Kína jövőre a Holdra száll

Vágólapra másolva!
Ember nélküli, űrszondával végrehajtott landolást tervez a Holdon Kína 2013 második felében. Ez lehet az első alkalom, hogy egy kínai űreszköz egy Földön kívüli égitesten épségben eléri a felszínt.
Vágólapra másolva!

Kína jövőre tervezi indítani a harmadik Hold-szondáját, amely le is fog szállni a Hold felszínére. Az esemény fontos lépés lesz az ország technológiai fejlődése szempontjából, hiszen az Egyesült Államokon és a volt Szovjetunión kívül még egyetlen nemzet sem volt képes űrszondát épségben a Hold felszínére juttatni.

Kína űrtevékenysége napjainkban látványosan fejlődik. Az ország 2001-ben juttatott először élőlényeket saját űreszközön Föld körüli pályára, majd 2003-ban a Sencsou-5 fedélzetén kínai ember is volt a világűrben. Nemrég a Tiangong-1 modulhoz kapcsolódott sikeresen kínai űrhajó a Föld körüli pályán. A Holdhoz pedig már két szondát is indítottak: a Change-1-et 2007-ben, majd a Change-2-t 2010-ben.

A kínai holdprogram néhány tervezett eleme

A 2013-ra tervezett holdraszállás fontos lépés a tervek között szereplő kínai emberes holdutazás irányába. A leszállási technika megteremtésében sokat segít egy ember nélkül landoló űreszköz, amely az ország technológiai és ezzel együtt gazdasági sikerét és képességeit is látványosan demonstrálja. Az űrtevékenység napjainkban kulcsszerepet játszik egy ország technológiai fejlettségének megítélésében.