Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kerékpárutat adtak át a Tisza-tónál

Vágólapra másolva!
Új kerékpárutat adtak át a Tisza-tó Tiszaderzs-Tiszaszőlős-Tiszafüred közötti töltésszakaszán hétfőn, a 13,7 kilométeres új szakasz egy 315 millió forintba kerülő árvízvédelmi és turisztikai beruházás befejezéseként készült el.
Vágólapra másolva!

A Tisza-tó partján mostantól Kiskörétől Tiszafüredig lehet kerékpározni - mondta az átadás alkalmából Tiszaderzsen Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára.

Hozzátette: a kerékpárút árvízvédekezés esetén nagymértékben megkönnyíti a védekezési anyagok szállítását. Ugyanakkor a védekezési költségek csupán tizedannyiba kerülnek azokon a gátszakaszokon, ahol van aszfaltút, mint ahol nincs - mutatott rá.

A projekt megvalósítását a Regionális Operatív Program forrásai biztosították, az elnyert támogatás 299,2 millió forint volt. A szükséges önrészt - összesen 15,75 millió forintot - a Közép-Tiszavidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, valamint Tiszaderzs, Tiszaszőlős, Tiszafüred település önkormányzatai, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács biztosította.

Az átadott kerékpárút - amely az EurOvelo európai kerékpáros vándorút része - biztosítja az aktív turizmusra, pihenésre vágyók igényeit, és jelentősen elősegíti az árvíz-védekezési munkákat is. A beruházás eredményeképpen a Tisza-tó bal parti töltésén Kisköre és Tiszafüred között folyamatos, mintegy 30 kilométeres kerékpárút alakult ki.

A pályázat fontos eleme volt a kerékpárút népszerűsítése, amelyet közbeszerzési eljárás nyerteseként a Szféra-Tisza Kft. végzett. Elkészült egy turistatérkép, amely minden fontosabb információt tartalmaz, és megtörtént a három település lakosságának a tájékoztatása szórólapokkal.

Az információs kiadványok a magyar nyelv mellett angolul és németül is elkészültek, a gátra pedig a turistákat segítő információs táblákat helyeztek ki. Ugyancsak három nyelven nézhető az a CD, amely bemutatja a Tisza-tó kerékpárútja mellett fekvő települések kultúráját, a tó élővilágát, és a kiránduló helyeket. A Tisza-tó jobb partján, Kisköre és Poroszló között jövőre folytatják a kerékpárút építését, amelynek a tervezése már folyamatban van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről