Elkészült a magyar műhold földi állomása

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban sikeresen tesztelték a Műegyetemen készülő Masat-1 műholdhoz tartozó földi adóvevőrendszert. A műhold földi irányítói ezen keresztül tarthatják a kapcsolatot a felbocsátás után az első magyar mesterséges holddal.
Vágólapra másolva!

A bolygónk körül keringő műholdak és a felszíni irányítóközpont közti információcsere úgynevezett földi állomásokon keresztül zajlik. Ezek részben fogják az űreszköz által sugárzott jeleket, részben maguk is továbbíthatnak utasításokat a műholdnak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen épülő Masat-1 földi állomásának feladata is a műhold mozgásának és pályájának követése, lesugárzott jeleinek vétele és feldolgozása, valamint a vezérlőparancsok felsugárzása. Az információcserét a BME V2 épületének tetején elhelyezett antennák, valamint a Rádió Clubban található berendezések biztosítják. A rendszer jelenlegi állapotáról és működéséről március 31-én tartottak sajtótájékoztatót a kutatócsoport tagjai.

Mint a Masat-1 készítői elmondták, ahogy az az űreszközöknél szokás, majdnem mindenből készítenek tartalék példányt is. Ennek megfelelően az egész földi állomásból is kettő van: a nemrég felavatott budapesti rendszerhez hasonlót Érden is felállítottak. A földi állomást a Nemzetközi Űrállomáson lévő Charles Simonyival folytatott beszélgetés során, vasárnap is kipróbálták, de ezt megelőzően már 100 napon keresztül tesztelték a rendszert, ami megbízhatónak mutatkozik.

Bár a műhold több összetevője, mint például az integrált áramkörök nem a Műegyetemen készültek, az összeállított rendszer egészében magyarnak tekinthető. Az alkatrészek közül a lehető legtöbb hazai gyártóktól származik, a szoftvereket pedig a műegyetemi diákok írták - emellett a műhold szerkezetét, felépítését is ők alkották meg. A Masat-1 elkészítése során a legnehezebb feladatnak a részek összehangolását tartják.

"Ha a Masat-1 kijut a világűrbe, mindenki számára elérhető lesz" - hangsúlyozza Marosy Gábor, a projekt egyik rendszermérnöke, a rádióamatőrök ugyanis világszerte vehetik majd a HA5MASAT hívójel gazdájának üzeneteit. A vételhez szükséges információkat és a programot a projekt honlapjáról lehet majd elérni.

Forrás: BME, Cubesat

A Masat-1 földi vevőállomásának antennája a BME tetején (BME, Cubesat)

A műholdat eredetileg háromhetes élettartamra tervezték, amelyet az alkotók reményei szerint túl fog teljesíteni. A viszonylag rövid élettartam oka, hogy a Masat-1 berendezései nem űrbeli használatra készültek, a kereskedelmi forgalomban elérhető alkatrészekből álltak össze. Ami a folytatást illeti, a Masat-1-et készítő diákok és tanáraik a műholdat csak az első lépésnek tekintik, már most tervezik a sorozat 2-es és 3-as jelű folytatását.

A rendszerről további információ a http://cubesat.bme.hu honlapon olvashatók.