Szafarik helyett lányok - virágzó szexturizmus Kenyában

Vágólapra másolva!
Mostanáig a hatalmas nemzeti parkok, a híres szafarik, a Kilimandzsáró, vagy a tengerpart hosszú homokos strandjai vonzották a turistákat Afrika egyik legnépszerűbb célországába, Kenyába. Újabban egy kevésbé dicsőséges válfaja is virágzásnak indult a helyi idegenforgalomnak, a szexturizmus. Sokak szerint - a thaiföldi tapasztalatokhoz hasonlóan -  az orszég imázsa is komoly veszélyben forog a jelenség miatt.
Vágólapra másolva!

Egy átlagos szombat este az európai vagy amerikai nagyvárosokhoz hasonlóan dugig tömve vannak a kenyai főváros, Nairobi külföldiek által is kedvelt zenés szórakozóhelyei. A bárpultnál italt szürcsölgető, vagy a parketten táncoló párok annyiban különböznek mondjuk egy amszterdami hasonló hely közönségétől, hogy szinte kivétel nélkül idősebb fehér, kopaszodó férfiakból - turistákból és üzletemberekből - valamint feltűnően fiatal, magas, karcsú kenyai lányokból állnak.

"Kérhetek magának egy italt?" - szól a leggyakrabban elhangzó mondat az erős német akcentussal bíró férfitől, s a hihetetlenül hosszú lábú, testhezálló fekete ruhát viselő szépség természetesen azonnal igent mond egy hatalmas mosoly kíséretében. Ezután néhány perces beszélgetés, sugdolózás következik, a háttérben szóló Britney Spears szám alatt a pocakos német turista már a hölgy derekát simogatja, majd újabb öt perc elteltével együtt távoznak a helységből.

Forrás: Conde Nast Traveler

A bárpultnál ücsörgő helyiek közül néhányan csóválják a fejüket és elhangzik a cseppet sem hízelgő szó: langa, ami szuahéli nyelven prostituáltat jelent. Meglehet tévednek, de tény, hogy az utóbbi néhány évben a külföldi, főként európai turisták a könnyen megszerezhető helyi hölgyek miatt érkeznek Kenyába.

A prostitúció elvileg törtvénybe ütköző tevékenység Kenyában, de a hatóságok, a diszkó- és szállodatulajdonosok többnyire inkább félrenéznek a jelenség láttán. Sokuk véleménye, hogy ez is hozzátartozik az országhoz, ráadásul az sem mellékes, hogy a Kenyába érkező turisták több százmillió dollárt hagynak itt, s a nemzeti parkok vadvilága, vagy a kitűnő tengerpartok mellett, tetszik, nem tetszik a szexturizmus is felkerült a legvonzóbb attrakciók közé.

A szexiparban dolgozó hölgyek többsége ugyanakkor nem utcai prostitúcióból él, sokkal inkább szórakozóhelyeken, szállodákban, elegáns bárokban lehet találkozni velük, s meglepően sok közülük középosztálybeli dolgozó nő - mondja az ABC News-nak nyilatkozó hölgy, aki egy helyi szállodában dolgozik recepciósként. A hölgyek este csinosan felöltöznek, megismerkednek egy turistával, ágyba bújnak vele, megkapják a pénzt a szolgáltatásért, reggel pedig ismét kezdődik elölről a megszokott mindennapi életük és mennek dolgozni.

Forrás: [origo]

A kenyai átlagemberek szerint a jelenséggel az a probléma, hogy a teljes társadalmat eltorzytja. A nyugati turisták sokszor olyan hölgyeket is inzultálnak, akik nem a könnyű pénzkereseti lehetőség miatt járnak egy szórakozóhelyre. Sok fiatal lánynak kétszer is meg kell gondolnia, milyen ruhát vegyen magára, mielőtt elindul, hogy barátaival megigyon egy italt valamelyik szórakozóhelyen. Az sem ritka, hogy a magabiztos nyugati üzletemberek a kenyai partnercégeknél tett látogatáskor is ajánlatot tesznek a cég fiatal dolgozóinak. A helyiek szerint a sok pénzzel érkező turisták, vagy üzletemberek azt képzelik, a zsebükben lapuló dollárok miatt mindent megtehetnek.

A könnyen megszerezhető szexuális szolgáltatások iránti igény annyira megnőtt Nairobiban, a partvidéki nyaralóhelyeken, például Mombasában, vagy Malindiben, hogy a jó pénz reményében egyre több gyerekprostituált dolgozik ezeken a helyeken. Kenya kétségtelenül mára a gyerekprostitúció egyik központjává vált: az UNICEF 2006-os adatai szerint a kenyai tengerparti üdülőhelyeken élő 12 éves lányok mintegy 30 százaléka fogadott már el pénzt szexuális szolgáltatásért cserébe. Az "ügyfelek" több mint fele Európából érkezik.

Meglepő módon nemcsak férfiak veszik igénybe az olcsó és könnyen megszerezhető szex-szolgáltatásokat, hanem idősödő amerikai és európai hölgyek is. Mombasában a jól öltözött fiatal kenyai fiúk, a beach boy-ok kifejezetten azért jönnek a városba, hogy néhány napig eljátsszák a gazdag európai nők barátjának szerepét, természetesen anyagi ellenszolgáltatásért cserébe.

A fiatal kenyai hölgyek és férfiak számára ugyanakkor hosszú távon is komoly kihatásai vannak ezeknek az egyéjszakás kalandoknak. Sok lány a szegénységből való egyetlen menekülési lehetőséget látja a fehér lovagokban, de a valóság az, hogy az aranyélet csak néhány napig tart, a turisták utána hazarepülnek. Természetesen mindig akad egy-egy különleges történet, amelyben a gazdag fehér férfi feleségül veszi a fiatal kenyai lányt és magával viszi Európába, de a többségnek nem ez jut.

Forrás: Getty Images

A turisták eltűnnek, a kenyai lányok és fiúk pedig maradnak. A kenyai társadalom még mindig meglehetősen konzervatív és vallásos, s gyakran előfordul, hogy a szexturizmusban résztvevő fiatalok kiközösítve találják magukat.

Átlagosnak is mondható annak a 23 éves hölgynek az esete, aki egy üzleti úton lévő 45 éves brit férfival ismerkedett meg. A férfi teherbe ejtette őt, majd munkája végeztével hazautazott Angliába a családjához. A lány élete pedig összeomlott: ott kellett hagynia az egyetemet, kilépett munkahelyéről és Nairobiból visszautazott szülőfalujába az édesanyjához, hogy segítséget kapjon a terhesség hónapjai alatt. A gyermek megszületése után természetesen nem vették vissza munkahelyére és pénz hiányában az egyetemet sem tudta folytatni, gyermeke pedig vélhetően sosem fogja megtudni, ki is az édesapja valójában.

Az egyre terebélyesedő probléma arra késztette a kenyai hatóságokat, hogy a szállodatulajdonosokkal közösen egy új jogszabályt hozzanak tető alá, amely kötelező lesz minden szálloda-üzemeltető számára a kenyai partvidéken annak érdekében, hogy visszaszorítsák a gyermekprostitúciót. A törvény lényege, hogy a szállodások ezentúl nem adhatnak ki szobát azoknak a fiatal lányoknak, akik felnőtt kísérőjükkel szeretnének megszállni a szállodában és nem tudják magukat és életkorukat hivatalos papírokkal is igazolni.