Gigantikus aszteroida száguld el a Földtől nem messze

Aszteroida Föld universe
Vágólapra másolva!
Egy nagyjából egy kilométer széles, harminchétezer kilométer per órával haladó aszteroida fog elsuhanni a Földtől nem messze pénteken. Félnünk természetesen nem kell, eléggé távol lesz, így nem fog bajt okozni.
Vágólapra másolva!

Ha egy ekkora méretű objektum a Földbe csapódna, a robbanás pusztítása 15 000 megatonna (átszámítva 15 milliárd tonna) TNT robbanóerejével érne fel, és vélhetően földrengések, cunamik sorozatát indítaná be amellett, hogy a klímát is drasztikusan megváltoztatná.

Ettől persze nem kell tartani. A 2014-YB35 névvel illetett aszteroida csak csillagászati szemszögből nézve lesz közel hozzánk, a számítások szerint majdnem 4,5 millió kilométerre (pontosabban mérve 4,473,807 ± 155 km) halad el mellettünk március 27-én, közép-európai idő szerint 7 óra 21 perckor. Az aszteroida pályáját az alábbi ábrán lehet nyomon követni.

A 2014-YB35 pályája Forrás: NASA

Az eseményt a csillagászok a Goldstone obszervatóriumból fogják nyomon követni, ahonnan reményeik szerint pontosabban meg fogják tudni határozni az objektum méretét és összetételét.

A 2014-YB35 következő „látogatása” 2033-ban fog bekövetkezni, ekkor már jóval közelebb, 3,33 millió kilométerre halad el bolygónk mellett.

A legutóbbinak holdja is volt

Legutóbb január 26-án közelítette meg aszteroida a Földet. Az 550 méter átmérőjű 2004 BL86 nevű aszteroida 1,19 millió kilométeres távolságban suhant el, ami a Föld-Hold távolságnak valamivel több mint háromszorosa. Érdekesség, hogy az aszteroida saját holddal is rendelkezett.