A világ első országúthálózatát fedezték fel Guatemalában

maja
Részlet a maja romváros feltárásából
Vágólapra másolva!
Modern lézeres technológia használatával a világ első országúthálózatát fedezték fel Guatemalában, a "maja kultúra bölcsőjében".
Vágólapra másolva!

Ez volt a nyugati félteke legnagyobb városa az ókorban

Az összesen több mint 240 kilométer hosszú, helyenként negyven méter széles, 17 országútból álló hálózat El Mirador várost és a környező településeket kötötte össze - mondta el Richard Hansen amerikai kutató, a maja kultúra szakértője, az El Mirador körüli medence régészeti projektjének vezetője.

Részlet a maja romváros feltárásából Forrás: Wikimedia Commons

A mexikói határnál, a Petén megyében lévő El Mirador Kr. e. 150 körüli hanyatlásáig a nyugati félteke legnagyobb városa volt

lakosságát és méretét tekintve. Virágkorában több mint egymillióan éltek El Mirador környékén. "Ez volt az első amerikai állam" - mondta Hansen. A városban áll a 72 méter magas La Danta piramisrom, Közép-Amerika legmagasabb piramisa.

Lézerrel fedezték fel a földalatti romokat

Az úgynevezett Lidar (Light Detection and Ranging), vagyis lézeralapú távérzékelés módszerével lézersugarakkal vizsgálták át a szakértők a földfelszínt, hogy létrehozzák a régió két- illetve háromdimenziós térképét.

A kutatók eközben piramisokat, teraszokat, csatornákat, vizesárkokat, falakat és utcákat fedeztek fel. A mérések során a kutatók összetett istálló- és legelőrendszerre utaló jelekre is bukkantak. A szakértők jövőre folytatják kutatásaikat.