Zöld programok a hétvégére

Vágólapra másolva!
Az év utolsó hosszúhétvégéje áll előttünk, s a hírek szerint az időjárás is kitűnően alkalmas lesz egy-egy hosszabb-rövidebb kirándulásra, legyen városnézés, természetjárás, vagy vásár. Barlangtúra, madárfigyelés, Márton-napi sokadalom, néhány javaslat a sok közül.
Vágólapra másolva!

Túra a Vértesben

Még néhány hétig tart a természetjárók számára a főszezon, így a négynapos hétvége alatt akár több túrát is érdemes tenni hegyeinkben. A budapestieknek az ilyenkor rendszerint zsúfolt Budai-hegység, vagy a Pilis ormai helyett ajánljuk a fővárostól alig egyórás autóútra lévő Vértest, ahol ilyenkor sincs különösebben nagy tömeg.

A Vértes felfedezésére a parányi Várgesztes kínál kitűnő kiindulópontot: innen több irányba is kellemes, nem túl megerőltető túraútvonalak vezetnek közeli várakhoz, kilátókhoz. Ezen útvonalak többsége 3-4 óra alatt bejárható, s egyikükhöz sem kell különösebb felkészülés, s akár gyermekes családok is vállalkozhatnak rá. Érdemes megnézni a Gesztesi várat, vagy egy rövid gyalogtúra erejéig ellátogatni a bűbájos zsákfaluba, Vérteskozmára. A megéhezett, megszomjazott túrázók pedig mindenképpen próbálják ki a várgesztesi Nimród éttermet, ahol az ország egyik legjobb szarvasraguját készítik.

Vadaspark a főváros peremén

A főváros tőszomszédságában található az évek óta népszerű Budakeszi Vadaspark, ami a legkisebbeknek is érdekes látnivalókat kínál. A park területén több, Magyarországon őshonos állatot tekinthetünk meg, de akad igazi különlegesség is, a hatalmas méretű európai bölény például, vagy Zemplén erdeiben manapság is megfigyelt farkas. A gyerekek kedvence minden bizonnyal a néhány napja megszületett parányi üregi nyulak lesznek. A parkba a felnőtteknek 600, diákoknak 400, 2-14 éves gyerekeknek pedig 350 forintba kerül a belépő.

Forrás: www.vadaspark-budakeszi.hu

Madárvonulás a Hortobágyon

Szintén a természet kedvelőinek ajánljuk a Hortobágy felkeresését, ahol ebben az időszakban a madárvonulás jelenti a legnagyobb élményt. A szakirodalom szerint a vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági területeken táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan naplemente idején nagy csapatokban húznak a hortobágyi halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik.

A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 50 -60 ezerre nőtt. Az eget betöltő hangos darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt. A programára mindössze 1500 forint, de a túrán csak előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni.

Aki esetleg lemaradna a madárvonulásról, megtekintheti a Hortobágyi Nemzeti Park Látogató- és Oktató Központjában a Hortobágy növény- és madárvilágáról szóló interaktív kiállítást.

Forrás: [origo]

Márton-hét Szombathelyen

A novemberi programokból nem maradhatnak ki a Márton-napi rendezvények sem. Szent Márton emlékét két dunántúli település őrzi leginkább, Szombathely és Pannonhalma. Kevesen tudják, hogy a keresztény világ által szentként tisztelt későbbi Tours-i püspök egy római katona gyermekeként Savariában, azaz a mai Szombathely területén lévő római városban látta meg a napvilágot i.sz. 316-ban.

Ennek emlékére a vasi megyeszékhelyen egészen november 17-ig tartó rendezvénysorozat veszi kezdetét november 3-án szombaton. A Márton hét keretén belül az egyházi megemlékezéseken túl gasztronómiai fesztiválok, koncertek, gyerekműsorok várják a látogatókat, a rendezvény csúcspontja pedig a korábbi évekhez hasonlóan a november 5-6-i Szent-Márton napi országos nagyvásár és búcsú lesz a Vasi Múzeumfaluban.

Barlangtúrák minden korosztálynak

A kalandosabb programok kedvelőinek ajánljuk a téli szezonban naponta induló vezetett túrákat az Aggteleki Baradla-barlangban. A rövidebb egyórás földalatti kirándulás Aggtelekről, a közepes hosszúságú, 2-3 órás túra a barlang vörös-tói bejáratától indul. Lehetőség van hosszú, speciális túrákra is, de ezekhez legalább két héttel előre kell bejelentkezni. A hosszú túra résztvevői a végigsétálhatnak az Aggtelektől Jósvafőig tartó 6,7 kilométeres szakaszon.

Az előzetes bejelentkezéssel induló barlangtúrák közül a Kossuth-barlang bír az egyik legnehezebb útvonallal A részvevők alsó korhatára 14 év. Itt nemcsak lámpát, de sisakot is biztosítanak a bejáratnál. A túrához mászó készség és jó kondíció elengedhetetlen, csakúgy, mint a vízhatlan ruha és cipő.

A Kossuth-barlangot erőteljes formakincsek teszik különösen értékessé: Szélkőoszlopok és tarajok mellett vezet a túra útvonala, egészen a Nagy-tóig, ahol függesztett drótkötélhídon haladhatnak keresztül a látogatók egészen a Reménytelen-szifon taváig.

Forrás: [origo]