A tengeri Selyemút fontos kikötője volt Sanghaj

Fedezd fel Sanghaj bizsergető kettősségét! Bánovics Marcsi modell elkalauzol
Sanghaj
Vágólapra másolva!
Már több mint ezer éve a kínai tengeri Selyemút fontos kereskedelmi és kikötőközpontja volt Sanghaj - derült ki a kelet-kínai városban végzett régészeti feltárásokból.
Vágólapra másolva!

Kínai régészek mintegy hatezer porcelán tárgyat, több ezer porcelánmaradványt találtak a metropolisz Csingpu negyedében 2010-2016 között végzett feltárásokon, egykoron itt terült el Csinglong városa.

A porcelán termékek dél-kínai eredetűek, Fucsian, Csöcsiang és Csianghszi tartományokból származnak és a Tang-dinasztia (618-907), valamint a Szong-dinasztia (960-1279) időszakából valók - közölte Csen Csie, a Sanghaji Múzeum régészeti intézetének munkatársa. Amikor összehasonlítottuk őket, azt találtuk, hogy a Fucsianból származó porcelán termékek nagyon hasonlóak ahhoz, amelyeket a Koreai-félszigeten és Japánban találtak korábban. Ez azt mutatja, hogy a Dél-Kínából Csinglongba szállított porcelánt tengeri úton exportálták a Koreai-félszigetre és Japánba" - magyarázta.

A feltárt porcelánok alátámasztják azokat a történelmi dokumentumokat, amelyekből kiderül, hogy Csinglong fontos kikötő volt a tengeri Selyemút számára" - tette hozzá Csu Hsziao-po, a sanghaji kulturális örökségvédelmi iroda igazgatóhelyettese. A régészek rátaláltak egy 1023-1032 között épült buddhista torony alapjaira is. Az alap alatt lévő palota maradványaiban találtak egy rejtélyes ládát, amelyben a buddhizmus alapítójának, Sákjamuni Buddhának a szobra volt. Ugyanitt számtalan pénzérmére is bukkantak.

A romok feltárása folytatódik, a sanghaji önkormányzat azt tervezi, hogy legfelsőbb szintű örökségvédelem alá helyezik a területet - közölte az iroda illetékese.