Repülés, sítúra, búvárkaland - utasbiztosítási körkép

Vágólapra másolva!
Manapság már akár néhány napos külföldi utazás előtt is érdemes néhány száz forintért utasbiztosítást kötni. A hosszabb ideig tartó, távolabbi országokba irányuló túrák, valamint síelés vagy búvárkodás esetén pedig egyenesen kötelező.
Vágólapra másolva!

Az utasbiztosítás díja a biztosítottak - az utazásban résztvevők - számától, korától az utazás céljától valamint a külföldön eltöltött napok számától függ. A biztosítás díját, gyermekek esetén az is befolyásolja, hogy a gyermek kivel utazik (pl.: szülővel, hozzátartozóval, nevelőtanárral vagy egyedül), illetve az alapszolgáltatásokon túlmenően a díjat befolyásolja a kiegészítő (extra) biztosítások megvásárlása is. Természetesen, mint minden módozat esetében itt is igaz, hogy az egyes biztosítók különböző áron különböző szolgáltatásokat kínálnak, így jóval indulás előtt érdemes utánanézni a kínálatnak.

Általánosságban elmondható, hogy a biztosítási díj meghatározásánál minden biztosító egy alap napi díjból indul ki, amelyet megszorozz a külföldön eltöltött napok számával, és az így kapott díjat módosíthatja kedvezményekkel és pótdíjakkal. Kedvezmény lehet például, hogy az utazásban résztvevők között van egy gyermek, aki a szüleivel együtt utazik (általában 50 százalék kedvezmény), pótdíj lehet például egy idősebb (65 év feletti) személy, vagy mondjuk az, hogy az utazás célja nem egy európai ország, hanem mondjuk Amerika, vagy Izrael.

Kinek érdemes utasbiztosítást kötnie?

Alapvetően ajánlott mindenki számára, hogy utasbiztosítást kössön, függetlenül attól, hogy melyik országba, és hány napra utazik. Minden biztosítónak több utasbiztosítási terméke (módozata) van, leginkább a kérdés csak az, hogy az utas (utasok), melyik biztosító melyik termékét választják. Minél olcsóbb egy termék, annál kisebb a biztosító kártérítési limitje. Pl. ha valaki átutazik Ausztriába rokonlátogatásra két napra, akkor elég egy alacsonyabb szolgáltatást nyújtó ("olcsó") biztosítási módozat megvásárlása. Ha viszont Kenyába utazik valaki két hétre, akkor érdemes a drágább, ámde szolgáltatásait tekintve maximálisat nyújtó terméket választani.

Szolgáltatások

A legtöbb biztosítási módozat ugyanazon szolgáltatásokat nyújtja, eltérő kártérítési összeghatárok mellett. Egy olcsóbb biztosításnál például a baleset és betegség esetén nyújtott maximális térítés általában 1 millió forint, addig egy magasabb díjú terméknél ez elérheti a 20 millió forintot is, de akad olyan biztosító, aki a legdrágább termékében ezt limit nélkül vállalja. Minden módozat (függetlenül a biztosítótól és a termék árától) tartalmazza a következő káreseményeket: baleset, betegség, baleseti halál, maradandó egészségkárosodás, személyi okmányok pótlása, betegszállítás. Közepes vagy magas szolgáltatásokat nyújtó termékek esetében az alapszolgáltatások kiegészülhetnek a következőkkel: baleseti halál légikatasztrófa esetén, beteglátogatás költségeinek térítése, tartózkodás meghosszabbítása, gyermek hazaszállítása, poggyászbiztosítás, poggyászkésés, felelősségbiztosítás, ügyvédi költségek, jogvédelem, óvadék, korházi ápolás (napi térítés).