsolódást nyújt az úgynevezett rekreációs síelők számára, egy kitűnően karbantartott piros-kék carving lesiklópályán.

Forrás: [origo]

Cucoriedky-n a kék jelzéssel ellátott széles lesiklók, főleg az idősebbek és a gyerekek számára alkalmasak, a rutinosabb síelők egészen májusig, a szlovák "jéghegyen" a Lomnici nyereg 2192 méteren fekvő, igen meredek, fekete lesiklópályáján síelhetnek.

Üzembe helyezik az új, 4 üléses Doppelmayr felvonót is, amelynek kapacitása óránként 2400 fő. 1357 magasságban professzionális hóágyúkkal garantálják egész télen át a lehető legjobb feltételeket az új, 20 hektáros területen.

A Tátra síbérlettel ebben a szezonban 50 km-es lesiklópályát használhatunk Tátralomnicon Ótátrafüreden, és Teplicskában.

Csorba-tó

Forrás: [origo]

Az idei szezonra új pálya épül a Csorba-tó feletti síterepen is. Az új, majdnem két kilométer hosszú pálya mellé jövőre egy korszerű felvonót és nagy kapacitású hóágyút is telepítenek.

Jasná Alacsony-Tátra

Szlovákia legnagyobb sípályájaként a Chopok északi és déli részén, rengeteg programot kínálnak idén is. Végre nem kell Svájcba utazni, ha kipróbálnánk a legújabb téli diliket, mint amilyen a síróka, vagy a hóbicikli.

A hóbicikli a kerékpárosok téli dilije. A snowbike ugyan gurulni nem gurul, de tekerni sem kell. A váza bicikliváz a javából, a kerekeket pedig rövidke síléc helyettesíti. A hátsó kerék minden esetben rögzített, míg az első a kormány segítségével irányítható.

Forrás: [origo]

A nyeregben maradást leleményesebb hó-bringások ma már a teleszkóppal oldják meg. A járgány stabilitása érdekében a síelő/bicikliző maga is sílécet hord, ám ez az egyszerűség kedvéért általában lefűrészelt orrú, csonkaléc. A hó-bicikli sikerének titka, hogy egy-két délutáni gyakorlás után már élvezhető, és körülbelül 60 ezer forintért megvásárolható.

A sebességőrültek számára már létezik a speed snowbike, amelynek formatervezett kasznija légellenálló, így akár 150km/órás sebességig is felgyorsul.

A legkisebbek és a kezdők számára Jasná újdonság a Chopok északi lejtőin a MAXiland, Szlovákia legnagyobb téli gyermek arénája, melynek területe 4 ezer négyzetméter.

A libegők és felvonók szállítási kapacitása több mint 21 000 fő/óra. Az új hóágyú rendszer igény szerint egyszerre170 ponton dolgozik, így csaknem 15 kilométer hosszan garantálja az év legalább 5 hónapjában a havat. Jelení Grún számos freeride zónát találunk, ráadásul az új Snow Parkban a vad lesiklás szerelmesei is megtalálják a számításaikat. A Chopok déli részén a sípályák megmaradtak valódi freeride zónáknak, ezeket már ismerhetik a síelők.

Donovaly

A magyarok kedvelt célpontjai közé tartozik a Budapesttől 220 kilométerre található település. Több mint 11 kilométernyi, rendszeresen karbantartott síútvonal áll rendelkezésre. Jelenleg 17 lesiklópálya közül több mint 7 kilométernyit műhóval borítottak be, és a lankásabb Zahradiste oldal és a meredekebb Nova Hola hegy pályáit már húzóliftekkel is összekötötték.

Forrás: [origo]

Donovalyban este kivilágított pályán lehet síelni, jégpálya várja a korcsolyázókat, a legtöbb étteremben pedig magyar nyelvű étlapot is találunk. Egészen biztos, hogy legalább egyszer mindenki kipróbálja a látványos paraglide-ot, de ha valaki további izgalmakat keres, ebben a szezonban is megtalálja a freeridingra és az ugratásra csábító csúcsokat, vagy a snowraftingosokat, és snowparaglidingosokat, illetve ha gyerekekkel érkezik a szánhúzó kutyákat.

A síterep komoly fejlesztések előtt áll, hamarosan megkezdődik az összeköttetés kiépítése a szomszédos Liptovské Revúce síterepével, így néhány év múlva létrejöhet a legnagyobb szlovák pályarendszer.

Iglófehérvíz

Ma már valóságos turistaparadicsommá nőtte ki magát, ahova most Iglófehérvíznél sí centrumot építettek. A Ski centrum Bielo Vody elsősorban a kezdő síelők számára alkalmas. Rendszeresen karbantartott, jelzett sífutó pályarendszer közül a leghosszabb 10 kilométeres, ami a Király-hegy (Král'ova hora) körül vezet. Ezeken a pályákon minden évben sífutó és biatlon versenyeket is tartanak, de elsősorban kezdő kategóriában.

Thermal park-besenyőfalva

Tapasztalt télisportrajongók tudják, hogy a síelés és a fürdőzés az egyik legjobb kombináció a téli vakációzás idején. Besnyőfalván a kültéri és beltéri medencékben, szaunákban vagy masszázs ágyakon pihenhetik ki a vendégek a sízés fáradalmait, nem egészen 12 kilométerre Skipark Rózsahegy pályáitól végre lelazíthatunk. Mindkét központ között üzemel majd a Thermal-ski-busz, amely a síjeggyel rendelkezőknek ingyenes lesz. A tervek szerint, Jasná és Donovaly felé is indulnak majd Thermal-ski-buszok.

Tále

A népszerű síparadicsom lesikló pályái hóbiztosak, naponta karbantartottak és hóágyúval is felszereltek. A sípálya rendszer egy új 200 méteres felvonóval bővült. Az idei szezonban téli gasztronómiai napok is lesznek, úgyhogy érdemes figyelni a programfüzeteket.

Forrás: [origo]

Két szállodájukat (Stupka és a Golf) elég jól felújították, így ettől a szezontól kezdve a Wellnes centrum megújult jacuzzi medencével, 2 gőzkamrával, stresszoldó és illat terápiával, valamint új merülő medencével várja az átfázott síelőket.

Ski bachledova

Igazi családi síközpont. A közeli Zdiar egy sajátos, a turisták által közkedvelt település. A családok általában egyhetes üdülésre érkeznek. Itt 7 sífelvonó, 11 sípálya 9,7 kilométer hosszúságban, és 19 kilométeren hosszú gondozott futópálya található. A fejlesztéseknek köszönhetően a minőségellenőrök a síközpontot tavaly a négycsillagos kategóriába sorolták.

Forrás: [origo]

Ski Bachledova központjában 3000 szálláshely található. Az étkezést tipikus gorál éttermek, kocsmák és büfék biztosítják. Az idei szezon újdonsága egy önkiszolgáló étterem a 3-üléses felvonó vonalán. Itt keressük a Hniezdo (Fészek) büfét, ahol gyönyörű kilátás nyílik a Zdiarska Vidla-ra.

Sz.K.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!