Elő a túrabakanccsal - indián nyár Svájcban

Vágólapra másolva!
Cirbolyapálinka, kötélpark, kecskehordár, paplanernyő, sziklamászó tanösvény, hőlégballonozás: Magára vessen, akinek nincs bakancsa erre az őszre. Amikor Svájc hegyvidékein a lombhullatók koronái lassan őszi színekbe öltöznek, az Alpok csúcsai pedig a kékségbe vesznek, minden túrázó szíve hevesebben ver.
Vágólapra másolva!

Svájcban, Davos és Klosters környékén több mint 700 kilométer túraútvonalat találhatunk. A legtöbb ezek közül a "Davos Klosters Mountains" öt hegyének - Parsenn, Jakobshorn, Rinerhorn, Madrisa, Pischa - valamelyikén található.

Jakobshorn 3000 méteres csúcsai felé nemcsak gerinctúrákat lehet tenni, de teljesen kezdők is kipróbálhatják a paplanernyőzést. Jakobshorn lankáin legalább három helyen található "felszállópálya", de a szakértők szerint a legkönnyebb és a legjobb széliránnyal kecsegtető ernyőzést a jakonbshorni felvonóállomástól 10 percre található 2531 méter magas Jatzhütténél találhatjuk.

Az egész kaland mindössze 20 frank kerül plusz 5 frank, ha csomaghordárra lenne szükségünk. Egy napi bérlettel annyiszor ereszkedhetünk alá, ahányszor akarunk. A repülést megelőzően azonban mindenkinek kötelezően el kell sajátítania a manőverezési technikákat.

A Rinerhorn például a családok kedvence, mert az itteni simogató állatkert nem egy hétköznapi Zoo, így a szülők is kikapcsolódhatnak. Ugyanilyen család és szülőbarát hely, az "Äbirügg" grillezőhely is, ami még babakocsival is megközelíthető. Rinehorn már-már álomszerű környezetében nem ritka, hogy a turisták kőszáli kecskével, zergével, mormotával vagy szirti sassal találkoznak. Az öt hegy minden hegyi vasútja Pischa kivételével, október közepéig üzemel.

Parsenn Davos mellett található, három hegycsúccsal: Weissfluhjoch, Weissfluhgipfel, Gotschnagrat, szemben a Jakobshorn-al, ahol télen 17 sílift üzemel. Ezekről a helyekről gyönyörű kilátás nyílik a hegy alatt fekvő davos-i tóra

A Pischa-hegy leginkább a könnyű, rövid sétával megközelíthető piknik és tűzrakó helyeiről híres. Ezeken a tisztásokon a harapnivalón kívül épp csak a gyújtósról kell gondoskodni, mert a tűzifát már előre odakészítik a tűzrakó helyek mellé. A legszebb pikniket állítólag az Untersass mellett található vízesésnél tervezhetjük, harmincpercnyi sétára a Höhenweg turistaúttól.

Aki tűzrakás és piknik helyett inkább kipróbálná a Madrisán található hegyi éttermet, az szeptember 10-én nagyszerű ajánlatot csíphet el. Röstit, fondüt és a híres svájci szelídgesztenyét is megkóstolhatják a turisták. A foglalás miatt sem kell aggódni, mert a hegyi étteremben 500 benti, 200 kinti és 50 napernyős férőhely van. Az étterem közel 1900 méteres magasságban található alig ötvenméternyire a drótkötélvasút megállójától.

Az étterem egyik ajánlatában, amely 35 frankos reggelit kínál, beletartozik egy, a kábelvasútra szóló egyirányú jegy is.

Szállás

Nemcsak a vidéki, de a városi szálláshelyek is kiválóak, melyeket gyakran az Ausztriában is ismert cirbolyafenyőfából építik. A fabútorok és belsőépítészeti megoldások kellemes rusztikus hangulatot árasztanak. Ilyen szálloda például a Davos téren található Hotel Davoserdorf.

Egy szobát reggelivel már 65 svájci franktól, azaz körülbelül 12.000 forinttól kaphatunk, de érdemes figyelni a Fun Mountains Hotel láncolat további egységeit, mert ezek bármelyikében eltöltött legalább egy éjszaka esetén a turisták Davos Inclusive Cardot kapnak ajándékba. Ezzel a kártyával a nyári szezonban az összes davosi hegyi vasutat ingyenes használhatjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!