Hamarosan birtokba vehetjük Hollókő új csodáit

Vágólapra másolva!
2023. novemberében zárul Hollókő turisztikai célú fejlesztése, amely során megújul a vár és az ófalu. Az 1.2 milliárd Ft-os, GINOP-7.1.6-16-2017-00002-es azonosítószámú projekt célja, hogy a világörökségi helyszínen található kiemelkedő egyetemes értékeket megőrizzék és megvédjék az utókor számára.
Vágólapra másolva!
Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség, fotós: Balogh Dániel.

Hollókő a mai napig élő, lakott település, emblematikus épületei a zsindelytetős, fatornyos katolikus templom és a Hollókői Vár tökéletes kikapcsolódást nyújt az ide látogatóknak. A vár fejlesztése a mindenkori városfejlesztés egyik fő fókusza volt, az utóbbi években is számos interaktív látványelemmel gazdagodott, két év felújítás után újra várja látogatóit. A vár működését kültéri infografikákon keresztül ismerhetjük meg, berendezési tárgyait applikációval tudjuk beazonosítani. Az interaktív vártörténeti kiállításban új látogatói útvonalon járhatjuk be minden szintjét, gyerekeknek társasjáték sarkot alakítanak ki, ahol kipróbálhatják a szerencséjüket, valamint újdonságként elmondható, hogy egy szabadulószoba is létesül, melynek tematikája Csák Máté és Károly Róbert időszakát eleveníti fel.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség, fotós: Balogh Dániel.

2023-ra a Milleniumi emlékpark is megszépült. Gyönyörű növények, gyepesítés, új burkolat, kényelmes padok és ivókút várja az ide látogatókat, akiknek új információs táblák is segítik a tájékozódásukat.

Hollókő egykor dr. Román András közreműködésével került műemlékvédelem alá, az ő tiszteletére a település látógatóközpontját Román András látogatóháznak nevezték el. A jelenlegi projekt során az épület kibővült és teljes belsőépítészete megújult, így színvonalasabb módon fogadja a sétára igyekvő vagy visszatérő vendégeket. A fejlesztésnek köszönhetően egy különleges rendezvényhelyszín jött létre itt, ami konferenciáknak és egyéb rendezvényeknek is otthont tud nyújtani.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség, fotós: Balogh Dániel.

Hollókő az elmúlt években igazi gasztronómiai élményközponttá válik. Az itt zajló fejlesztések egyik fontos célja az volt, hogy személyesen ismerhessük meg a régi hagyományokat. A Hollókői Konyha látványos, interaktív főzőkurzusokon a család apraja-nagyja részesévé válhat az ételek elkészítésének, természetesen modern köntösben: érintőképernyős megoldásokon vagy éppen kisebb gasztro rendezvényeken, lekvárfőzéseken keresztül.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség, fotós: Balogh Dániel.

Aki nem elkészíteni, csak élvezni szeretné a finomabbnál finomabb hollókői fogásokat, egy autentikus palócházban berendezett étteremben teheti ezt meg. A Masinás vendéglő és kávémérés nagyanyáink tradicionális nógrádi fogásait kínálja a mai kor gasztro trendjei alapján újragondolva. Céljuk a helyi termelőktől származó alapanyagok használata, továbbá szívesen használják a helyi kézművesek termékeit a tálalásban vagy akár a dekorációban is.

Mivel az elmúlt évek tapasztalatai alapján a látogatók többsége autóval érkezik Hollókőre, az ő igényeiket szem előtt tartva a projekt során az eddigi parkolót is kibővítették további 57 személygépkocsinak elegendő hellyel, illetve 2 db mozgáskorlátozott parkolóval.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség, fotós: Balogh Dániel.

Hollókő egész évben minőségi és kulturális kikapcsolódást nyújt az odalátogatóknak és az ott élőknek egyaránt. A megvalósult fejlesztések, programok szorosan kapcsolódnak a térség adottságaihoz, hagyatékaihoz és tökéletesen illeszkednek a tájegység sokszínűségéhez is. A projekt az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósul meg.