Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Biztonság az utazás alatt néhány ezresért

Vágólapra másolva!
A közelmúltbeli, magyar áldozatokat is követelő egyiptomi terrormerényletek kapcsán ismét felmerült a külföldi utazások során köthető utasbiztosítások kérdése. A biztosítók adatai alapján - noha egyre több a veszélyesnek minősített ország - a magyar turisták többsége még mindig biztosítás nélkül indul útnak, pedig ma már többféle konstrukció és díjszabás közül lehetne kiválasztani a legmegfelelőbbet.
Vágólapra másolva!

Egy-egy rövidebb, hosszabb külföldi utazás előtt ma már az egyik legfontosabb feladat az utazás idejére szóló utasbiztosítás beszerzése. A különböző utasbiztosítás konstrukciók baleset, betegség, vagy a poggyászok elvesztése esetére nyújtanak védelmet az utazóknak. Ma Magyarországon átlagosan a kiutazó turisták mindössze 40 százaléka köt valamilyen utasbiztosítási kötvényt, amellyel jelentős lemaradásban vagyunk a nyugat-európai országokhoz képest, annak ellenére, hogy nemzetközi viszonylatban a magyar utasbiztosítási díjak alacsonynak mondhatók, a nyugat-európai napi 5-6 euróval szemben nálunk már 400-700 forintért megfelelő biztosítást vásárolhatunk.

A magyarok elsősorban abban az esetben hajlandóak kifizetni a néhány ezer forintos biztosítási díjat, ha távoli, egzotikus, vagy általánosan veszélyesebbnek minősített országokba utaznak, viszont ha csak valamelyik szomszédos országba, például a horvát tengerpartra tartanak, hajlamosak megfeledkezni a biztosítói védelemről. Az is kimutatható, hogy elsősorban azok a honfitársaink kötnek utasbiztosítást, akik valamely utazási iroda csomagját vásárolják meg, akik viszont egymaguk kelnek útra, leggyakrabban megfeledkeznek a biztosítás megkötéséről.

A biztosítás megkötésének elmulasztása szakértők szerint nem csak anyagi okokra vezethetők vissza, hanem kulturális oki is vannak e mulasztásnak. A magyarok ugyanis fatalistábbak, könnyelműebbek a nyugat-európai turistáknál, kevésbé érdeklik őket a kockázatok. Jól mutatja ezt az a tény is, hogy míg a nyugati turisták akár rövid távon is kimutathatóan hanyagolnak egy természeti katasztrófa által sújtott országot, vagy régiót - például a 2004-es cunami után a népszerű Thaiföldet -, addig a magyarokat ezek a körülmények mit sem zavarják, továbbra is utaznak az adott régióba.

Pedig talán érdemes lenne néhány ezer forinttal többet áldozni a biztonságra a nyaralásra kifizetett összegeken felül, ugyanis, ha bármilyen balesetet követően biztosítás nélkül kapunk orvosi ellátást, bizony mélyen a zsebünkbe nyúlhatunk a számla kiegyenlítésekor és nem csak az orvosi ellátásért kell fizetnünk, hanem adott esetben a hazaszállítást is nekünk kell állnunk. Éppen ezeknek az utasoknak találtak ki a biztosítók különböző egyszerű és kényelmes konstrukciót, hátha így megnő a hajlandóság a szerződéskötésre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről