Aszteroidától készül lopni a NASA

NASA, aszteroida
A tervezett űrjármű robotkarok segítségével lecsippentene az aszteroida felszínéről egy négyméteres szikladarabot
Vágólapra másolva!
Egy méretes kődarabot készül elcsenni egy aszteroida felszínéről az amerikai űrkutatási hivatal, hogy aztán Hold körüli pályára állítva az apró égitestet rendszeresen felkereshesse és tanulmányozhassa azt. A 2020 decemberére tervezett misszió végső célja, hogy a szakemberek előkészítsék a terepet a Mars meghódításához.
Vágólapra másolva!

A terv

A hivatal a héten ismertette a több mint 1,25 milliárd dolláros tervet, amelynek keretében napenergiával működő, pilóta nélküli űrhajót fognak küldeni egy kiszemelt aszteroidához. Az űrhajó nagyjából egy évet fog körözni a kisbolygó körül, hogy robotkarok segítségével lecsippentsen a felszínéről egy négyméteres szikladarabot. Robert Lightfoot, a NASA illetékese szerint az űrjárműnek 3-5 lehetősége lesz a kődarab megragadására.

A miniaszteroidát ezután arrébb szállítják és Hold körüli pályára állítják, majd 2025-ben asztronautákat küldenek a tanulmányozására két, még fejlesztés alatt álló űreszköz, az Orion űrkapszula és egy hatalmas űrhajó révén. A tervek szerint az űrhajósok űrsétákat fognak végrehajtani, alaposan elemzik az "áttelepített" aszteroidát, és mintákat is hoznak róla a Földre.

A tervezett űrjármű robotkarok segítségével lecsippentene az aszteroida felszínéről egy négyméteres szikladarabot Forrás: NASA

Célpontban a Mars

Lightfoot szerint a misszió célja, azon képességeknek a feltérképezése, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az alacsony földkörüli pályán túli további, és végső soron a Mars meghódítására irányuló emberi missziókhoz. A szakember szerint a kutatók elsőszámú célpontja jelenleg a 2008-ban felfedezett, 396 méter széles 2008 EV5 jelzésű aszteroida, de további két kisbolygó is szerepel a listájukon.

A NASA szakemberei eredetileg egy egész aszteroidát akartak befogni és Hold körüli pályára állítani. A vezetőség végül az eredetinél nagyjából 100 millió dollárral drágább terv mellett tette le a voksát, mondván, hogy így olyan technológiákat és módszereket tudnak tesztelni, "amelyekre szükség lesz más égitestek meghódításakor".

A NASA szóvivője, David Steitz szerint az ARM - aszteroidaátirányítási misszió - nevű projekt keretében a mélyűr küldetésekhez kifejlesztett új szkafandereket is tesztelnék és a misszió segíthetne felkelteni a vállalatok érdeklődését az aszteroidabányászat iránt. A szóvivő hozzátette, hogy a projekt a Földre esetlegesen veszélyt jelentő aszteroidák eltérítését célzó technikák fejlesztéséhez is hozzájárul.