Turisták miatt pusztulnak a majmok Kínában

Vágólapra másolva!
A Kínába mostanában érkező nagyszámú külföldi turista és főleg az általuk itthagyott dollárok valóságos áldást jelentenek az idegenforgalomból élő embereknek, ugyanakkor a kipusztulás szélére sodorhat egyes állatfajokat, például a tibeti makákómajmot - írja az Msnbc travel.
Vágólapra másolva!

Kína festői Anhui tartományában amerikai kutatók 19 éve folytatnak megfigyeléseket az errefelé őshonos tibeti makákómajmok életéről, élőhelyük átalakulásáról. Az eredmények magukat a kutatókat is meglepték: két évtized alatt a vizsgált egyedek sokkal agresszívebbek lettek egymással, ráadásul a megváltozott viselkedésmód miatt az újszülött majmok a korábbinál nagyobb veszélyben vannak, túlélési esélyük jelentősen csökkent.

A kutatók mindezek okaként az emberrel való közvetlen érintkezés gyakoribbá válását, a majmok életterének zsugorodását, illetve a rendelkezésükre álló élelmiszer-mennyiség csökkenését jelölték meg.

A manapság egyre népszerűbbé váló öko-turizmus egyik elsődleges célja az állatok eredeti élőhelyeinek megőrzése, az állatok és környezetük megismertetése az érdeklődőkkel, ugyanakkor a helyi közösségek felismerték: minél többet mutatnak meg egy állat életéből, környezetéből, a látogatók "minél közelebb mehetnek egy-egy vadállathoz" az öko-turizmus jelszavával, akkor az idegenforgalomból származó bevételeik is jelentősen megnőnek.

A vizsgálatok eredményei szerint a 80-as évek végén a majmok még egy viszonylag nagy, 8 négyzetkilométer kiterjedésű területen éltek. 1992-ben aztán a helyi lakosok felismerték, hogy az idegenket érdeklik a majmok és ebből pénzt kereshetnek. A majmok és a turisták együttélése egészen 2002-ig zajlott nagyjából problémamentesen. 2002 a turistákat egy évre kitiltották a területről, ami azt jelentette, hogy az állatok megint szabadon mozoghattak.

Az ezt megelőző években az állatokat egy 3 négyzetkilométeres területre terelték, az élelmet egy meghatározott helyen kapták a gondozóktól, így az emberrel való kapcsolatuk a korábbinál jóval intenzívebb lett. A majmok egyre agresszívebbé váltak, többet verekedtek egymással, ami az életterük további csökkentésével csak fokozódott. 2002 után, amikor ismét nagyobb területet vehettek birtokba, az egyedek közötti összetűzések ritkábbak lettek.

A turisták megjelenése leginkább a fiatal majmokra volt negatív hatással: 1992 előtt a fiatal egyedek 15 zázaléka pusztult el, míg a turizmus fellendülése után ez az arány 55 százalékra nőtt. A kutatók szerint a fiatal majmok az élelemért, az etetőhelyeken folytatott verekedések során sérültek meg annyira, hogy az később a halálukhoz vezetett.

A majmok és a turisták szerencsétlen találkozása más veszélyeket is magában hordoz, azon túl, hogy a majmok élőhelyének egyensúlyát felborítja: különböző betegségeket adhatnak át egymásnak, ráadásul a kiéhezett majmok nem ritkán meg is támadják a gyanútlan turistákat.