Az Armageddon végzete száguld a Föld felé

aszteroida
A 2012 TC4 az Apolló-családhoz tartozó földközeli objektum, amely 2017 októberében akár el is találhatja a Földet
Vágólapra másolva!
A texasi McDonald Obszervatórium legfrissebb számításai szerint igen valószínű, hogy 2017 októberében aszteroida-találat éri a Földet.
Vágólapra másolva!

Az utolsó pillanatban fedezték fel

A 2012 TC4 jelű törpeaszteroidát 2012. október 4-én fedezték fel, alig nyolc nappal azt megelőzően, hogy hozzávetőleg negyed holdtávolságra, 88 000 kilométerre elhúzott a Föld mellett.

A 2012 TC4 az Apolló-családhoz tartozó földközeli objektum, amely 2017 októberében akár el is találhatja a Földet Forrás: Origo

A mérési eredmények alapján a 2012 TC4 40 méter átmérőjű és pályaelemei szerint az Apolló-családhoz tartozó földközeli objektum, azaz úgynevezett földsúroló aszteroida. Jelenleg valamivel több mint 1500, a Föld pályát 1,3 Csillagászati Egységen ( CSE, megközelítőleg 149,5 millió kilométer)) belül keresztező objektum ismert, de számuk az egyre újabb felfedezéseknek köszönhetően várhatóan nőni fog.

Vészjósló prognózis

A McDonald Obszervatórium asztrofizikusa, dr. Judit Györgyey-Ries legújabb pályaelemzése szerint a 2012 TC4 2017. október 12-én eltalálja a Földet. A számítások szerint 40 méter átmérőjű aszteroida becsapódása, ha lakott területet érint, rendkívüli pusztítást okozhat.

A földsúroló aszteroida pályáját ábrázoló grafika Forrás: NASA

A 2013. február 15-én az oroszországi Cseljabinszk felett felrobbant objektum átmérője 17 méter volt, és annak ellenére, hogy még a légkörben darabjaira robbant, csak a lökéshullám és a hanghatás komoly anyagi károkat és közvetett következményként több mint 2000 ember sérülését okozta.

Melléknap-jelenség a Cseljabinszk fölötti tűzgömb felrobbanásakor Forrás: Cseljabinszk Vkontakte oldala

A 100-500 méter közötti átmérővel rendelkező aszteroidák már globális következményekkel járó regionális katasztrófát, az 1 kilométer vagy annál nagyobb átmérővel rendelkező égitestek becsapódása pedig tömeges fajpusztulást és rendkívül súlyos, az emberi civilizáció létét veszélyeztető kataklizmát okozhat.

AZ ESA optimistább

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) szakemberei lényegesen derűlátóbbak amerikai kollégájuknál.

Az Európai Űrügynökség (ESA) egyelőre sokkal optimistább amerikai kollégáinál Forrás: NASA

Az európai csillagászok szerint még az ismert pályaelemek alapján is egy az egymillióhoz annak az esélye, hogy a 2012 TC4 eltalálja a Földet, illetve hogy lakott területen csapódik be. Egy esetleges becsapódásnál is jóval esélyesebb lenne, hogy a földfelszín majd 71%-át elborító világtenger területén csapódna be az égitest.