Kubai építőtábor 350 dollárért

Vágólapra másolva!
Kubába évente több mint 2 millió külföldi turista érkezik, akik a napsütésért, a jó koktélokért és az igazi latin életérzésért látogatnak ide. Vannak ugyanakkor olyanok is, akik a luxushoteleket wc és légkondicionáló nélküli barakkokra, a svédasztalos étkezést rizsre és babra cserélik, naphosszat dolgoznak a tűző napon egy ültetvényen, vagy építkezésen és heted magukkal alszanak emeletes ágyakon. Ők a forradalmi turisták.
Vágólapra másolva!

Évente több százan érkeznek mintegy 50 országból, hogy teljesen alámerüljenek a világ egyik utolsó szocialista országának valóságában. Az idei nyáron mintegy 1200 "brigadista" érkezik az úgynevezett szociális-politikai turistaprogramra. De mi is ez valójában?

A program tulajdonképpen az egykori, sokunk által jól ismert és nosztalgiával emlegetett űttörő- és építőtáborokra hasonlít. A főként fiatal egyetemista vendégek minden nap korán reggel 5.45-kor kelnek a Guantanamera dallamaira. A közös reggeli után 7 órakor nagy teherautók platóira szállnak és vidékre utaznak, hogy az ültetvényeken narancsot szedjenek, megtisztítsák a cukornádföldeket, vagy iskolák felújításában vegyenek részt.

Egy 21 napos "táborozás" a Havannától nyugatra található Caimito táborban 350 dollárba kerül, s ezért szállás és ellátás jár az önkéntesek. Merthogy a vendégek közül sokan inkább önkénteseknek tekintik magukat, mintsem nosztalgikus hajlammal rendelkező nyaralóknak. A legtöbbjük szerint ez az önkéntes munkavégzés sokkal hasznosabb, mintha otthonról egy csekket küldenének Kubába.

A munka végeztével a táborozók visszatérnek a táborba, ahol előadásokat hallgatnak Kuba gazdasági és politikai életéről - mondta a programot szervező Népek Barátsága Intézet vezetője, Gabriel Benitez.

A forradalmi turizmus évtizedekkel ezelőtt, 1969-ben kezdődött igazából, amikor 500 amerikai önkéntes érkezett a kubai cukornádültetvényekre dolgozni. Azóta mintegy 55 ezer önkéntes utazott rövidebb-hosszabb időre Kubába, hogy részt vegyen különböző önkéntes munkákon. A legtöbben különböző aktivista csoportoktól vagy az internetről szereznek tudomást ezekről a táborokról.

A kubai hatóságok a jövőben még nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni arra, hogy a nyári szünidejüket töltő európai diákokat csábítsanak az országba önkéntes munkavégzésre - írja a Travel Industry News.